Sökkritik och sökteknik

Man som skriver på dator. Foto: Pixabay
Vet du vad som påverkar dina träffar när du söker på nätet? Foto: Pixabay

Har du funderat över varför du får de träffar du får när du söker på nätet? Källkritik är ett välkänt begrepp, men i den digitala världen är det också viktigt med sökkritik – att ha ett kritiskt förhållningssätt till söktjänsterna vi använder. Söktjänster fungerar på olika sätt och presenterar sina träffar i olika rangordning. När du till exempel söker i sociala medier som Facebook eller Youtube påverkas sökresultatet av hur dina vänner och andra användare interagerat med tjänsten. 

För att kunna utvärdera dina sökresultat är det är viktigt att förstå grunderna för hur en söktjänst fungerar. Ju mer du vet om hur en söktjänst fungerar desto bättre kan du formulera dina frågor och göra olika inställningar och på så sätt få mer relevanta svar. Det som styr hur sökträffarna presenteras är algoritmer.

Algoritmer – vad är det?

Algoritmer är instruktioner som bestämmer vilka faktorer som är viktiga för att bedöma hur högt upp i träfflistan en viss webbsida ska hamna och i vilken ordning de visas. Bland mycket annat tar algoritmen hänsyn till om sökordet finns med i titeln på sidan, hur många webbsidor som länkar till sidan och vilka andra webbsidor som länkar till sidan. Algoritmen rangordnar även träffar utifrån vad som bedöms som mest relevanta träffar för just dig. Var du befinner geografiskt och vad du sökt på tidigare påverkar vilka resultat som hamnar i topp. Olika söktjänsters algoritmer tar hänsyn till olika saker när de väljer ut de träffar som bedöms som mest intressanta. I sociala medier som Facebook presenteras ditt nyhetsflöde utifrån algoritmer som tar hänsyn till vad dina vänner delar, gillar och läser. Google ändrar sina algoritmer hundratals gånger per år.

Exakt hur de stora söktjänsternas algoritmer fungerar är affärshemligheter, men genom att testa olika söktjänster och med att använda olika sökord kan du få en bild av hur sökresultatet kan variera. Du kan även testa att söka utan att vara inloggad på sidan, för att få ett mer neutralt resultat. Google Sök är världens mest använda söktjänst, men det finns flera alternativ. Testa till exempel DuckDuckGo som är en söktjänst som inte sparar några personliga data utan bara utgår från den sökfråga du skriver in. Andra alternativ är Bing och StartPage.

Bli expert på att söka

Hur funkar en sökmotor? Hur påverkar min sökfras vilka sökträffar jag får? Hur funkar omvänd bildsökning? På Mikotekets webbplats får du svar på dessa frågor, och du kan genom praktiska övningar lära dig mer om sökteknik och sökkritik. Materialet på Mikoteket är fritt att använda i icke-kommersiell utbildning och intern kompetensutveckling.

Läs mer om sökkritik på Mikoteket

Algoritmer: så påverkar de din vardag – internetguide

Varför har algoritmer för sortering och prioritering av information blivit så betydelsefulla? Den främsta anledningen är att vi numera möter information i olika kanaler i sådana stora mängder att enbart mänsklig hantering av den i princip är omöjlig. Hur skulle vi exempelvis kunna hantera de hundratusentals träffar som sökningar på nätet ger om vi inte fick hjälp att prioritera resultaten? Det här är guiden för dig som vill lära dig mer om de algoritmer som påverkar oss alla. Guiden är skriver av Jutta Haider & Olof Sundin.

Guide: Algoritmer – så påverkar de din vardag

Grundkurs i Google-sökning

Bli bättre på att söka i Google! Filmen är gjord av Bibblan bildar, en webbplats med filmer och handledningar som tipsar och lär ut om använder digitala tjänster, källkritik, säkerhet med mera. Bibblan bildar har tagits fram av Malmö stadsbibliotek i samarbete med Kungliga biblioteket.

Bibblan bildar


Biblioteket tipsar

 1. Omslagsbild: Expert internet searching av

  Expert internet searching

  I den här boken för du lära dig om hur sökmotorer fungerar och tips för att söka mer effektivt i den ständigt ökande informationsmängden på Internet. Boken tar även upp värdering av sökresultat, källkritik och sökning i sociala medier.

 2. Omslagsbild: Informationskompetens av

  Informationskompetens en grundbok

  Bakom all information finns en avsändare som har ett syfte. Informationen vi stöter på i vår vardag, på skolan eller i arbetet har olika avsändare och olika syften. För att information skall kunna förstås och användas av den som tar del av den måste den sättas i sitt sammanhang. Vi måste förstå syftet med informationen. Vad vill avsändaren uppnå? När informationsmängden hela tiden ökar gäller det att kunna bedöma kvaliteten på informationen. Information kan också ha flera olika syften. Detta är en grundbok i informationskompetens. Den lär dig att reflektera över den information du möter och ger dig de kunskaper och redskap du behöver för att kunna värdera informationen du dagligen utsätts för.

 3. Omslagsbild: Google-koden av

  Google-koden

  Google vill bli världens största mellanhand. Google vill hjälpa dig att hitta information, men också att hitta hem. Google vill sköta din post och ditt familjealbum och ge dig alla böcker som finns att läsa. Gratis. Och inte minst vill Google vara mer än ett...

 4. Omslagsbild: Den stora bubblan av

  Den stora bubblan hur tekniken formar vår värld ...

  Vem - eller vad - formar din världsbild? Kan fakta vara »alternativa«? Visar Google verkligen olika resultat beroende på vem som söker? Vad vet du egentligen om algoritmerna som omger oss i en tid när så många delar av vardagen blivit digital? I Den stora bubblan undersöker journalisten Per Grankvist hur algoritmer, medielandskapets förändring och nya sätt att kommunicera filtrerar vår bild av världen. Med sitt karaktäristiska sätt att blanda historia, populärvetenskap och psykologi gör Grankvist det möjligt för oss att betrakta bubblan utifrån. Boken är en påminnelse om att bubblor alltid funnits, även offline, och en guide till hur man tar hål på dem. Den stora bubblan kommer förändra hur du ser på den teknik du använder varje dag.

Till toppen av sidan