Hjältar och förebilder

Två bibliotekarier håller upp två hjälteböcker

Alle Eriksson och Patrik Schylström tipsar om sina litterära hjältar.

 

Hjältar och förebilder har funnits i alla tider och gett oss mod och inspiration. De kan få oss att utmana oss själva och göra saker vi egentligen inte vågar. Hjältar finns överallt – i litteraturen, mytologin, sporten och på film men även i vår vardag. De kan vara påhittade eller fulkomligt verkliga. Stockholms stadsbiblioteks tema hösten 2013-våren 2014 är Hjältar och förebilder. Välkommen att följa med oss i spaningar och diskussioner – i litteraturen och i våra program.

Vem är din hjälte? Berätta gärna för oss - och alla andra - om din egen hjälte och tagga med #hjältebibblan i sociala medier.

Mitt hjältetips

Namn: Alle Eriksson

Jobbar på: Medborgarplatsens bibliotek/PUNKTmedis

Tipsar om: Rosas Buss av Fabrizio Silei och Maurizio A.C. Quarello

Ett vackert illustrerat stycke historia i barnboksformat. Rosas buss visar på hur en människas mod kan påverka samtiden, framtiden och historien.

Rosas Buss av Fabrizio Silei och Maurizio A.C. Quarello

Namn: Alice Thorburn

Jobbar på: Stadsbiblioteket

Tipsar om: Tummelisa eller Den andra vildmarken av Matilda Ruta

I denna fantastiskt vackra serieversion berättas den välkända sagan på ett nytt sätt, där Tummelisa får ta makt över sin egen historia, och slåss för att överleva på egen hand. Men boken problematiserar också hjälterollen – det är inte nödvändigtvis enkelt och tillfredsställande att ikläda sig hjältens kläder.

Tummelisa eller Den andra vildmarken av Matilda Ruta

Namn: Gustav Nygren

Jobbar på: Medborgarplatsen

Tipsar om: Som landet ligger av Richard Ford

Frank Bascombe är en vardaglig och komisk antihjälte som med viss cynism och ironi iakttar sitt liv och sina medmänniskor. Han ser fram emot den tid i livet han kallar Permanenta Perioden, då alla misstag redan är gjorda. Det är de förstås inte.

Som landet ligger av Richard Ford

Till toppen av sidan