Stockholm läser 2017: Sodomsäpplet

Foto: Harald Borgström.

”Sodomsäpplet” är berättelsen om Joakim Mander, en 16-årig stockholmare i slutet av 1940-talet. Han bor tillsammans med sin kontrollerande och känslomässigt omogna mor på Frejgatan, i ett område kallat Sibirien några kvarter ifrån Stadsbiblioteket på Sveavägen. Sedan faderns död är Joakim mycket ensam. I skolan skäms han för sina slitna urväxta kläder, sin tandställning och sina glasögon av gammaldags modell. Joakim vill vara vacker och speglar sig ofta. Då modern inte är hemma passar han i hemlighet på att låna hennes läppstift och smycken. När han drömmer om en ny lodenrock och nya glasögon tycker modern att han sjåpar sig och bär sig åt som en flicka. Ofta får han höra att hon önskar att han vore som andra pojkar.

På ett sommarjobb träffar han den tio år äldre Nick. Joakim blir förälskad och de inleder ett hemligt förhållande. Det blir starten på ett dubbelliv för Joakim, där samvaron med Nick måste hållas strängt avskild från den alltmer outhärdliga tillvaron på skolan och hemma hos modern på Frejgatan. Men hemlighetsmakeriet har ett pris och skapar starka inre slitningar.

Staden

”Sodomsäpplet” är också en berättelse om Stockholm. Joakim går långa promenader längs gatorna och platserna runt hemmet: Surbrunnsgatan, Sveavägen och Vanadislunden. Båtklubben i Brunnsviken, varifrån han drömmer om att åka på kanotutflykt tillsammans med Verner, familjens inneboende som utövar sexuell dragningskraft på både Joakim och mamman. Det stora tidningshuset i Klarakvarteren, där han träffar Nick. Och Stadsbiblioteket, som blir en fristad för Joakim. Här får han vara ifred när han sitter i läsesalarna och lyssnar på de lågmälda samtalen mellan besökarna och bibliotekarierna. Här skäms han inte för fula glasögon, tandställning eller slitna kläder. Han får reda på att Oscar Wilde var homosexuell och bär med sig en bok av författaren, med titeln dold av omslagspapper.

Trilogi

”Sodomsäpplet” är första boken i en trilogi. I de följande delarna ”Nejlikmusslan” (1969) och ”Finnas till” (1970) fortsätter vi att följa Joakim Mander. Del tre avslutas med några av de brev som Bengt Martin fick efter att öppet ha framträtt som homosexuell i TV. Ett av breven slutar så här: ”…din bok ”Sodomsäpplet” är kuslig då man känner igen sig på var och varannan sida. Tänk om det här samhället också vore skapat för oss!”

Om författaren

Förutom böckerna om Joakim Mander skrev Bengt Martin (1933-2010) en svit barn- och ungdomsböcker, som även de utspelar sig i stadsdelen Sibirien i Stockholm. Tillsammans med sin goda vän poeten Sonja Åkesson publicerade de brevväxlingen ”Vi ses” (1975) och 1984 kom Bengt Martins biografi över Sonja Åkesson. Bengt Martin var även skådespelare inom både film och teater.

Fem frågor till Johan Hilton

Journalisten och författaren Johan Hilton har skrivit förordet till den nya upplagan av ”Sodomsäpplet” som Norstedts nu ger ut i samband med lanseringen av årets Stockholm läser-bok.

Stockholm läsers slogan är ”en stad, en bok” med målet att så många stockholmare som möjligt läser och diskuterar en och samma bok. På vilket sätt är ”Sodomsäpplet” en roman som passar stans största läsecirkel?

- Därför att det är en bok som avtäcker en viktig del av vår historia och belyser saker som vi idag tar för givet. En bok som kommit lite i skymundan, paradoxalt nog samtidigt som HBTQ-frågor tagit större plats i debatten. Det gäller förresten hela Bengt Martins författarskap.  Martin skriver om ett förtryck som inte bara skedde utifrån, utan även inifrån sig själv. Något som en segerrusig HBTQ-rörelse förträngt; man har inte velat prata om skam och skuld utan fokuserat på nästa politiska framgång.

Boken kom ut 1968 och skildrar ett Stockholm i slutande 40-tal. Hur skildras Stockholm i romanen?

