Augustpriset 2017 till Sara Lundberg

Sara Lundberg har tilldelats 2017 års Augustpris för Årets svenska barn- och ungdomsbok för sin bok "Fågeln i mig flyger vart den vill" – en bildroman om flickan Berta Hansson och hennes uppväxt på en gård i Jämtand i början av 1900-talet. Bertas älskade mamma är sjuk i tbc och Berta behövs i arbetet på gården. Men Berta drömmer om att få vara på en plats där hon får vara som hon är. Mest av allt vill hon teckna och måla, och drömmer i hemlighet om att bli konstnär.

Sara Lundberg är konstnär, illustratör och författare. Hon har skrivit och illustrerat ett flertal böcker och även illustrerat andra författarens böcker. Ett urval av dessa hittar du i listan. 2009 vann hon Augustpriset för boken "Skriv om och om igen" tillsammans med Ylva Karlsson, Katarina Kuick och Lilian Bäckman.

Biblioteket tipsar

1. Book cover: Fågeln i mig flyger vart den vill av

Fågeln i mig flyger vart den vill

Om Berta kryper ihop kan hon se ut som en fågel som sover. Berta tecknar och tänker på konst hela tiden. Hon sitter med skissblocket och kolkritor på ängen hos korna. Hon gömmer sig i buskarna utanför doktorns fönster för att smygtitta på tavlorna som fyller hans väggar. Så länge Berta kan minnas har hennes mamma varit sjuk. Bertas pappa vill att hon studerar till husmor. Själv drömmer hon om att bli konstnär, och fly, bort från allt.

2. Book cover: Vita streck av

Vita streck

Vem är det som målar alla streck mitt på vägen? Jo, det är en flicka som heter Vita. Det är bra att hon målar streck på vägarna för det håller ordning på bilarna. Men om det ändå kör ihop sig tar hon hjälp av gubben grön och gubben röd som bor i hennes rosett.

3. Book cover: Vita streck och Öjvind av

Vita streck och Öjvind

Vita Streck är en flicka som målar de vita strecken mitt på vägarna. Så en dag dimper plötsligt en pojke ner rätt i burken med vit färg. Han heter Öjvind och åker omkring med vindarna. Först blir Vita arg. Men precis när hon börjar tycka om Öjvind, då för vinden bort honom igen. Hon måste hitta honom!

4. Book cover: Sommar av

Sommar

Här kryper lilla snigel bland smultronbladen, och kon betar ängen med smörblommor. Barnen metar i en sjö med näckrosor, badar och cyklar på upptäcktsfärd. Och mot den blå sommarhimlen svävar en vit mås.

5. Book cover: Vi springer! av

Vi springer!

En pojke och hans vän Åke ger sig ut på en upptäcktsresa. De springer bort från sin vanliga tillvaro och sin vardag. De tar vägen runt jorden, iakttar, tänker och tar in märkliga intryck. Länder, platser, minnen passerar revy under den gåtfulla resan.

6. Book cover: En blommas liv av

En blommas liv

Vi får följa en liten blommas liv under ett år. Boken börjar på våren när blomman slår ut. Samma dag ser hon en flicka komma springande, blomman sträcker på sig och försöker dra till sig flickans uppmärksamhet men flickan ser den inte. Solen blir starkare och dagarna längre. Blomman ser sig omkring och märker att flera av de äldre blommorna redan somnat in och tänker att snart är det hennes tur.

7. Book cover: Trosspojken med snurretoppen av

Trosspojken med snurretoppen berättelser om 150 ...

Andra delen i en serie om svensk kulturhistoria under tusen år. Nu är det Nya tiden med reformation o stärkt kungamakt, stormaktstid o dess avtryck i byggnader, konst, litteratur o nya institutioner. Fiktiva berättelser varvas med faktatexter o bilder.

8. Book cover: Skriv om och om igen av

Skriv om och om igen

Gillar du att skriva? Kanske har du svårt att komma igång? Här avslöjar några författare och skrivarledare sina bästa komma-i-gång-tips. Du får begriplig teori, författarintervjuer och en mängd övningar som triggar skrivlusten. Boken är också fylld med fantasieggande bilder som söker historier.