Poesibazaren

Interiör från Poesibazaren

Poesibazaren är ett rum för poesi på Stadsbiblioteket i Stockholm. Här kan du titta i blädderexemplar av ny lyrik, lyssna på författare som läser och talar om poesi samt läsa i våra tidskrifter. I rotundan finns låneexemplar av all poesi.

Poesi är en genre som rymmer otroligt många olika stilar och som förändras hela tiden. Hos oss på Stadsbiblioteket finner du den allra nyaste och mest moderna poesin, den som bryter nya vägar och utmanar, men också den som tröstar och ger oss energi. Vi har dessutom all den poesi som kommit tidigare, romantiker, modernister, konkretister. Men hur ska man skriva och läsa poesi? På den här sidan samlar vi texter som berättar om poesi, och här hittar du länkar till våra olika poesievenemang.

Här hittar du poesibazarens evenemang

 

Poesi på svenska

Här hittar du den mest lånade poesin på svenska det senaste året.

Sonja Åkesson

Foto av Sonja Åkesson Sonja Åkesson skrev dikter om våld, sjukdom, död och osnutna ungar. Ingen konstgjord idyll här inte – men mitt i förtryckets elände var hon samtidigt rolig, ironisk och humoristisk.
Sonja Åkesson

Bibliotekets Bokbazar

Skylt till Bibliotekets Bokbazar Bibliotekets Bokbazar är ett samarbete mellan förlag och bibliotek, allt för att lyfta fram och skapa intresse för den smalare litteraturen.
Bibliotekets Bokbazar

60-talets nyenkelhet

Foto av poeten Göran Palm Nyenkelheten uppstod i poesin i början av 60-talet. Den var en reaktion på det förhärskande modernistiska ideal som länge hade rått inom lyriken och framför allt mot den högstämda symbolismen inom den. Göran Palm kom att bli en av nyenkelhetens främsta företrädare.
60-talets poesi: Nyenkelhet

Top of the page