Källkritik på nätet

Någon håller en mobil i handen och ska dela eller lajka ett inlägg på Facebook
Är du källkritisk när du delar material på internet? Foto CC BY-SA Stockholms stadsbibliotek

Tidigare var den information vi tog del av via olika typer av media granskad av journalister, redaktioner och förlag. Men internet har ingen redaktion som bestämmer vem som får publicera något eller inte. Vem som helst kan enkelt publicera och dela nästan vilken information som helst. Det är fantastiskt, men det gör det också svårare för oss som tar del av det material som finns på nätet. Vi måste kunna kritiskt granska informationen och bedöma om den är trovärdig eller inte. Särskilt viktigt är det om du delar vidare något du sett eller läst. Det du delar kommer att ses av andra, personer som kanske känner dig och litar på dig. Så, var skeptisk! Ta en stund och läs på om källkritik och hur du gör för att granska en källa. Här finns en checklista för källkritik, och mer material att fördjupa sig i.

Källkritisk checklista

Här är fem saker som är bra att ha koll på för att kunna vara källkritisk:

 • Namn – är någon nämnd vid namn, och vem är i så fall det?
 • Platser – var påstås det ha ägt rum? Kan du dubbelkolla med någon därifrån?
 • Tidpunkter – när påstås det ha ägt rum?
 • Bilder – finns det bilder från händelsen eller på de inblandade?
 • Källan – vilken är ursprungskällan? Har du anledning att lita på den?

”Hittar du ingen eller få av dessa fem saker är storyn inte trovärdig. Hittar du någon eller flera, använd dem för att leta vidare efter sanningen. Hittar du alla fem, och de inte verkar påhittade eller tagna ur sitt sammanhang, är storyn trovärdig.” säger journalisten Jack Werner, som tagit fram listan.

Träna dig i digital källkritik

Vill du lära dig mer om digital källkritik? Digiteket har tagit fram en kurs i källkritik som grundar sig på information från Internetstiftelsen. Vi tipsar också om Statens medieråds kunskapsbank i källkritik.    

Källkritik på nätet: en introduktion på basnivå

Statens medieråds kunskapsbank i källkritik

Källkritik på internet – internetguide

Öva upp ditt källkritiska tänkande – lär känna källorna du delar och låt ingen lura dig! En kritisk hållning till innehållet på internet borde vara en del av allas digitala vardag, och det finns goda möjligheter att kolla upp saker vi nätet. I guiden lär du dig om internets uppbyggnad, vad en källa är och checklistor för att försöka granska en källa kritiskt. Källkritik i vardagen handlar om att ständigt ifrågasätta det du ser. Guiden tar upp vinklad information, vilseledande påståenden, viralsajter, lurendrejare, rykten och förtal. Guiden är skriven 2016 av Kristina Alexanderson och ges ut i samarbete med Viralgranskaren.

Guide: Källkritik på internet


Biblioteket tipsar

 1. Omslagsbild: Livet på internet av

  Livet på internet surfa säkert och hitta rätt

  Att veta hur man ska agera på nätet och vem man kan lita på är viktigt för att kunna känna sig delaktig i samhället. I Livet på internet får unga med IF mängder av information, tips och råd om hur man kan tänka för att våga vara på nätet och samtidigt...

 2. Omslagsbild: Källkritik av

  Källkritik

  Hur kan jag veta om det är sant? Den källkritiska metoden är ett effektivt instrument för att värdera och bedöma olika källors tillförlitlighet. I teorin är källkritiken relativt enkel. Den består av några få tumregler som kan förefalla självklara. Men i praktiken kan källkritik vara mycket svår. Boken är därför uppbyggd kring ett stort antal konkreta exempel hämtade från en rad olika områden, som arkeologi, historia, antropologi, rättsväsen och journalistik. Den 4:e upplagan har genomgått en grundlig revidering. Tio kapitel är nyskrivna och de övriga omarbetade. Dessutom har ytterligare en författare tillkommit: Jack Werner. Han diskuterar källkritiska problem relaterade till sociala medier. "Källkritik" vänder sig i första hand till studenter inom humaniora och samhällsvetenskap. Men källkritik berör alla människor – vi ställs inför problem att avgöra vad som är sant och vad som är falskt. Därför är boken av intresse för var och en som vill ta ställning till sanningshalten i den information hen möter.

 3. Omslagsbild: Den stora bubblan av

  Den stora bubblan hur tekniken formar vår värld ...

