Råd till framtida författare

Är du landets nästa deckardrottning? Eller deckarkung? Om deckare inte är din genre kanske du vill satsa på den stora generationsromanen, eposet, kultboken, chicklittpocketen - eller börja fila på memoarerna. Pennan är din.Biblioteket tipsar

 1. Omslagsbild: En briljant bokidé av

  En briljant bokidé inspiration för slumrande f ...

  Författaren presenterar hundra bokidéer utifrån vilka läsaren uppmanas att skapa egna idéer. Hur man finner dessa idéer och vad som kännetecknar dem tas också upp. Även praktiska råd vid kontakter med förlagen.

 2. Omslagsbild: Lust att skriva av

  Lust att skriva romaner och noveller

  Handbok i att skriva berättande prosa. Författaren betonar allas möjlighet att skriva och tar bl.a. upp viktiga ingredienser såsom människo- och miljöskildringar samt dialog. De vanligaste misstagen, praktiska tips om förlag och manus.

 3. Omslagsbild: Skrivarbok av

  Skrivarbok om konsten att skriva prosa, poesi o ...

  "Skrivarbok" tar upp olika typer av skönlitterär prosa, journalistiska texter, poesi och i viss mån dramatik. Den här boken vill vara lärobok och handbok och inspirationsbok för den som går skrivarkurs likaväl som för den som på egen hand vill utveckla sitt skapande.

 4. Omslagsbild: Skriv på! av

  Skriv på! en romanförfattares syn på skönlitte ...

  Handbok i konsten att skriva en roman. Deckarförfattaren Elizabeth George, tidigare lärare och erfaren skrivarkursledare, ger här råd om romanskrivande. Bl.a. om hur man bygger upp intrigen, hur man skapar trovärdiga karaktärer, väljer perspektiv och miljö m.m....

 5. Omslagsbild: Nya Författarskolan av

  Nya Författarskolan

  Författarens tidigare utgivna Författarskolan har här omarbetats och utökats betydligt. Fler aspekter på författandet än enbart berättarteknik tas upp, bl.a. har kapitel om författandet som yrke tillkommit där arbetsmetoder och förlagskontakter m.m. behandlas.

 6. Omslagsbild: Ge ut på eget förlag av

  Ge ut på eget förlag

  Den här lilla boken vill berätta om ett äventyr. För något av ett äventyr är det att ge ut böcker på eget förlag. Bekymmer saknas förvisso inte: Var lär jag mig mer om skrivandet? Klarar jag formgivningen? Vad är layout och vad är typografi? Vilket typsnitt ska jag använda? Vilket format ska jag ge boken? Vilket papper ska jag välja? Vilken bindning ska boken ha? Hur korrekturläser och textgranskar jag? Måste jag ha ISBN och EAN och var får jag dem? Vad gäller för pliktexemplar? Hur prissätter jag boken? Offsettryck eller print-on-demand? Var och hur hittar jag ett tryckeri? Ska jag distribuera själv? Vad är det för skillnad mellan hobbyverksamhet och näringsverksamhet? Måste jag ha ett företag? Finns ekonomiska bidrag att söka? När är jag momsskyldig? Hur avancerad måste bokföringen vara? Vad är F-skatt? Måste jag ha F-skattsedel? Hur deklarerar jag? På alla dessa frågor och ännu många fler ger boken svar.

 7. Omslagsbild: Skriv ditt liv av

  Skriv ditt liv handbok i självbiografiskt skrivande

  En handbok för livsberättare. Intresset är stort i dag för livsberättelser. Många drömmer om att teckna ner minnen från sitt eget eller anhörigas liv men då kommer osäkerheten hur gör man? Den här handboken ger svar på många frågor kring detta. Journalisten, redaktören och utbildaren Jenny Eklund guidar läsaren på livsberättandets och minnets vindlande stigar. Hon ger konkret råd och tips om start, utformning och disposition. Hon skriver också om att arbeta med livsberättelser i grupp. Handboken grundar sig på författarens arbete i ett skrivarprojekt i Umeå där hon handledde ett 50-tal livsberättande pensionärer.

 8. Omslagsbild: Att skriva för barn av

  Att skriva för barn

  Om att skriva för barn, främst avsedd för journalister o förf. Vikten av att se saker ur barnets perspektiv, att välja rätt uttryck, nivå o tilltal betonas. Om att intervjua barn, skriva om otäcka nyheter samt om att skriva skönlitterära barnböcker.

 9. Omslagsbild: Att berätta sig själv av

  Att berätta sig själv inspirationsbok för den ...

  I hela sitt vuxna liv har Merete Mazzarella levt skrivande och undervisat andra som skriver. IAtt berätta sig självhar hon samlat sina tankar kring att berätta - främst om hur man berättar om sitt eget liv, om det som varit och den man kommit att bli.Alla har en...

 10. Omslagsbild: Kom igång & skriv! av

  Kom igång & skriv! ett 12-veckors program

  Här kommer du igång med ditt skrivande med hjälp av enkla skrivövningar och dagligt spontanskrivande. Samtidigt lär du dig en del om skrivandets hantverk. Boken grundar sig på Johanna Wistrands populära distanskurs Kom igång & skriv! som haft över 400...

Till toppen av sidan