Nobelpriset i litteratur 2017 till Kazuo Ishiguro

”Nobelpriset i litteratur år 2017 går till den engelske författaren Kazuo Ishiguro, som i romaner med stark känslomässig verkan har blottat avgrunden under vår skenbara hemhörighet i världen”. Så lät det när ständiga sekreteraren i Svenska Akademien, Sara Danius, läste upp motiveringen till nobelpriset i Börshuset i Stockholm klockan 13 den 5 oktober 2017.

Den brittiske författaren Kazuo Ishiguro föddes 1954 i Nagasaki, Japan, och är uppvuxen i England sedan femårsåldern. Han debuterade 1982 med romanen ”A pale view of hills”, i svensk översättning ”Berg i fjärran” (1985). ”Never let me go” (2005) och ”Återstoden av dagen” (1990) är två av hans romaner som blivit filmatiserade, den senare med Anthony Hopkins och Emma Thompson i två av huvudrollerna. Utöver sina romaner har Ishiguro även skrivit filmmanus, noveller samt låttexter till artisten Stacey Kent. Hans senaste roman är fantasyberättelsen  "Begravd jätte" som utkom på svenska 2016.

 Biblioteket tipsar

 1. Omslagsbild: Återstoden av dagen av

  Återstoden av dagen

  Romanen om mönsterbutlern Stevens som ger sig iväg i sin husbondes bil på sitt livs första semester har blivit en modern klassiker. Författaren låter med ojämförlig mästerlighet den korrekte butlern ta läsaren med på en resa genom den engelska landsbygden...

 2. Omslagsbild: Never let me go av

  Never let me go

  Kathy växter upp på den isolerade internatskolan Hailsham på engelska landsbygden. När hon som vuxen återförenas med två studiekamrater, börjar hon minnas saker. Hon minns hur människor försvann från internatet och hur folk som kom utifrån var livrädda för...

 3. Omslagsbild: Begravd jätte av

  Begravd jätte

  Det är 500-tal. Romarna försvann för längesedan, och det land som en gång ska komma att bli England sveps sakta men säkert in i ett slags kollektiv minnesförlust som kallas ”dimman”. I landskapet rör sig människor på obestämd flykt; föräldrar söker sina...

 4. Omslagsbild: Nocturner av

  Nocturner fem berättelser om musik och skymning

  Boken innehåller fem fristående berättelser som tillsammans formar en helhet. Här skildras ett antal möten och avsked som alla på något sätt har med musik att göra.

 5. Omslagsbild: Berg i fjärran av

  Berg i fjärran

  Kazuo Ishigruros debutroman handlar om en medelålders kvinna bosatt i London som blickar tillbaka på sitt liv i 1950-talets Nagasaki.

 6. Omslagsbild: Never let me go av

  Never let me go

  Filmatiseringen från 2010 av romanen "Never let me go", Kazuo Ishiguros dystopi om människor som fostras till organdonatorer.

Till toppen av sidan