Antropocen - klarar vi att ta ansvar för en hel planet?

Miljöhistorikern Sverker Sörlin, författaren Peter Handberg och filosofen Folke Tersman kommer till Hornstulls bibliotek och samtalar om människans tidsålder, livskvalitet och hållbarhet.

Peter Handberg, Sverker Sörlin och Folke Tersman.

Antropocen - människans tidsålder - är den geologiska epok då vi människor påverkar hela planeten med vårt utnyttjande av naturresurser, vårt sopberg och genom att vi är så många. Processen skulle kunna ses som att vi går från fossilt bränsle till teknofossil, där det senare är det geologiska lager vi lämnar efter oss.

Vad behöver vi och vad kan vi ändra på för att som människoart överleva? Och kanske inte bara överleva utan dessutom leva gott och som en fungerande del i det ekosystem som utgör livet på jorden? Filosofen Folke Tersman samtalar med miljöhistorikern Sverker Sörlin och författaren och översättaren Peter Handberg. Deltar gör även alla ni som kommer till Hornstulls bibliotek denna afton!

Boka och hämta biljett på Hornstulls bibliotek, telefon 08-508 30 860.

Varmt välkommen!

 

Sverker Sörlin är idéhistoriker, professor i miljöhistoria och författare. Han är en ledande röst inom miljöns humaniora, på engelska environmental humanities. Han är en av grundarna bakom KTH Environmental Humanities Labratory (EHL). 2012 tilldelades han Lars Salvius-priset för bidrag till ökad förståelse för miljö- och klimatfrågor samt humanioras roll i samhället.

Peter Handberg är författare och översättare och har en av våra dagars mest stilsäkra pennor. Han är aktuell med rese- och essäboken "Jag ville leva på djupet" om Henry David Thoreau, en av den amerikanska litteraturens mest egensinniga och märkvärdiga författare, som i sina tankar om civil olydnad, ekologi och vegetarianism, och i sitt motstånd mot slaveriet, har blivit ett föredöme för vår egen tid.

Folke Tersman är professor i praktisk filosofi vid Uppsala universitet.

Den här programkvällen ingår i SAMTAL HORNSTULL - en programserie på Hornstulls bibliotek som tar upp viktiga samhällsfrågor. Håll utkik efter fler program i serien under 2018.

Datum

 • Antropocen - klarar vi att ta ansvar för en hel planet?
  Date:
  2018-04-05
  Time:
  19:00 - 20:00

Series:

Target group:

Category:


Biblioteket tipsar

 1. Book cover: Antropocen by

  Antropocen en essä om människans tidsålder

  Hösten 2016 sammanträder världens ledande geologer i Kapstaden. En grupp experter lägger fram bevis för att världen behöver ett nytt namn för en ny tid. Efter 12 000 år under Holocen är det dags för Antropocen, människans tidsålder - människan har nu satt...

 2. Book cover: Jag ville leva på djupet by

  Jag ville leva på djupet

  Walden Pond är en liten sjö i delstaten Massachusetts i USA, strax norr on Boston. Det var här Henry David Thoreau bodde i en liten hydda och skrev sin bok Walden. Peter Handberg, som översatt boken till svenska, har sökt sig till sjön för att se miljöerna som...

 3. Book cover: Dagboksanteckningar 1837-1861 by

  Dagboksanteckningar 1837-1861

  "Om en man vandrar i skogarna halva dagarna för kärlek till dem och för att på lite avstånd betrakta sina medmänniskor med opartiskt öga, uppfattas han som en dagdrivare; men om han tillbringar hela dagen som spekulant och låter hugga ned skogarna, uppfattas han...

 4. Book cover: Rädslan för svaghet by

  Rädslan för svaghet Ben berättelse om sjukdom ...

  Sverker Sörlin, idéhistorikern, skildrade häromåret sin fascination inför de norska skidfantomerna i Kroppens geni. Det var en bok om styrka, också hans egen. Hans nya bok är ännu mer personlig, men den här gången handlar det om svaghet. Han lider sen många...

Last updated
2018-03-16

Print

Top of the page