Litteratur X

Ett öppet, tolerant och mångkulturellt samhälle bygger på grundläggande principer som inte kan tas för givna. Med Litteratur X vill vi problematisera och belysa drivkrafterna bakom den svenska rasismen och dess historia, hur detta uttrycks och skildrats i skönlitteraturen såväl förr som nu. 

Alla medarbetare deltar i en fördjupning kring rasism och stereotyper i litteraturen och i de fysiska och digitala biblioteken hålls bland annat författarsamtal, filosofidiskussioner och högläsningar. Programpunkter hålls på Stadsbiblioteket på Sveavägen, Kista bibliotek och PUNKTmedis, ungdomsbiblioteket i Medborgarhuset.

– Med Litteratur X vill vi lyfta upp litteraturens roll för rasismen i Sverige nu och då. På våra hyllor finns mängder av böcker som upprör, oroar, skakar. Men det som gör biblioteket till så mycket mer än en samling böcker är att vi sätter böckerna i sammanhang, kopplar ihop och problematiserar, säger Katti Hoflin, nytillträdd stadsbibliotekarie.

I fokus står skönlitteratur från 1850-talet och framåt, där gamla böcker kopplas ihop med nya. 

– Biblioteken är yttrandefrihetens rum. Vi sorterar inte bort några böcker från våra hyllor på grund av otidsenliga värderingar. Men böckerna står inte ensamma. Vår bibliotekariekår har bred och djup kunskap för att kunna diskutera, rekommendera och kritisera litteraturen, säger Katti Hoflin.

Litteraturtips från gästskribenter

Vi har bjudit in Moa Matthis, författare och litteraturkritiker, Neftali Milfuegos, författare, och Kerstin Berggren, docent i litteraturvetenskap, att ta fram lästips med anknytning till ämnet rasism i litteraturen, var och en med lite olika vinkling. Här hittar du lästipsen:

Moa Matthis: Rasism i litteraturen

Neftali Milfuegos: Vad är rasism?

Kerstin Bergman: stereotyper i deckare


Biblioteket tipsar

  1. Omslagsbild: Americanah av

    Americanah

    Vad har håret för betydelse? Varför finns det så lite smink? Varför behövs instagramkontot Svart Kvinna? På PUNKTmedis den 5 maj 2015 hölls ett samtal som tog avstamp i Americanah och där det diskuterades skönhetsnormer för svarta och rasifierade personer.

    Om boken: Ifemelu och Obinze blir kära redan i tonåren i Nigeria. Hon får ett visum för att studera i USA, och meningen är att han ska följa efter. Men attacken mot World Trade Center kommer emellan. Män från afrikanska länder får ännu svårare att ta sig dit. Det går bra för det mesta bra för Ifemelu, hon får vänner och har förhållanden, och startar en en uppmärksammad blogg om öppen och dold rasism i USA. För aldrig har hon varit så medveten om begreppet ras som där. Chimamanda Ngozi Adichies efterlängtade nya roman är en rik och komplex historia om kärlek, rasism och klass i Afrika och USA i vår egen tid.

  2. Omslagsbild: Den fallande detektiven av

    Den fallande detektiven

    Hur har människor skildrats utifrån etnicitet och urprung i svenska deckare genom historien? Och hur ser det ut i dagens kriminallitteratur? I programmet "Rasistiska spår i deckare" den 1 april 2015 på Stadsbiblioteket berättade Christoffer Carlsson om rasism och extremism utifrån sin senaste bok "Den fallande detektiven".

    Om boken: I en gränd i Stockholm hittar sociologen Thomas Markus Heber död. Leo Junker utreder fallet tillsammans med Gabriel Birck. I Hebers forskningsanteckningar finns tecken som tyder på ett kommande politiskt attentat. Men vem är det som ska utsättas och vem är den skyldige? Detta är den andra kriminalromanen med polisen Leo Junker.

  3. Omslagsbild: Det glöder under askan av

    Det glöder under askan

    Hur skulle du känna om du var stolt över ditt ursprung men aldrig visste hur andra människor skulle reagera om du berättade om det? Så är det för många romer idag. Unga romer berättade sina historier på PUNKTmedis den 17 mars 2015. Deras berättelser hittar du även i denna antologi.

    Om boken: En främmande människa liknar en eld som glöder tyst under askan. Så länge askan existerar kan ingen njuta av eldens värme och färg. I antologin ”Det glöder under askan” grävs unga romers tysta historier upp och kläs i ord. Historier som doftar kärlek och drömmar men också sorg och svek. ”Det glöder under askan” ger dig möjlighet att lära känna medmänniskor som har bott i Sverige i drygt 500 år och fortfarande bemöts som främlingar.

  4. Omslagsbild: Katitzi ; & Katitzi och Swing av

    Katitzi ; & Katitzi och Swing

    Programmet "Romernas berättelser - nu och då" utgick från berättelsen om Katitzi av Katarina Taikon. Programmet hölls den 24 mars 2015 på Stadsbiblioteket.

    Om boken: Detta är de två första böckerna om Katitzi som ges ut i en ny, omarbetad version.

Till toppen av sidan