Stadsodlingens historia: kålgårdar, kolonier och asfaltsblommor

Ulrika Flodin Furås berättar om olika former av stadsodlande förr och nu.

Foto: Ulrika Flodin Furås

Visste du att redan vikingarna odlade koriander och att Stockholmarna på 1600-talet odlade både tobak, läkeörter och grönsaker på sina bakgårdar. Sveriges städer var delvis självförsörjande och invånarna hade förutom grönsaksland, så kallade kålgårdar, även höns kor, ja till och med fiskdammar i stan. Under det sena 1800-talet, när kolonirörelsen växte fram, fanns också stora planer på hur stenstaden skulle bli grönare, bland annat genom takodlingar. 

Trädgårdsjournalisten och författaren Ulrika Flodin Furås berättar om Stadsodlingens historia, och hur grönskan och odlingen i städerna utvecklats och förändrats genom århundradena, hon berättar om stadsodlingstrenderna i dag och om hur odling i städerna kan komma att se ut i framtiden. 

Ulrika Flodin Furås är också redaktör för Koloniträdgårdsförbundets tidning Koloniträdgården, som fyllde 100 år 2018. Det var i samband med jubileet som hon fördjupade sig i ämnet, som nu resulterat i en nyutgiven bok. Kålgårdar, kolonier och asfaltsblommor - Stadsodlingens historia. 

Välkommen. Fri entré.

Max 50 personer.

Blogg: gatsmart.eu
Instagram: ullisfuras

Datum

 • Stadsodlingens historia: kålgårdar, kolonier och asfaltsblommor
  Date:
  2019-10-05
  Time:
  13:00 - 14:00

Biblioteket tipsar

Datum & tid

 • Stadsodlingens historia: kålgårdar, kolonier och asfaltsblommor
  Date:
  2019-10-05
  Time:
  13:00 - 14:00
Last updated
2019-10-01

Print

Top of the page