Integritet på nätet

Två övervakningskameror monterade på en vägg
Vet du vilken information du delar med dig av när du använder din mobil? Foto: "Surveillance" CC BY-SA 2.0 Jonathan McIntosh

Allt fler av oss tillbringar en stor del av vår tid på nätet. Vi kommunicerar och interagerar på många olika sätt, i olika digitala kanaler. Vi delar och skapar själva texter, bilder, filmer och annan information. Integritet kan handla om vad du själv väljer att dela med dig av på nätet, men mycket av det du gör lämnar också osynliga digitala spår. Hur tar du reda på vilken information du lämnar efter dig? Hur värnar du om din integritet? Här får tips på verktyg och webbresurser som kan hjälpa dig att bli mer medveten om vad det är du delar med dig av och hur du skyddar din integritet.

På biblioteket kan du få hjälp med IT-relaterade frågor. Vi erbjuder Digital första hjälpen och på några bibliotek finns IT-värdar på plats i biblioteket vissa dagar.

Här hittar du IT-handledning på biblioteken

Dags för en data-detox?

Känner du att du har tappat kontrollen över ditt digitala jag? Har du råkat installera för många appar, klickat på “Jag instämmer” några gånger för mycket, tappat räkningen på hur många konton du har skapat? Testa en åtta dagars "data-detox"! När du gjort åttadagarsprogrammet har du förhoppningsvis fått lite bättre koll på vilka data som samlas in från dina enheter, tjänster och konton. 

Data-detox på 8 dagar

8-day Data Detox in English

Data-detoxpaketet är framtaget av Tactical Tech, en icke vinstdrivande organisation baserad i Berlin. Tactical Tech verkar för att öka vår medvetenhet om integritet och digital säkerhet, och vill inspirera till reflektion kring dessa frågor. Tactical Tech driver projekt, ordnar workshops och utställningar och tillhandahåller olika typer av praktiska verktyg, som manualer, informationsmaterial och alternativa digitala tjänster.

Läs mer om Tactical Tech (webbplats på engelska)

Det där med lösenord

De flesta av oss är medvetna om att det är viktigt med säkra lösenord, men trots det stod “Password” och “123456” överst på listan över de vanligaste lösenorden 2017. Hur ska då ett säkert lösenord vara utformat? Det finns några viktiga saker att tänka på. När du skapar ett lösenord, tänk på att det ska vara långt, unikt och komplext, det vill säga en lång rad tecken av olika slag eller flera slumpmässigt valda ord i en fras. Det ska inte bestå av tangentbordskombinationer, ord och begrepp i lexikon, kända personer, böcker, filmer eller citat, historiska datum eller namn som kan kopplas till dig personligen, som till exempel namn på familjemedlemmar eller husdjur.

När du hanterar dina lösenord, tänk på att:

  • inte använda samma lösenord på flera ställen
  • vara extra noga med att ha ett starkt lösenord till viktiga tjänster som till exempel bank-id, e-postkonton och hälso- och sjukvårdsinformation
  • aldrig spara lösenord digitalt i klartext
  • inte byta lösenord om du inte är tvungen eller om du misstänker att ditt lösenord blivit hackat
  • inte lämna ut sitt lösenord till någon annan, om du inte har mycket goda skäl.

Ett tips är att använda en lösenordshanterare. Då har du alla lösenord samlade på ett ställe och bara ett huvudlösenord att komma ihåg. Den hjälper också till att generera starka lösenord.

Läs mer om strategier för lösenord och tips kring lösenordshanterare på IIS blogg och i rapporten Lösenord för alla

Kom igång med säkrare mobiltelefon – internetguide

Guiden tar upp grunderna för säkrare användning av din mobil i praktiken och du får lära dig: • Om säkerhetsproblem och annat som påverkar din integritet när du använder en mobiltelefon. • Generella beskrivningar av de problem som finns. • Tips om inställningar för Iphone, Android och Windows Phone. Guiden är skriven av Reportrar Utan Gränsers Martin Edström och Carl Fridh Kleberg från Expressen.

Guide: Kom igång med säkrare mobiltelefon

Användarvillkoren som ingen läser – internetguide

Ärligt talat, hur ofta brukar du egentligen läsa igenom villkoren innan du godkänner ett elektroniskt avtal som ger dig tillgång till program, appar, webbplatser och nätbutiker? Det enda du behöver göra är ju att trycka på ”godkänna”. När du gör det ger du företaget som ligger bakom programmet, appen eller tjänsten tillgång till olika typer av information. Dina digitala rättigheter regleras delvis av avtalen, och det är du som ska ha kontrollen över vilken information du delar med dig av och hur den används. Inte företagen. Den här Internetguiden ger en introduktion till vad avtalen innehåller och vilka konsekvenser villkoren kan ha för dig. Guiden är skriven av Johanna Lundeberg.

Guide: Användarvillkoren som ingen läser

Digitalt självförsvar – internetguide

Reportrar Utan Gränsers Martin Edström och Carl Fridh Kleberg från Expressen ger dig hjälp att med enkla verktyg skydda dig mot de hot som finns mot allas vår kommunikation och information på nätet. Guiden vänder sig i första hand till människor som har information de vill ska komma ut till allmänheten, tipsare och uppgiftslämnare. Här finns också mycket att hämta om du vill börja kommunicera på säkrare sätt eller helt enkelt vill veta lite mer om hur internet fungerar. Författarna tar även upp sådant som massövervakning och de spår du lämnar efter dig på internet.

