Så och plantera

Du som vill odla dina egna kryddväxter, blommor och grönsaker – på fönsterbrädan, på balkongen, eller i trädgården – här får du tips om hur du drar upp egna plantor och odlar i krukor.

Biblioteket tipsar

 1. Omslagsbild: Ulla Hasselmarks Fröbok av

  Ulla Hasselmarks Fröbok

  En bok om att själv dra upp växter från frö. Här finns såväl vanliga som exotiska växter, träd, buskar och rumsväxter. Praktiska tips och råd om sådd och skötsel av plantorna. Ny, reviderad och uppdaterad utgåva.

 2. Omslagsbild: Kryddväxter av

  Kryddväxter odla själv i fönster, på balkongen ...

  Att odla kryddväxter själv går många och drömmer om. Tänk att få använda nyskördad basilika, mejram eller körvel i matlagningen, vilken lycka! Men hur gör man, och kan man verkligen odla örtkryddor inomhus eller på balkongen? I den här boken hittar du svar på alla tänkbara frågor som rör biologisk odling av kryddväxter både inomhus, på balkongen och i trädgården. Här finns också mängder av praktiska tips då det gäller smaksättning och användning av örtkryddor samt torkning, infrysning och inläggning av dem. Färgfoton, teckningar.

 3. Omslagsbild: Odla tomater av

  Odla tomater

  En bok om tomater med praktisk information om odling - hur man drar upp plantor från frön, sortval, plantvård, skörd. Ett femtiotal olika sorter beskrivs i text och bild. Ett tjugotal recept där tomaten spelar huvudrollen. Författaren driver en tomatklubb, har gett...

 4. Omslagsbild: Runåbergs fröer av

  Runåbergs fröer grönsaker, kryddor och blommo ...

  Om hur man odlar grönsaker och blommor från frö på ett miljövänligt sätt. Tips på gamla inhemska sorter värda att bevara och på utländska alternativ som passar i vårt klimat. 250 frösorter med info. om förkultivering, tid för sådd, odlingstid, ursprung,...

 5. Omslagsbild: Krukboken av

  Krukboken

  Författaren berättar om hur krukor använts vid odling förr i tiden och i olika länder. Om hur krukodlingarna ska skötas, hur man arrangerar växterna och grupperar krukorna. Förslag på planteringar från vår till vinter och olika typer av behållare.

 6. Omslagsbild: Kryddväxter i kruka av

  Kryddväxter i kruka

  En bok om att odla kryddor i kruka på balkongen, terrassen eller fönsterbrädan. Olika kryddväxter beskrivs tillsammans med råd om hur man odlar dem och använder dem i köket.

 7. Omslagsbild: Odla från egna frön av

  Odla från egna frön

  Förf. skriver personligt om tjugofem trädgårdsblommor o om att samla in frön, t.ex. på resor o i vänners trädgårdar, o om hur man sedan sår fröna i sin egen trädgård eller på sin balkong. Råd o tips om hur fröet ska förvaras o var o när det bör sås.

 8. Omslagsbild: Odla i krukor av

  Odla i krukor

  Boken beskriver odling i krukor, både utomhus och på balkonger. Tips om val av krukor och växter, råd om plantering, vattning och gödsling. Såväl träd och klätterväxter som perenner, lökar och knölar tas upp.

 9. Omslagsbild: Så perenner av

  Så perenner från frö till hjärtblad

  Bok om att så perenner avsedd för nybörjare som vill driva upp o experimentera med fröer av olika slag. Innehåller såtabeller o förslag på fröer samt råd om skötsel, gallring, omskolning o sticklingsförökning. Sidor med plats för egna anteckningar.

 10. Omslagsbild: Handbok för köksträdgården av

  Handbok för köksträdgården

  Boken ger kunskap om ekologisk odling av köksväxter. De flesta köksväxter som går att odla i Sverige presenteras: grönsaker, kryddörter och bär. Boken beskriver biokol, kompostmetoden bokashi, mördarsniglar, höst- och vinterodling, permakultur och mykorrhiza....

 11. Omslagsbild: Odla grönsaker av

  Odla grönsaker

  En bok om grönsaksodling - sådd, plantering, skötsel och skörd vare sig det är på friland, i växthus eller i kruka. Cirka 120 olika grönsakssorter tas upp, bl.a. olika löksorter, rotfrukter, baljväxter, kålsorter, tomater, gurkväxter och örter. Grönsakerna...

 12. Omslagsbild: Trädgård i kruka av

  Trädgård i kruka odlarglädje året om

  Boken vill ge inspiration och idéer till plantering i kruka för varje årstid. Tips om vilka vår- och höstväxter som tål lite frost och hur länge de håller i krukan. Även planterings- och skötselråd, tips på riktigt långblommande växter och mindre kända...

Till toppen av sidan