Tove Jansson

Foto av Tove Jansson

Tove Jansson (1914-2001) var dotter till skulptören Viktor Jansson och konstnären Signe Hammarsten-Jansson. Hon växte upp med två bröder; sommartid i huset i skärgården, vintertid i staden i föräldrarnas ateljé. Som vuxen studerade Tove Jansson teckning vid Konstfack i Stockholm och reste runt i Europa, men bosatte sig sedan åter i Helsingfors. Tove Jansson arbetade som illustratör och tecknare bland annat i tidskriften Garm, med en politisk udd mot Finlands samarbete med Tyskland under Hitlers tid vid makten. Jansson undertecknade sina verk med ett litet troll som påminner lite om det som sedan utvecklades till mumintrollet.

Den första boken om mumintrollen kom ut 1945 och heter "Småtrollen och den stora översvämningen", där mumintrollen börjar ta form. Sedan följer över tio böcker med mumintrollen där en hel värld, muminvärlden, växer fram med småknytt, homsor och hemuler. Tove Jansson flyttade ut i skärgården med livskamraten Tuulikki Pietilä, illustratör och professor i grafisk konst. Närheten till skärgården och havet är ett återkommande tema i Janssons författarskap, såväl i barnböckerna som vuxenböckerna.

Tove Janssons muminvärld skildras i de nio prosaböckerna, i tre bilderböcker samt i den tecknade serie som Tove Jansson skapade tillsammans med brodern Lars Jansson. I slutet av 1960-talet började Tove Jansson skriva böcker för vuxna; noveller, barndomsskildringar och berättelser.

Det finns mycket symbolik och psykologi i Tove Janssons författarskap, inte minst i muminvärldens karaktärer och berättelsernas händelseförlopp. Mumindalen är ett tryggt matriarkat där Muminmmamman med kärleksfull hand organiserar och styr, medan Mumintrollet och hans vänner den rädde Sniff och vagabonden Snusmumriken är ute på äventyr och är med om såväl stora som små katastrofer. Nya och gamla karaktärer dyker upp i mumindalen och fyller på det rika persongalleriet. En del av Janssons berättelser har ett sådant psykologiskt djup att de blivit ett uttryck för företeelser, till exempel det osynliga barnet i boken "Det osynliga barnet och andra berättelser" (1962), där ett barn blir osynligt eftersom ingen ser eller uppmärksammar henne. Tove Jansson ger genom Muminvärlden ett utsnitt ur verkligheten på flera olika nivåer, så att både barn och vuxna har behållning av dessa berättelser.

Mina personliga favoriter är "Kometen kommer" (1946) där faran är katastrofal och berättelsen kan tolkas på så många olika sätt, samt bilderböckerna "Vem ska trösta knyttet?" (1960) och "Hur gick det sen?" (1952) med färgstarka teatraliskt upplagda illustrationer, nästan som kulisser, och spännande handling. Titta även på Tove Janssons magnifika illustrationer i Lewis Carrolls "Alice i Underlandet" (1966) samt J.R.R. Tolkiens "Bilbo: en hobbits äventyr" (1962). Tove Janssons värld lever kvar och fortsätter beröra och roa.

Artikelförfattare: Elin Lundmark


Biblioteket tipsar

 1. Omslagsbild: Småtrollen och den stora översvämningen av

  Småtrollen och den stora översvämningen

  Första boken i serien om Muminfamiljen. Mumintrollet, hans kamrat Sniff och Muminmamman letar efter Muminpappan som har försvunnit på något viktigt uppdrag. De upplever en rad äventyr under letandet. Till slut hittar de både Muminpappan och en mycket vacker liten...

 2. Omslagsbild: Det osynliga barnet och andra berättelser av

  Det osynliga barnet och andra berättelser

  Boken innehåller nio berättelser från Mumindalen. Titelnovellen är berättelsen om hur ett osynligt barn kommer till Muminfamiljen och där blir synligt igen. Utgavs första gången 1962.

 3. Omslagsbild: Kometen kommer av

  Kometen kommer

  Andra boken i serien om Muminfamiljen. Det är sommar i Mumindalen med alla trevligheter som detta innebär men ett rött öga börjar lysa ute i rymden - en komet närmar sig. Alla flyr utom Mumintrollet och Sniff som tillsammans med Snusmumriken ger sig ut i...

 4. Omslagsbild: Vem ska trösta knyttet? av

  Vem ska trösta knyttet?

  Bilderbok på rim om Knyttet som känner sig väldigt ensam, rädd och misslyckad. Han flyr ut i det okända och möter där homsor, hemuler, filifjonkor och en mumrik. Allt ljusnar när han lyckas rädda lilla Skrutt från hemska Mårran.

 5. Omslagsbild: Hur gick det sen? av

  Hur gick det sen? boken om Mymlan, Mumintrollet ...

  Mumintrollet är på väg hem med sin mjölkkanna. Han vandrar genom en skog och träffar på olika farligheter. På sidorna finns hål som gör att man kan se in på nästa sida och på så sätt får veta hur det gick sedan.

Till toppen av sidan