Fogelström 2017

Porträtt av Per Anders Fogelström i sitt arbetsrum i bostaden på Fjällgatan 30.
Porträtt av Per Anders Fogelström i sitt arbetsrum i bostaden på Fjällgatan 30. Foto: Jerry Lantz/Stockholms stadsmuseum.

I augusti 2017 är det hundra år sedan Stockholmsskildraren Per Anders Fogelström föddes. Firandet pågår under hela året i Stockholm. Alla bibliotek runt om i staden kommer att uppmärksamma Fogelström på olika sätt.

Fogelström är en av våra mest lästa och älskade författare. Allra mest känd är han för den så kallade Stad-serien som inleds med ”Mina drömmars stad”.  Här berättar bibliotekarien Maria Sjöberg om sitt första möte med Per Anders Fogelströms böcker:

Som femtonårig bokslukare av ungdomsböcker hade jag en tråkig söndag plötsligt slut på läsning och i ren desperation började jag snegla mot föräldrarnas bokhylla för att möjligen hitta något intressant. Fastnade framför fem färggranna bokryggar som stod på rad, tog ut den första, blåa och läste: Per Anders Fogelström, Mina drömmars stad. Min mamma gick förbi och sa i förbigående: – Den är bra! Och jag tänkte att jag kan ju kolla lite i den i alla fall i brist på annat, trots att det är en bok för vuxna och säkert urtråkig.

På en gång var jag fast. Jag identifierade mig med den blyga, snälla, och försiktiga Henning som var precis jämngammal med mig. Hur han ensam och utan några ägodelar 1860 kom vandrande från landsbygden in i staden, som tycktes honom ”serverad på silverbricka, framsträckt som gåva” i kvällssolen och där gjorde staden till sin. Det var samma stad jag själv levde i skuggan av: Stockholm, men liksom Henning hörde jag egentligen inte hemma där utan i en söderförort två mil utanför tullarna. Men efter att ha levt och lidit med Henning – bland hamnarbetare, tegelbärare, sotare, barnarbetare och tvätterskor med ofta livsfarliga arbetsvillkor, låga löner och 12-16 timmars arbetsdag – växte också bilden av Stockholm fram. Jag måste in till staden, ta bussen till Skanstull och Södermalm. Det var ju där Henning och hans livs kärlek Lotten levde sitt liv och bildade familj – högt uppe i en liten stuga på Åsöberget dit de fattigaste förpassades.

Jag gick i Hennings fotspår och kastade mig sedan över resten av de fem böckerna i Per Anders Fogelströms serie och kunde där – både i böckerna och i Stockholm – följa Hennings ättlingar hundra år framåt till det som slutligen blev en Stad i världen. Genom Fogelströms fina personporträtt, sociala patos och engagerande historieskildring hade Stockholm också blivit min stad – en femtonåring från förorten över 120 år efter att Henning kom vandrande in i sina drömmars stad.

 Av Maria Sjöberg

Om Fogelströmåret

Per Anders Fogelströms författarskap och boken ”Mina drömmars stad” känner många till men han arbetade också aktivt mot rasism, var engagerad i fredsrörelsen och värnade om ungdomar. Hans engagemang berör frågor som är högaktuella än idag. Hur vill vi att staden ska utvecklas? Hur är vardagen som nyinflyttad? Vad kan vi lära oss av historien?

Utifrån hans samlade verk kommer arrangörer runtom i Stockholm att bjuda på en mängd olika evenemang under året. Från teater till stadsvandringar, föreläsningar, skolprojekt, en helt ny bok av Fogelström och nya sätt att uppleva Stockholm.

Här kan du lyssna på Bibliotekspodden Solen om Fogelströms "Sommaren med Monika".

Här hittar du alla aktuella program och aktiviteter om Fogelström på biblioteken.

Du kan läsa mer om samtliga evenemang under Fogelströmåret på sajten fogelström2017.se och följa året på Facebook och Instagram (@fogelstromaret).

Till toppen av sidan