E-böcker – så lånar du

 1. Skaffa ett bibliotekskort
 2. Skapa användarkonto hos Adobe
 3. Ladda ner app eller läsprogram
 4. Sök upp en e-bok på biblioteket.se
 5. Ladda ner och öppna boken i appen eller läsprogrammet 

Skaffa ett bibliotekskort

För att kunna låna e-böcker och strömmande ljudböcker från biblioteket behöver du ha ett bibliotekskort och en pinkod.
Skaffa bibliotekskort    

Skapa användarkonto hos Adobe

E-böckerna är kopieringsskyddade och för att kunna ladda ner behöver du ha ett användarkonto hos Adobe. Om du är under 13 år behöver en förälder eller målsman skapa kontot. 
Skapa användarkonto hos Adobe  

Ladda ner app eller läsprogram

iPhone, iPad och Android-enheter

 1. Ladda ner läsappen Bluefire Reader från App Store eller Play Butik.
 2. Auktorisera appen med ditt användarkonto hos Adobe genom att skriva in dina uppgifter när du startar appen första gången. Om du redan har Bluefire Reader, men inte har auktoriserat appen så kan du göra det under infosymbolen.

Om inte Bluefire Reader fungerar, kan du prova att ladda ner Aldiko eller PocketBook Reader. De läsappar vi föreslår är gratis, men det kan förekomma reklam och alla är inte på svenska.

Dator och läsplatta

 1. Ladda ner och installera läsprogrammet Adobe Digital Editions på din dator. Programmet är gratis och finns att hämta på Adobes webbplats.
 2. Auktorisera datorn med ditt användarkonto hos Adobe genom att skriva in dina uppgifter första gången du startar programmet. Gå annars via Help i menyn uppe till vänster för att auktorisera datorn. 

Sök upp en e-bok på biblioteket.se

Tips på hur du hittar e-böcker

Du hittar bibliotekets e-böcker genom att söka på den titel eller författare du är intresserad av i sökfunktionen. I träfflistan kan du se om boken finns som e-bok. Du kan också välja att filtrera din sökning på e-bok i högerspalten. Vi rekommenderar formatet epub, speciellt för läsning på små skärmar.

Sök på författarens namn och ordet ebok för att få fram samtliga e-böcker av en viss författare, oavsett format. Sök på författarens namn och epub för att få fram samtliga e-böcker av en viss författare i formatet epub. 

Lånevillkor 

Lånetiden är 28 dagar och när lånet har gått ut kan du inte längre läsa boken. Du kan låna den igen genom att ladda ner filen en gång till. Dina e-bokslån syns under Mina lån och går att ladda ner igen därifrån om du vill ha boken på flera olika enheter, som till exempel mobil och läsplatta. E-böcker har ett kopieringsskydd som gör att de inte kan att skrivas ut, skickas vidare eller sparas som vanliga filer. Lånevillkoren gäller även strömmande ljudböcker. Du kan låna maximalt fem e-böcker per sjudagarsperiod. 

Epub eller pdf?

Epub är ett flödande format. Det betyder att texten anpassar sig till den skärmstorlek, textstorlek och typsnitt du använder. Formatet kan läsas på de flesta datorer, surfplattor, läsplattor och mobiltelefoner. 

Pdf är ett statiskt format. Det betyder att texten ser likadan ut oavsett skärmstorlek, vilket kan göra den svårläst på mindre skärmar. Om du lånar en e-bok som pdf kommer den att fungera bäst för läsning i en dator eller i en surf- eller läsplatta med stor skärm. 

Se en lista med alla e-böcker som finns i formatet epub på biblioteket
Se en lista med alla e-böcker som finns i formatet pdf på biblioteket

E-böcker med kopieringsskydd

De flesta e-böcker har ett skydd som gör att de inte kan skrivas ut, skickas vidare eller sparas som vanliga filer. Kopieringsskyddet kallas DRM (Digital Rights Management). Du behöver därför ha ett användarkonto hos Adobe, för att kunna läsa bibliotekets e-böcker.

Strömmande ljudböcker har inte kopieringsskydd i vanlig mening, men går inte att kopiera. De omfattas av samma lånebegränsningar som övriga kopieringsskyddade e-böcker. 

E-böcker utan kopieringsskydd

Vissa e-böcker har inget kopieringsskydd. Det kan till exempel vara titlar som omfattas av en så kallad public domain-licens, till exempel Litteraturbankens titlar. Dessa böcker lånar du inte, utan de laddas ner till datorn. De kräver inte inloggning och sparas inte heller i Mina lån.

Om e-boken är i formatet epub laddas den alltid ner direkt till din dator, läsplatta eller mobiltelefon. 

Om e-boken är i formatet pdf kan det fungera på flera olika sätt, beroende på inställningar i din webbläsare. Ibland öppnas filen direkt i webbläsaren och ibland skickas filen direkt till din dator eller läsplatta. I vissa fall leder knappen “Ladda ner” till en extern webbplats, varifrån du kan ladda ner e-boken. 

Ladda ner och öppna boken i appen eller läsprogrammet

iPhone och iPad

 1. Sök upp den bok du vill låna på biblioteket.se
 2. Klicka på “Ladda ner e-bok”
 3. Välj “Öppna i Bluefire Reader”

Vi rekommenderar att du använder webbläsaren Safari eller Chrome, då Firefox inte alltid fungerar.

Android

 1. Sök upp den bok du vill låna på biblioteket.se
 2. Klicka på “Ladda ner e-bok”
 3. En pil syns nu längst upp på skärmen. Dra neråt med fingret och du ser ett meddelande om att en fil med ändelsen .acsm har hämtats
 4. Klicka på filen och välj “Slutför åtgärden med Bluefire Reader”

Vi rekommenderar inte webbläsare Firefox, eftersom den inte fungerar ihop med nedladdning av bibliotekens e-böcker. I nyare Androidmobiler- eller plattor verkar inte Bluefire Reader fungera. Du kan istället använda appen Aldiko eller PocketBook Reader, som finns att ladda ner gratis i Play Butik.

Dator

 1. Sök upp den bok du vill låna på biblioteket.se
 2. Klicka på “Ladda ner e-bok”
 3. Öppna filen med Adobe Digital Editions

Läsplatta

 1. Sök på din dator upp den bok du vill låna på biblioteket.se
 2. Klicka på “Ladda ner e-bok”
 3. Öppna filen med Adobe Digital Editions
 4. Anslut läsplattan till datorn för att auktorisera den med ditt Adobe-konto i Adobe Digital Editions
 5. Använd Adobe Digital Editions för att föra över e-boken från datorn till läsplattan, till exempel genom att klicka och dra

En del läsplattor har trådlös uppkoppling så du kan låna och ladda ner e-böcker direkt till läsplattan utan att behöva använda dator. Du behöver auktorisera läsplattan med ditt Adobe-konto första gången du lånar.

Om du har en läsplatta från Sony behöver du använda deras e-boksprogram Reader. 
Här finns Sony Reader att ladda ner

 

Om du har ytterligare frågor om att låna e-böcker finns mer information här:
Vanliga frågor om att låna e-böcker

och
Till toppen av sidan