Tyska boktips 2018

Här gästtipsar biblioteket på Goethe-Institut Schweden om aktuell tysk litteratur. Vet du om att du kan ladda ner gratis e-böcker på tyska från Goethe-Instituts digitala bibliotek?
Besök gärna Läsesalong Pilen (Bibliotek Goethe-Institut), där du kan låna fler tyska romaner.

Låna som e-bok på tyska: "Was man von hier aus sehen kann" av Mariana Leky.

Låna som e-bok på tyska: "Töchter" av Lucy Fricke.

Låna som e-bok på tyska: "Hans Fallada. Die Biographie" av Peter Walther.

Listan består av titlar på tyska. Om boken finns översatt till svenska finns den svenska titeln längst ner i listan.Biblioteket tipsar

 1. Omslagsbild: Was man von hier aus sehen kann av

  Was man von hier aus sehen kann Roman

  Varje gång Selma drömmer om en okapi, dör någon i byn nästa dag. Vad händer när man inte vet vem som står på tur. Vilka sanningar kommer upp till ytan och vilka förblir dolda? Vald till Årets bok av tyska bokhandeln 2017. Boken finns även översatt till svenska med titeln "Drömmen om okapin".

 2. Omslagsbild: Hain av

  Hain Geländeroman

  En kvinna reser till bergen nordost om Rom. Under resan väcks barndomsminnen till liv, minnen av fadern och 1970-talets Italien.

 3. Omslagsbild: Mausmeer av

  Mausmeer

  En helg på landet i morfars hus. En påskbrasa, ett omkullvält bord och följderna efteråt. Inget blir som Ben och hans syster Anna tänkt sig.

 4. Omslagsbild: Die Weisse Rose av

  Die Weisse Rose wie aus ganz normalen Deutschen ...

  Vita rosen är en av de mest kända motståndsrörelserna i Tysklands historia. Historikern Miriam Gebhardt går in under huden på Sophie Scholl och Hans Scholl för att förstå hur två ungdomar hade modet att med fredliga medel kämpa mot den nazistiska regimen. Boken finns även översatt till svenska med titeln "Vita rosen : hur vanliga tyskar blev antinazistiska motståndskämpar".

 5. Omslagsbild: Töchter av

  Töchter Roman

  En annorlunda roadtrip! När Marthas far vill avrunda sitt liv på en klinik i Schweiz övertalar hon väninnan Betty att följa med.

 6. Omslagsbild: Nach der Flucht av

  Nach der Flucht

  Ilija Trojanow berättar med egna ord om flykten från Bulgarien till Tyskland, om livet som flykting och om hur det är att ta till sig ett nytt land, en ny kultur och ett nytt språk. Boken finns även översatt till svenska med titeln "Efter flykten".

 7. Omslagsbild: Hans Fallada av

  Hans Fallada die Biographie

  Han har alltid varit populär, Hans Fallada. Idag kanske mer än någonsin. Möt Hans Fallada – författaren, exfången och familjefadern som jagades av såväl inre som yttre demoner. Boken finns även översatt till svenska med titeln "Hans Fallada : en biografi".

 8. Omslagsbild: Etüden im Schnee av

  Etüden im Schnee Roman

  Vem berättar? En människa, ett spöke, ett djur? Vi möter tre isbjörnar, en farmor, en mor och en son över tre generationer, i Moskva, DDR och Berlin.

 9. Omslagsbild: Vom Schnee av

  Vom Schnee oder, Descartes in Deutschland

  Den tyske poeten och essäisten återvänder till filosofen René Descartes (1596-1650). Berättelsen tar sin början vintern 1619 och slutar trettio år senare i Stockholm. I fyrtiotvå sånger skildras tänkarens liv, trettioåriga krigets fasor och rationalismens födelse ur snöns ande. Boken finns även översatt till svenska med titeln "Om snön : eller Descartes i Tyskland".

 10. Omslagsbild: Drömmen om okapin av

  Drömmen om okapin

  Varje gång Selma drömmer om en okapi, dör någon i byn nästa dag. Vad händer när man inte vet vem som står på tur. Vilka sanningar kommer upp till ytan och vilka förblir dolda? Vald till Årets bok av tyska bokhandeln 2017.

 11. Omslagsbild: Vita rosen av

  Vita rosen hur vanliga tyskar blev antinazistis ...

  Vita rosen är en av de mest kända motståndsrörelserna i Tysklands historia. Historikern Miriam Gebhardt går in under huden på Sophie Scholl och Hans Scholl för att förstå hur två ungdomar hade modet att med fredliga medel kämpa mot den nazistiska regimen.

 12. Omslagsbild: Efter flykten av

  Efter flykten

  Sex år gammal flydde Ilija Trojanow från Bulgarien, en erfarenhet som han bär med sig än i dag. Här berättar han om hur tillvaron som flykting har präglat hans liv. Om ensamheten i utanförskapet. Om hur lite flyktingens förflutna betyder på den nya platsen. Om...

 13. Omslagsbild: Hans Fallada av

  Hans Fallada en biografi

  Författaren Hans Fallada var en författare riden av demoner, han var kvinnotjusaren, opportunisten, den före detta straffången och morfinisten. Han var samtidigt den respekterade lantbrukaren, kärleksfulle familjefadern och antinazisten som under dödshot skrev sig...

 14. Omslagsbild: Om snön av

  Om snön eller Descartes i Tyskland

  Den tyske poeten och essäisten återvänder till filosofen René Descartes (1596-1650). Berättelsen tar sin början vintern 1619 och slutar trettio år senare i Stockholm. I fyrtiotvå sånger skildras tänkarens liv, trettioåriga krigets fasor och rationalismens...

Till toppen av sidan