E-ljudböcker – så lånar du

E-ljudböcker - så lånar du

För att kunna låna e-ljudböcker från biblioteket behöver du ha ett bibliotekskort och en pinkod. Du kan lyssna på e-ljudböcker i dator, mobil eller surfplatta. Ljudböckerna sparas inte på datorn eller mobilen, utan spelas upp direkt via en spelare eller app. Du måste alltså ha uppkoppling medan du lyssnar. För att fortsätta att lyssna på en e-ljudbok vid ett senare tillfälle loggar du in på biblioteket.se och går till Mina lån. Spelaren startar där du slutade att lyssna senast. Ljudboken finns tillgänglig i 28 dagar.

Du hittar bibliotekets e-ljudböcker genom att söka på den titel eller författare du är intresserad av i sökfältet. Du kan också filtrera din sökning på e-ljudböcker i högerspalten. Några e-ljudböcker har nedladdningsbara pdf-filer (gäller framförallt språkkurser). Dessa hittar du under knappen Lyssna på ljudboken.

Vår e-boksleverantör har lanserat en ny ljudboksapp, som heter Biblio. Det är tänkt att den ska ersätta appen Elib ljudboksspelare och användas på både iPhone och Androidmobiler. Den går ännu inte att använda här i Stockholm, utan testas just nu och kommer att bli tillgänglig längre fram.

Se en lista med alla e-ljudböcker på biblioteket

Skaffa bibliotekskort

Lyssna i dator

Ladda ner programmet Adobe Flash Player om du inte har det på datorn. Starta webbläsaren, gå till biblioteket.se och logga in. Sök upp den bok du är intresserad av. Klicka på Låna och lyssna. Klicka sedan på den gröna knappen och spelaren öppnas i ett nytt fönster och du kan börja lyssna.

Lyssna i iPhone/iPad

Om du lyssnar i en iPhone eller iPad, starta webbläsaren, gå till biblioteket.se och logga in. Sök upp den bok du är intresserad av. Klicka på Låna och lyssna. Klicka sedan på den gröna knappen och spelaren öppnas i ett nytt fönster och du kan börja lyssna.

Lyssna i Androidmobil eller surfplatta

Om du lyssnar på mobiltelefon eller surfplatta med Android ska du ladda ner appen Elib ljudboksspelare. Den är gratis och finns i Play Butik. Starta webbläsaren, gå till biblioteket.se och logga in. Sök upp den bok du är intresserad av. Klicka på Låna och lyssna. Klicka sedan på den gröna knappen och appen öppnas och du kan börja lyssna.

Vanliga frågor om att låna e-ljudböcker