Neftali Milfuegos: Vad är rasism?

Vad är rasism? En -ism, en struktur, vår historia och vårt nu, en verklighet levandes utanför och inom oss själva, så till den grad att den bemästrar det mest fundamentala i den mänskliga upplevelsen, i skapandet av jaget och i alla andra relationer människor emellan.

För bara några månader sedan bestämde jag mig för att på min fritid studera den organiserade rasismen i Sverige. Förutom mina egna erfarenheter av den rasism som jag mött visste jag inte mycket. Ganska snart förstod jag att det inte räckte med att läsa på om Sverigedemokraterna och nazister, jag behövde förstå var de kom ifrån, jag behövde förstå fascismen, senare rasbiologin och efter det vår koloniala historia. Slutligen, den övergripande strukturen.   

Följande lista är en lista på böcker som på ett eller annat vis behandlar temat. Vissa mer avancerade en andra. Det ska tillägas att mina kunskaper på inget sätt tränger särskilt djup vad gäller ämnet, därför har dessa böcker varit till stor hjälp i mitt sökande efter svar och de ord som på något sätt kunnat sätta finger på kollektiva erfarenheter och hyfsat enkelt kunnat förklara vår historia för mig.

Av Neftali Milfuegos

Neftali Milfuegos debuterade i början av 2015 med "Tankar utan hjärtslag", en roman om att växa upp i rotlöshet mellan två kulturer.Biblioteket tipsar

 1. Omslagsbild: Svart hud, vita masker av

  Svart hud, vita masker

  Ur ett psykologiskt perspektiv förklarar och utforskar psykiatrikern och filosofen Fanon den svarta människans erfarenheter i en vit värld, den koloniserades relation till kolonisatören, men också den förtyckta människans förhållande till den egna gruppen och sig själv. En bok som också sätter ord på många av de erfarenheter som första och andra generationens invandrare delar.

 2. Omslagsbild: Älskade fascism av

  Älskade fascism de svartbruna rörelsernas ideo ...

  För att kunna förstå vår samtid måste vi förstå vår historia, och i vårt fall (Europa) också erkänna den. "Älskade fascism" ger oss en simpel men bra introduktion och förståelse av den fascistiska rörelsen och ideologin. Den visar oss att dessa monster, som vi ofta reducerar Mussolini och Hitler till, kom till makten med hjälp av det demokratiska samhället (borgerligheten) och de värderingar som redan innan existerade i det västerländska samhället.

 3. Omslagsbild: Ut ur skuggan av

  Ut ur skuggan en kritisk granskning av Sveriged ...

  Vilka är Sverigedemokraterna och vad vill de egentligen? Mikael Ekman och Daniel Poohls granskning av Sverigedemokraterna är en fenomenal redogörelse av partiet som på två mandatperioder gick från att stå utanför riksdagen till att nu vara det tredje största i landet. Boken lyckas tydligt ta sig bortom debatten OM Sverigedemokraterna verkligen är ett rasistiskt parti och ger i stället en heltäckande bild av deras historia och det Sverige de vill skapa.

 4. Omslagsbild: Vitsvit av

  Vitsvit

  Att läsa Athena Farrokhzads poesi är att förstå att den måste läsas om och återigen. Orden måste få sin tid, bli en del av köttet. De är som drömmarna, man förstår att de kommer från en plats bortom. De kommer inte till oss, utan ur oss. De känns för stora och för nära, som de eviga citaten som snurrar runt på Facebooks tidslinjer. Det är kampen och förlusten. Revolutionen och flykt. Att lämna ett hem och aldrig finna ett annat.

 5. Omslagsbild: Rasismen i Sverige av

  Rasismen i Sverige nyckeltexter 2010-2014

  De senaste årens politiska klimat, händelserna på Utöya och i Kärrtorp, tiggande EU-migranter och deportationer av flyktingar har gjort det svårt för den mest politiskt ointresserade Svensson att fortsätta blunda. "Rasismen i Sverige" tecknar med hjälp av sina många olika och starka texter en bild dagens Sverige. Ett land som genomsyras av sitt rasistiska förflutna och nu. Ett land där icke-vitas erfarenheter, romers och afrosvenskars, judars och flyktingars, inte erkänns för vad de är.

 6. Omslagsbild: Utrota varenda jävel av

  Utrota varenda jävel

  ”Du vet redan tillräckligt. Det gör jag också. Det är inte kunskap vi saknar. Vad som fattas oss är modet att inse vad vi vet och dra slutsatserna” Så lyder de allra förstå orden. I "Utrota varenda jävel" tar Sven Lindqvist med oss till Saharaöknen. Med sig på resan han fantiserat om som barn, har han med sig kolonialismen, vår historia, mörkrets hjärta. Enkelt synliggörs kolonialismens övergrepp, dess idéer och gärningar och kopplas mellan tiden och nuet. Imperialismen och folkmorden. För vilka sanningar bygger vår demokrati på? Vilket är civilisationens fundament?

 7. Omslagsbild: Från sydöstra Mexicos underjordiska berg av

  Från sydöstra Mexicos underjordiska berg

  Den 1 januari 1994, i delstaten Chiapas, Mexiko, inleddes det Zapatistiska upproret. En krigsförklaring, inte bara mot den sittande regeringen, utan också mot de femhundra åren av systematiskt förtryck, mot kärnan och strukturen. I denna bok tar vi del av den verklighet som gjorde att ursprungsbefolkningen i Chiapas beväpnade sig och bestämde sig för att – NU RÄCKER DET!

 8. Omslagsbild: Araben av

  Araben

  Den gamle mannen, en parasit, för alltid främmande, i kylan, i den tunga kroppen, nekad och dömd. Hon, den unga kvinnan, rotlös men svensk, svart hår med drömmar om bostadsrätt. Att vara hemma är att aldrig vara hemma. Pooneh Rohis Araben är en bok om första och andra generationen, om att komma till Sverige, om att växa och formas av Sverige. Ett land du som icke-vit aldrig fullt ut blir en del av.

Till toppen av sidan