3 poeter: Grave Strandberg Åkesson

Texter, musik och poesi av Elsa Grave, Ingela Strandberg och Sonja Åkesson. Medverkande: författaren Ingela Strandberg, skådespelarna Marie Öhrn och Maria Ericson samt musikerna Jonas Franke-Blom och Anders Johnsson.

Teckningar: Cecilia Lundgren, CAL-förlaget. Fotobearbetning: Ingemar Ljungström, förlaga: Sara Mac Key.

Kvällens program presenterar tre betydelsefulla svenska författarskap, som alla har starka band till Halland. Den halländska litteraturen utmärker sig särskilt av ett journalistiskt drag av salt upplysning samt av en stark vistradition.

Elsa Grave, bosatt i Halmstad, och Sonja Åkesson, som flyttade dit på 1970-talet, var såväl vänner som konkurrenter. Båda är stora litterära förebilder, som har inspirerat många generationers författare. Så som t.ex. Kristina Lugn, Bodil Malmsten och Aase Berg. Båda har också arbetat med visan och musiken. Ingela Strandberg, som började som journalist och musiker, är en av våra stora samtida lyriker.

Poeten, författaren och musikern Ingela Strandberg är högaktuell då hon i början av 2018 utkommer med sin nya efterlängtade lyriksamling: Att snara en fågel. Författaren skildrar ofta människor i marginalen samt sökandet efter kärlek och tillhörighet. Ingela Strandberg är mycket inspirerad av amerikansk poesi och musik vilket hörs i de egna visorna och dikterna. Strandbergs lyrik reflekterar över tid och verklighet ofta med utgångpunkt i den förtrogenhet hon har till landskapet runt hemorten Grimeton.

Under 2018 uppmärksammas Elsa Grave, en av den svenska modernismens mest betydande lyriker, alldeles extra med anledning av 100-årsdagen den 17 januari. Bland annat ger Ellerströms förlag, i samarbete med Elsa Grave-sällskapet, ut festskriften Fjorton röster om Elsa Grave. Och Norstedts förlag ger, även här i samarbete med Elsa Grave-sällskapet, ut tre samlingsvolymer: Dikter, Pjäser och Prosa.

Poeten, dramatikern och bildkonstnären Sonja Åkesson, alltid lika aktuell med sina ironiska, absurdistiska och skarpsynta iakttagelser av vardagen samt skildringar av själens sorg och vemod, slog igenom på 1960-talet. Då var Sonja Åkessons både mångbottnade och tydliga poesi, vars betydelse hela tiden ökat efter hennes död, en litterär revolution.  

Kvällens medverkande:

Ingela Strandberg, författare, poet och musiker.

Marie Öhrn: skådespelerska och sångerska inom teater, musikal och performance. Översätter argentinsk tangolyrik och har gett ett 40-tal konserter. Ett starkt miljöintresse tar sig uttryck i “Planteringsperformance” - en upplevelsehappening som utvecklas år för år. Våren 2017 regisserade Marie Öhrn föreställningen MamaDada - om sex konstnärinnor inom DaDa-rörelsen. Tillsammans med kompositören C. Backman och dokumentärfilmaren T. Hultberg arbetar Marie Öhrn just nu med allkonstverket ”Här är skåpet som Sven hade”.

Maria Ericson: f.d. VD / teaterchef för Teater Halland. Har arbetat som skådespelare och regissör på bland annat Dramaten, Sveriges Radio och Sveriges Television.

Jonas Franke-Blom: musiker och komponist. Teater samt musikdramatik är de huvudsakliga arbetsområdena. J. Franke-Blom har gjort flera skivinspelningar samt ett stort antal radio- och TV-produktioner.

Anders Johnsson: frilansande basist, som verkar inom flera olika genrer, såväl klassiskt som jazz och populärmusik. Anders Johnsson har medverkat vid inspelningar/spelningar med Putte Wickman, Louise Hoffsten, Jill Johnson, Lill Lindfors, Povel Ramel, Hasse Alfredson, Zara Larsson, Rigmor Gustafsson, Håkan Hellström och många fler av våra mest namnkunniga artister.

Ljudboksanotologin Lyssna till Hallands författare omfattar sju volymer halländsk litteratur från 1700-talet till 2000-talet. Kvällens aktuella poeter finns representerade i de två sista volymerna. Initiativ och konstnärlig ledare för projektet är Maria Ericson, f.d. chef för Teater Halland, och Eva Lilja, professor emerita i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet. Teater Hallands ensemble samt, för musikaliska arrangemang och inspelning, Jonas Franke-Blom, Måns Eriksson, Dan Söderqvist och Karl Ingemar Gasleben har medverkat i ljudboksantologin.

Programmet ges i samarbete med Teater Schahrazad.   

Lyssna till Hallands författare, Teater Halland.

Region Halland

Elsa Grave-sällskapet

Sonja Åkesson Sällskapet 

Svenska Akademien samt

Norstedts förlag

Vill du vara säker på att få en sittplats? Boka i formuläret eller ring vår kundtjänst på telefon 08-508 30 900. Bokade platser släpps 10 minuter innan programstart.

Datum

 • 3 poeter: Grave Strandberg Åkesson
  Datum:
  2018-01-17
  Tid:
  18:15 - 19:30

Boka plats

Anmälan till detta evenemang är stängd.

Biblioteket tipsar

 1. Omslagsbild: Dikter av

  Dikter

  Ett urval ur Elsa Graves diktsamlingar redigerade av professor Ingvar Holm som också har skrivit förordet.

 2. Omslagsbild: Vara vit mans slav och helt andra dikter av

  Vara vit mans slav och helt andra dikter

  Samlingsvolym innehållande ett urval av Sonja Åkessons (1926-1977) dikter. Urval, kommentarer och efterord av Jenny Tunedal.

 3. Omslagsbild: Vid oro skog av

  Vid oro skog dikter i urval

  En samlingsvolym med ett urval av Ingela Strandbergs dikter. Från en av de första diktsamlingarna Ett rum för natten från 1984, till den senaste Den Stora Tystnaden vid Sirius nos från 2014. Förord av Göran Malmqvist, efterord av den amerikanske...

Datum & tid

 • 3 poeter: Grave Strandberg Åkesson
  Datum:
  2018-01-17
  Tid:
  18:15 - 19:30

Boka plats

Anmälan till detta evenemang är stängd.
Senast uppdaterad
2018-01-15

Skriv ut

Till toppen av sidan