- Det är på många sätt ett kärleksfullt porträtt. Scenen då han besöker PUB vid Hötorget har etsat sig fast i mitt minne. Men för mig är det på alla sätt och vis ett förgånget Stockholm som skildras. Vad jag känner igen i dagens stad är ett undergroundliv, det som döljer sig under normalitetens yta. Men det skildras främst i nästa bok om Joakim Mander, ”Nejlikmusslan”.

Hur har böckerna om Joakim Mander påverkat synen på homosexuella i Sverige?

- Svårt att svara på. Men vad som är klart är att Bengt Martins samlade författarskap spelat en enorm roll. Bengt Martin uppvisade ett unikt mod genom att skriva om homosexualitet under en tid när det fortfarande var tabubelagt.

När jag själv försöker sammanfatta boken verkar det vara en svartsynt, pessimistisk och tragisk skildring. Ändå är det inte känslan jag har under läsningen. Vad beror det på, tror du?

- Jag håller med, och det beror på den starka solidariteten med huvudpersonen som Bengt Martin skriver fram. Förutom Joakims inre konflikter som grundar sig i hans homosexualitet bär han på precis samma känslor och funderingar som de allra flesta som är på väg att bli vuxna, om hur livet ska levas och vem man är i förhållande till andra.

Hur och när kom du själv i kontakt med Bengt Martins böcker?

- Som ung läste jag hans barn- och ungdomsböcker, ”Bengt och kärleken” med flera. Men det var först för runt tio år sedan jag läste trilogin om Joakim Mander, mycket tack vare radiojournalisten Roger Wilson. Han har uppmärksammat Bengt Martin i radio och har även skrivit en utmärkt text i antologin ”Bögjävlar” (2007), formulerad som ett öppet brev till författaren. Jag är glad att också Stockholm läser nu lyfter ett oundgängligt och fullständigt livsnödvändigt författarskap!

Av Gustav Nygren

Hör mer om "Sodomsäpplet" och Bengt Martin i Bibliotekspodden Solen.

Fler böcker om att vara homosexuell. Länk till en bibliotekaries boktips.


Biblioteket tipsar

  1. Omslagsbild: Sodomsäpplet av

    Sodomsäpplet

    Sodomsäpplet handlar om Joakim, sexton år, som lever ett dubbelliv: det ensamma livet med modern som han hela tiden är på sin vakt inför, och livet med den tio år äldre Nick som tycker att Joakim är för komplicerad. Joakim tvingas in i ohållbara lögner och...

  2. Omslagsbild: Nejlikmusslan av

    Nejlikmusslan

    Nejlkmusslan (1969) är den andra delen av tre i Bengt Martins serie om Joakim. Bengt Martin (1933-2010), författare och skådespelare, är mest känd för sin ungdomssvit som utspelar sig i stadsdelen Sibirien i Stockholm: Sodomsäpplet (1968), Nejlikmusslan (1969) och...

  3. Omslagsbild: Finnas till av

    Finnas till

    Finnas till (1970) är den tredje delen av tre i Bengt Martins serie om Joakim. Bengt Martin (1933-2010), författare och skådespelare, är mest känd för sin ungdomssvit som utspelar sig i stadsdelen Sibirien i Stockholm: Sodomsäpplet (1968), Nejlikmusslan (1969)...

  4. Omslagsbild: Vi ses av

    Vi ses brev

    Ett års brevväxling runt 1973-74 mellan författarna Bengt Martin och Sonja Åkesson. De båda goda vännerna och kollegorna skriver öppenhjärtigt om sina liv. Författaryrket, pengar, alkohol, psykofarmaka samt kärleks- och vänskapsrelationer avhandlas. Ibland ångestfyllt, ibland humoristiskt, alltid med stor ömsinthet gentemot varandra.

  5. Omslagsbild: Jag ångrar ingenting av

    Jag ångrar ingenting självbiografi

    Självbiografin som Bengt Martin gav ut vid 48 års ålder 1981. Här berättar han om sin uppväxt, sina kärleksaffärer och sitt liv som frilansande skådespelare.

  6. Omslagsbild: Bögjävlar av

    Bögjävlar

    Antologi om svensk gaykultur med texter av Daniel Björk, Tomas Hemstad, Stefan Ingvarsson, Petter Wallenberg och Roger Wilson. Roger Wilsons text är författad som ett öppet till Bengt Martin och handlar framförallt om Joakim-trilogin och det mod författaren uppvisar genom att så tidigt skriva om homosexualitet, samt att våga vara öppen med sin egen homosexualitet.

Till toppen av sidan