Tyska boktips

Här gästtipsar biblioteket på Goethe-Institut Schweden om aktuell tysk litteratur. Vet du om att du kan ladda ner gratis e-böcker på tyska från Goethe-Instituts digitala bibliotek?
Besök gärna Läsesalong Pilen (Bibliotek Goethe-Institut), där du kan låna fler tyska romaner.

Låna Presidentens apelsiner som e-bok på tyska: Die Orangen des Präsidenten

Låna Kruso som e-bok på tyska: Kruso

Låna Före festen som e-bok på tyska: Vor dem FestBiblioteket tipsar

 1. Omslagsbild: Gå, gick, gått av

  Gå, gick, gått

  Richard är änkling och professor i antikens historia vid ett universitet i forna Östberlin. När han går i pension vet han inte vad han ska ta sig för. Han söker kontakt med asylsökande flyktingar från Afrika som ockuperar ett torg i Berlin. Deras dagar är fyllda av väntan och Richard inser att han har ganska mycket gemensamt med dem. Han lär känna några av dem, kör dem till deras språkkurs och lär sig lika mycket om sig själv som om dem.

 2. Omslagsbild: Trädens hemliga liv av

  Trädens hemliga liv

  Skogvaktare Peter Wohlleben berättar här om oväntade och extraordinära förmågor hos träden. Han citerar de senaste vetenskapliga rönen och kombinerar dem med sina personliga erfarenheter av naturen. I skogen finns ett liv som är helt okänt för de flesta av oss. Där pågår fantastiska saker: träden kommunicerar med varandra, de tar hand om både varandras avkomma och om gamla och drabbade grannar, de har känslor och minnen.

 3. Omslagsbild: Körsbärslandet av

  Körsbärslandet

  Med torr humor, vass blick och träffsäkra formuleringar väver Dörte Hansen i Körsbärslandet en historia som utspelar sig i det natursköna och pittoreska Olland, söder om Hamburg. Här kantas flodstränderna av fruktträd och stora korsvirkeshus, plattyskan regerar och traditionerna väger tungt. I botten på historien ligger en nattsvart flykt undan krig och en skildring av den rotlösa sorg man som flykting bär med sig resten av livet. Här finns en svärmor som drivs till själsligt fördärv av sin svärdotter och en mor som överger sitt barn. Men här finns lika många ljusa trådar som lyser upp berättelsen och som lockar till skratt.

 4. Omslagsbild: Fällan av

  Fällan

  Linda Conrads, 38, är en berömd och notoriskt tillbakadragen kriminalförfattare. För tolv år sedan blev hennes syster, Anna, brutalt mördad. Mördaren åkte aldrig fast, men Linda såg honom. Och nu har hon precis sett honom igen på TV. Mannen är numera en känd reporter, och Linda vet att ingen kommer att tro henne om hon anklagar honom. Så hon gör det hon kan bäst: Hon skriver en ny thriller, om ett mord på en kvinna. Där gärningsmannen kommer undan. När boken publiceras ger Linda en enda intervju. I sitt eget hem. Till den enda person som vet mer om fallet än hon gör. Han vet vad som hände den där natten. Hon har skrivit en bok om det. Men när han ringer på Lindas dörrklocka vet ingen av dem hur det ska sluta...

 5. Omslagsbild: Konsten att bli gammal av

  Konsten att bli gammal

  Enligt Wilhelm Schmid har åldrandet en mening och vi måste lära oss att leva med åldrandeprocessen snarare än att försöka bekämpa den. Jämnmod är ett viktigt begrepp, något som blir lättare att uppnå när man blir äldre. Allt står inte längre på spel och erfarenheterna är större. Den här boken är ett försök att sammanställa tio steg till jämnmod som man kan uppnå genom iakttagelser, erfarenheter och medvetna överväganden.

 6. Omslagsbild: Presidentens apelsiner av

  Presidentens apelsiner

  En roman om tillvaron i diktaturens skugga – en flyktings historia om livet före flykten. Den unga irakiern Mahdi råkar vara på fel ställe vid fel tidpunkt och kastas i fängelse samma dag han ska ta studenten. Vi följer honom under två år i Saddams fängelsehålor. Tortyr och svält varvas med minnen av en lycklig barndom i Irak. Flykt, exil och yttrandefrihet är centrala ämnen i Abbas Khiders författarskap. Författaren flydde från Irak till Tyskland efter flera år i fängelse under Saddam Husseins styre.

 7. Omslagsbild: Kruso av

  Kruso

  Hiddensee sommaren 1989 – frihetslängtan och vänskap i utkanten av DDR. Den unga litteraturstudenten Ed reser efter sin flickväns död till Hiddensee för att börja om på nytt. Ön sägs vara ett tillhåll för hippies, idealister och DDR-motståndare. Ed möter den karismatiska men gåtfulla Kruso som visar sig vara hemlig ledare för de ”skeppsbrutna” på Hiddensee. Författaren Lutz Seiler började sin yrkeskarriär som snickare och upptäckte skrivandet och litteraturen senare i livet. Han har även själv säsongsarbetat på ön Hiddensee, den ö han valt som skådeplats i debutromanen ”Kruso”.

 8. Omslagsbild: Den tid då ljuset avtar av

  Den tid då ljuset avtar roman om en familj

  DDR-dikatur, kommunism och familjeband. Familjen Umnitzer splittras under krigsåren i början av 1950-talet och möts åter i det nygrundade DDR med hopp om framtiden. Romanen spänner över fyra generationer från 1950-talet fram till idag. En brokig generationshistoria där DDR-diktaturen, socialismen och kommunismen ligger som en hinna över familjens försök att hitta hem. Matematiker, manusförfattare och översättare – Eugen Ruge har många strängar på sin lyra. Det är ur sin egen familjs historia han hämtat stoff till sin självbiografiska roman.

 9. Omslagsbild: Före festen av

  Före festen

  En tragisk fars. Natten före den årliga Annafesten sker ett inbrott i hembygdsgården i den fiktiva före detta DDR-byn Fürstenfelde i Brandenburg. Byborna är upprörda. Här finns förvisso inget att stjäla men byarkivet står öppet och byns gamla historier, sagor och sägner släpps lösa. Sasa Stanisics "Före festen" belönades som bästa tyska roman vid bokmässan i Leipzig 2014. Stanisic växte upp i Bosnien-Herzegovina och kom till Tyskland som 14-åring.

 10. Omslagsbild: I huvudet på Bruno Schulz av

  I huvudet på Bruno Schulz

  Bruno Schulz möter Thomas Manns ondskefulla dubbelgångare. Året är 1938 och författaren Bruno Schulz gömmer sig sjukskriven i sitt källarrum. Han oroar sig över mannen som kommit till staden och som påstår sig vara Thomas Mann. Schulz fattar pennan och börjar skriva ett brev om dubbelgångaren till den verkliga Thomas Mann. Maxim Biller föddes i Prag men är sedan barndomen bosatt i Tyskland och är en god kännare av den judiska författaren och tecknaren Bruno Schulz. Bruno Schulz mördades 1942 på öppen gata av en tysk SS-man.

Till toppen av sidan