E-ljudböcker – så lånar du

För att kunna låna e-ljudböcker från biblioteket behöver du ha ett bibliotekskort och en pinkod. Du kan lyssna på e-ljudböcker i dator, mobil eller surfplatta. Om du lyssnar i en smartmobil eller surfplatta kan du ladda ned appen Biblio. I appen kan du välja att lyssna på boken utan att vara uppkopplad mot internet. Ljudboken finns tillgänglig i 28 dagar.

Skaffa bibliotekskort

Lyssna i dator

Ladda ner programmet Adobe Flash Player om du inte har det på datorn. Sök upp den bok du är intresserad av. Logga in med bibliotekskort och pinkod. Klicka på Låna och lyssna. Klicka sedan på den gröna knappen, en ljudboksspelare öppnas i ett nytt fönster och du kan börja lyssna. Ljudböckerna sparas inte på datorn, utan spelas upp direkt. Du måste alltså ha uppkoppling medan du lyssnar. För att fortsätta att lyssna på en e-ljudbok vid ett senare tillfälle loggar du in på biblioteket.se och går till Mina lån. Spelaren startar där du slutade att lyssna senast.

Du hittar bibliotekets e-ljudböcker genom att söka på den titel eller författare du är intresserad av i sökfältet. Du kan också filtrera din sökning på e-ljudböcker i högerspalten. Några e-ljudböcker har nedladdningsbara pdf-filer (gäller framförallt språkkurser). Dessa hittar du under knappen Lyssna på ljudboken.

Se en lista med alla e-ljudböcker på biblioteket

Lyssna i iPhone/iPad

Om du vill lyssna på ljudböcker i en iPhone eller iPad kan du ladda ner appen Biblio. Den är gratis och finns i App Store. OBS! För att ladda ner appen till en iPad behöver du söka appar till ”Endast iPhone”, annars hittar du den inte. Öppna appen och välj bibliotek i listan över bibliotek. Logga in med bibliotekskort och pinkod. Sök upp den bok du vill lyssna på och klicka på Låna, sedan på Spela. I listan “Mina lån” kan du välja att markera ljudboken som “Gör tillgänglig offline”. Då kan du lyssna på boken utan att vara uppkopplad mot internet. Om du lånar ljudböcker både via dator och i appen Biblio så synkas lånen, och du kan se alla dina lån både på webbplatsen och i Biblio.

Du kan också söka upp den bok du vill låna via biblioteket.se i din iPhone eller iPad. Logga in och klicka på Låna och lyssna. Klicka sedan på den gröna knappen och en ljudboksspelare öppnas i ett nytt fönster. Här kan du välja om du vill öppna och lyssna på boken i Biblio-appen eller fortsätta att lyssna i webbspelaren. (OBS! I vissa versioner av iOS fungerar webbspelaren ännu inte. Vi hoppas att vår leverantör kommer att lösa problemet så snart som möjligt.) Det är bara i Biblio som det är möjligt att lyssna offline.

Lyssna i Androidmobil eller surfplatta

Om du vill lyssna på ljudböcker i en mobiltelefon eller surfplatta med Android ska du ladda ner appen Biblio. Den är gratis och finns i Play Butik. Öppna appen och välj bibliotek i listan över bibliotek. Logga in med bibliotekskort och pinkod. Sök upp den bok du vill lyssna på och klicka på Låna, sedan på Spela. I listan “Mina lån” kan du välja att markera ljudboken som “Gör tillgänglig offline”. Då kan du lyssna på boken utan att vara uppkopplad mot internet.

Du kan också söka upp den bok du vill låna via biblioteket.se i mobilen eller surfplattan. Logga in och klicka på Låna och lyssna. Klicka sedan på den gröna knappen och en ljudboksspelare öppnas i ett nytt fönster. Här kan du välja om du vill öppna och lyssna på boken i Biblio-appen eller fortsätta att lyssna i webbspelaren. Det är bara i Biblio som det är möjligt att lyssna offline.

Vanliga frågor om att låna e-ljudböcker