  Vem - eller vad - formar din världsbild? Kan fakta vara »alternativa«? Visar Google verkligen olika resultat beroende på vem som söker? Vad vet du egentligen om algoritmerna som omger oss i en tid när så många delar av vardagen blivit digital? I Den stora bubblan undersöker journalisten Per Grankvist hur algoritmer, medielandskapets förändring och nya sätt att kommunicera filtrerar vår bild av världen.

 4. Omslagsbild: Viralgranskarens handbok av

  Viralgranskarens handbok källkritik och självfö ...

  Viralgranskarens handbok går bakom kulisserna och presenterar dig för de som luras på nätet. Här ges en omfattande genomgång av hur och varför fejkade eller missvisande påståenden spridits i Sverige de senaste åren. Som läsare får du dessutom praktiska tips om hur du själv kan genomskåda bluffar och lögner.

 5. Omslagsbild:

  "Det är sant - det stod ju i tidningen!" en bo ...

  Vad kan du egentligen lita på och hur ska du veta vad som är sant eller falskt? I den här boken avslöjar författarna vilka knep som opinionsbildare, försäljare och andra påverkare använder för att få dig att tro på och älska deras budskap. I en tid när informationen flödar och det kan vara svårt att sålla mellan vad som är sant och falskt ges du här redskapen för att avslöja bluffarna.

 6. Omslagsbild: Kritiskt tänkande av

  Kritiskt tänkande i teori och praktik

  Kritiskt tänkande – i teori och praktik förtydligar och problematiserar den slentrianmässiga uppmaningen till kritiskt tänkande och introducerar läsaren för tre kritiska förhållningssätt till information: det analytiska, det vetenskapliga och det källkritiska. Bokens nio författare ställer utmanande och klargörande frågor om hur det kritiska tänkandet kan förstås och framhåller kunskapens roll för hur olika typer av information kan undersökas och bedömas med avseende på rimlighet, trovärdighet och sanning. Hur ska vi som kritiska granskare förhålla oss till reklamens budskap eller den politiska debatten? Vilka källor är trovärdiga på internet och vad innebär egentligen vetenskaplighet? Boken avslutas med ett efterord av Sven-Eric Liedman.

 7. Omslagsbild: Skeptikerskolan av

  Skeptikerskolan handbok i kritiskt tänkande

  Vitlök kan motverka förkylning. Eller? Det är farligt att äta för mycket fett. Eller? Det är farligt att äta för lite fett. Eller? Den första människan satte sin fot på månen 1969. Eller? Om du ger mig ditt kreditkortsnummer så kan jag hjälpa dig att bli rik. Eller? I dagens samhälle bombarderas du hela tiden med budskap. Det är lätt att drunkna i informationsflödet. Det är svårt att se vad som är sant och falskt, svårt att veta vem du kan lita på. Försäljare, debattörer, reklambyråer och kvällstidningar försöker alla styra dina val. Det är lätt att bli lockad av enkla lösningar och fantastiska erbjudanden. Boken är ett verkningsfullt vapen mot bluffmakare, falska profeter och kvacksalvare. Men också en hisnande guide till den mänskliga fantasins mest vansinniga och uppseendeväckande teorier och idéer.

 8. Omslagsbild: Tänk först - dela sen! av

  Tänk först - dela sen! en intervjubok om att ...

  I Tänk först – dela sen! ges tips på hur man kan integrera ett källkritiskt arbetssätt i undervisningen. Boken bygger på intervjuer med bland annat forskare, lärare och bibliotekarier som delar med sig av goda exempel. Boken vänder sig i första hand till alla som arbetar med barn och ungdomar, som lärare, bibliotekarier eller fritidsledare, men det är lika mycket en bok för föräldrar eller för den som är intresserad av hur dagens medielandskap förändrats och hur det påverkar oss.

 9. Omslagsbild: Larmrapporten av

  Larmrapporten att skilja vetenskap från trams

  Forskaren och vetenskapsskribenten Emma Frans vill hjälpa alla som inte riktigt vet vad de ska tro när de tar del av nyhetsflödet eller påståenden från bekanta. Boken vill lära oss hur fakta och påstådda fakta ska tolkas och bedömas. Den riktar sig lika mycket...

 10. Omslagsbild:

  "Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ... om myter på nätet, fejkade berättelser och vikten av källkr ...

  Författaren ställer sig frågor kring vad internet gör med vår verklighetsuppfattning. Genom att granska påhitt, rykten, legender, propaganda och lögner berättar Jack Werner om nätets påverkan på sanningen och vad vi kan göra för att genomskåda fejkade...

Till toppen av sidan