Guide: Digitalt självförsvar

Internetstiftelsens internetguider

IIS, Internetstiftelsen i Sverige, är en oberoende organisation som verkar för en positiv utveckling av internet. IIS ansvarar för den svenska toppdomänen .se och har gett ut en samling guider om digital teknik och internetanvändning. Några ytterligare exempel är guider om upphovsrätt, algoritmer och om wordpress. Internetguiderna går att läsa direkt på webben eller som pdf. De går också att beställa i tryckt form till självkostnadspris.

Här hittar du alla IIS internetguider


Biblioteket tipsar

  1. Omslagsbild: Data och Goliat av

    Data och Goliat dold datainsamling och makten ö ...

    Vårt dagliga liv genererar data på ett sätt som vi kanske inte alltid reflekterar över. Mobilsamtalen vi ringer, orden vi googlar på, våra inköp och vanor på nätet, vår aktivitet på Facebook, apparna vi använder. Allt vi gör digitalt registreras någonstans och berättar någonting om oss. Och dessa enorma datamängder kan vara användbara för aktörer av olika slag, statliga såväl som kommersiella, aktörer som inte nödvändigtvis har gemensamma intressen eller onda avsikter, men ändå kan kränka vår integritet. Datainsamlingen skapar dessutom ett nytt utrymme för kriminella aktiviteter av olika slag. Men har vi verkligen perspektiv på riskerna i vår sköna nya värld? Har vi kanske drabbats av digital fartblindhet?

  2. Omslagsbild: Såld på nätet av

    Såld på nätet priset du betalar för gratis

    Hur kan tjänsterna på nätet vara gratis? Svaret är enkelt menar Fredrik Alverén, internetexpert: det är de inte. Företagen har hittat en ny valuta: du. Din privata information är en miljardindustri och fundamentet som driver ekonomin på nätet. Författaren söker svara på frågor som vad företagen vet om oss och vad de använder informationen till, var vi kan hamna om vi inte ser upp samt vad vi kan göra för att minska riskerna.

  3. Omslagsbild: Liv 3.0 av

    Liv 3.0 att vara människa i den artificiella in ...

    Artificiell intelligens är inte längre science fiction, den är ett faktum och den förändrar våra liv och vårt samhälle, menar författaren Max Tegmark. Författaren undersöker frågor om hur rättsväsendet bör hantera autonoma system, hur troligt det är att vi lyckas skapa övermänsklig intelligens och om vi i så fall kommer att kunna kontrollera den samt om artificiell intelligens kommer att gynna oss.

  4. Omslagsbild: Vem kan man lita på? av

    Vem kan man lita på? den globala övervakningen ...

    Den avhoppade it-teknikern Edward Snowdens avslöjande 2013 röjde ett omfattande övervakningsnät. Underrättelsetjänster samarbetade med telekom- och it-bolag. Hur har detta globala övervakningssystem kommit till och blivit så stort? Wilhelm Agrell, historiker och professor i underrättelseanalys, redogör för denna utveckling.

  5. Omslagsbild: Nitton åttiofyra av

    Nitton åttiofyra 1984

    Om den ständigt pågående striden mellan de tre staterna Eurasien, Ostasien och Oceanien. Kriget upphör aldrig men konstellationerna ändras fortlöpande. Via den ständigt vakande teleskärmen hålls invånarna uppdaterade om vem som är fienden för dagen. Överallt i Flygbas Ett, som tidigare hette England, möter man bilden av Storebror, Oceaniens ledare. Han och partiets valspråk är: Krig är fred Frihet är slaveri Okunnighet är styrka.

  6. Omslagsbild: Erebos av

    Erebos

    Erebos är ett dataspel som sprids i en skola i London. Det är stort hemlighetsmakeri kring spelet som utövar stor makt över sina spelare. Eleverna fastnar lätt i spelet, spelar nätterna igenom och försummar skola och andra aktiviteter. Det fascinerande är att spelet personligen verkar känna sina spelare, det interagerar med dem, det ger dem uppdrag att utföra inte bara i spelets värld utan även i realiteten.

  7. Omslagsbild: Kallocain av

    Kallocain

    Leo Kall är en god medsoldat som gör sitt bästa för att tjäna Världsstaten som han tillhör. Genom sin uppfinning sanningsdrogen Kallocain avser han att avslöja andra medsoldaters eventuella statsfientliga tankar. En kväll invaderas Världsstaten av fienden Universalstaten. Kall tas till fånga och skriver i hemlighet ned sina minnen från livet i frihet, en frihet som inte alls var särskilt olik det nya livet i fångenskap.

  8. Omslagsbild: Den tusende följaren av

    Den tusende följaren

    Stella är 17 år och har allt. Vänner, skolans snyggaste pojkvän och massor av följare på sociala media. Kontraktet med det stora managementbolaget är inom räckhåll och förutom mammas tröttsamma tjat om betygen är Stellas liv helt perfekt. Tills Nova Star dyker upp.

  9. Omslagsbild: Snowden av

    Snowden

    En biografisk film om visselblåsaren Edward Snowden som kunde avslöja National Security Agencys övervakning av amerikanska medborgare. I filmen får vi följa hans utveckling från datanörd som jobbar som konsult för olika myndigheter till att bli en förkämpe för allas rätt att leva sitt liv utan övervakning. Snowden lever idag i exil i Ryssland men dokumenten han läckte fick stora konsekvenser för hur den amerikanska säkerhetstjänsten fick använda massövervakning.

Till toppen av sidan