Antropocen - klarar vi att ta ansvar för en hel planet? OBS! Programmet är fullbokat!

Miljöhistorikern Sverker Sörlin, författaren Peter Handberg och filosofen Folke Tersman kommer till Hornstulls bibliotek och samtalar om människans tidsålder, livskvalitet och hållbarhet.

Peter Handberg, Sverker Sörlin och Folke Tersman.

Antropocen - människans tidsålder - är den geologiska epok då vi människor påverkar hela planeten med vårt utnyttjande av naturresurser, vårt sopberg och genom att vi är så många. Processen skulle kunna ses som att vi går från fossilt bränsle till teknofossil, där det senare är det geologiska lager vi lämnar efter oss.

Vad behöver vi och vad kan vi ändra på för att som människoart överleva? Och kanske inte bara överleva utan dessutom leva gott och som en fungerande del i det ekosystem som utgör livet på jorden? Filosofen Folke Tersman samtalar med miljöhistorikern Sverker Sörlin och författaren och översättaren Peter Handberg. Deltar gör även alla ni som kommer till Hornstulls bibliotek denna afton!

Boka och hämta biljett på Hornstulls bibliotek, telefon 08-508 30 860. OBS! Programmet är fullbokat!

Varmt välkommen!

 

Sverker Sörlin är idéhistoriker, professor i miljöhistoria och författare. Han är en ledande röst inom miljöns humaniora, på engelska environmental humanities. Han är en av grundarna bakom KTH Environmental Humanities Labratory (EHL). 2012 tilldelades han Lars Salvius-priset för bidrag till ökad förståelse för miljö- och klimatfrågor samt humanioras roll i samhället.

Peter Handberg är författare och översättare och har en av våra dagars mest stilsäkra pennor. Han är aktuell med rese- och essäboken "Jag ville leva på djupet" om Henry David Thoreau, en av den amerikanska litteraturens mest egensinniga och märkvärdiga författare, som i sina tankar om civil olydnad, ekologi och vegetarianism, och i sitt motstånd mot slaveriet, har blivit ett föredöme för vår egen tid.

Folke Tersman är professor i praktisk filosofi vid Uppsala universitet. Han har även sysslat med politisk filosofi, till exempel var han ledare för forskningsprojektet ”Gränslös demokrati” (mellan 2004 och 2008) som finansierades av Vetenskapsrådet. Han har bland annat skrivit boken "Tillsammans: en filosofisk debattbok om hur vi kan rädda vårt klimat" (2009).

Den här programkvällen ingår i SAMTAL HORNSTULL - en programserie på Hornstulls bibliotek som tar upp viktiga samhällsfrågor. Håll utkik efter fler program i serien under 2018.

Datum

 • Antropocen - klarar vi att ta ansvar för en hel planet? OBS! Programmet är fullbokat!
  Date:
  2018-04-05
  Time:
  19:00 - 20:00

Series:

Target group:

Category:


Biblioteket tipsar

 1. Cover art: Antropocen by

  Antropocen en essä om människans tidsålder

  Hösten 2016 sammanträder världens ledande geologer i Kapstaden. En grupp experter lägger fram bevis för att världen behöver ett nytt namn för en ny tid. Efter 12 000 år under Holocen är det dags för Antropocen, människans tidsålder - människan har nu satt...

 2. Cover art: Jag ville leva på djupet by

  Jag ville leva på djupet

  Walden Pond är en liten sjö i delstaten Massachusetts i USA, strax norr on Boston. Det var här Henry David Thoreau bodde i en liten hydda och skrev sin bok Walden. Peter Handberg, som översatt boken till svenska, har sökt sig till sjön för att se miljöerna som...

 3. Cover art: Tillsammans by

  Tillsammans en filosofisk debattbok om hur vi k ...

  Första klimatboken med ett filosofiskt perspektiv Mänskligheten står inför sin största utmaning, att stoppa miljöförstöringen och rädda vår planet. Det väcker en rad filosofiska och moraliska frågeställningar. Hur stora uppoffringar är vi egentligen beredda...

 4. Cover art: Dagboksanteckningar 1837-1861 by

  Dagboksanteckningar 1837-1861

  "Om en man vandrar i skogarna halva dagarna för kärlek till dem och för att på lite avstånd betrakta sina medmänniskor med opartiskt öga, uppfattas han som en dagdrivare; men om han tillbringar hela dagen som spekulant och låter hugga ned skogarna, uppfattas han...

 5. Cover art: Hur bör du leva? by

  Hur bör du leva? moralfilosofi från då till nu

  En bok om moralfilosofi sedd ur ett historiskt perspektiv. Författaren, professor i praktisk filosofi vid Stockholms universitet, söker bl.a. ge råd om förståelse av och ställningstagande till moraliska dilemman.

Datum & tid

 • Antropocen - klarar vi att ta ansvar för en hel planet? OBS! Programmet är fullbokat!
  Date:
  2018-04-05
  Time:
  19:00 - 20:00
Last updated
2018-04-04

Print

Top of the page