Tomas Tranströmer 1931-2015

Foto: Lutfi Özkök

Tomas Tranströmer växte upp tillsammans med sin mamma på Folkungagatan på Södermalm i Stockholm. Fadern lämnade tidigt familjen, men han och Tomas höll viss kontakt under åren. Tomas hade sin skoltid först på Katarina Norra skola och sedan på Södra Latins gymnasium. Somrarna tillbringades på Runmarö i Stockholms skärgård. Barndomens Runmarö återkommer han ofta till i sin diktning.

Efter gymnasiestudierna studerade Tomas psykologi. Vid sidan av författarskapet hade Tomas hela tiden anställning som psykolog. Han arbetade länge på Arbetsmarknadsinstitutet, men efter 35 år i Västerås bestämde sig han och hans hustru Monica för att återvända till Södermalm.

Tomas Tranströmer är en av de mest kända och mest översatta av alla europeiska efterkrigspoeter – han är översatt till mer än 50 språk.

Tranströmer debuterade 1954 med "17 dikter". Men dessförinnan hade hans dikter publicerats i Södra Latins skoltidning Loke. Den något blyge Tranströmer var ivrigt påhejad och uppmuntrad av vännerna, bland annat författaren Pär Wästberg, som tidigt insåg Tomas storhet som diktare. 

Hans tidiga lyrik, som gjorde honom till en av 50-talets främsta, var en vidareutveckling av 40-talspoesin. Han inspirerades av den forngrekiska poesin, han använde gärna antika versmått, särskilt i sin naturlyrik.

På 1960-talet angreps han för att vara en alltför vacker och tidlös poet, och att han inte tydligt nog tog politiskt ställningstagande i sin diktning. Det märks i kritiken av diktsamlingen "Klanger och spår" som gavs ut 1966.

I Tomas Tranströmers senare böcker blev prosadikten allt vanligare. Ett sådant exempel är "Östersjöar" som kom 1974. Den anses av många vara Tranströmers absoluta höjdpunkt som diktare. Han har själv berättat att tonen i "Östersjöar" liknar hans egen röst mest.

1993 gav han ut självbiografin "Minnena ser mig" där han delger minnen från sina biblioteksbesök på Medborgarplatsens bibliotek och uppväxten på Södermalm.

"Sorgegondolen", 1996 blev Tomas första diktsamling sedan han drabbats av ett slaganfall 1990. Sjukdomen förlamade hans högra sida och berövade honom talförmågan, men inte språket. Diktsamlingen bygger på kompositionen "Sorgegondol II" av Franz Liszt. Dessa dikter härrör från tiden före sjukdomen. De är inte privata och bekännande utan det är allas vårt liv det handlar om. 

Då en ny diktsamling, "Den stora gåtan", utkom i mars 2004 hälsades den som en av årets stora litterära händelser. Den nya boken består av fem inledande dikter som sedan följs av elva sviter haikudikter. Stämningen är här mörkare. De täta, lakoniska dikterna handlar bland annat om dödens oåterkallelighet, men samlingen innehåller också en del humoristiska inslag.

2011 tilldelades Tomas Tranströmer Nobelpriset i litteratur med motiveringen: "för att han i förtätade, genomlysta bilder ger oss ny tillgång till det verkliga".

Att läsa Tranströmer är lätt, hans diktning är lätt ta till sig och beröras av. Hans dikter tål att läsas om och om igen. Vid omläsning upptäcker en alltid något nytt, orden får ett nytt djup varje gång. Och det känns som om det finns en Tranströmerdikt för varje sinnestämning i livet.  

I oktober 2015 kommer boken "I arbetets utkanter" som är en samling av dagböcker, manuskript, brev och tidningsklipp – allt från ett skafferi i Tranströmers kök som fungerade som hans arkiv. Materialet sträcker sig från Tranströmers barndom fram till idag. Det mesta är tidigare opublicerat och kommer ytterligare att belysa och fördjupa förståelsen för Tranströmers författarskap.

 


Biblioteket tipsar

  1. Omslagsbild: 17 dikter av

    17 dikter

    Tomas Tranströmers debut från 1954. I diktsamlingen använder sig Tranströmer i många dikter av sapfiskt versmått bland annat i dikten "Storm". Den kanske mest omtalade dikten är den avslutande och mäktiga "Epilog".

  2. Omslagsbild: Tomas Tranströmer läser 82 dikter ur 10 böcker 1954-1996 av

    Tomas Tranströmer läser 82 dikter ur 10 böcker ...

    Lyssna till Tomas Tranströmer själv som här läser valda dikter från sina diktsamlingar 1954-1996.

  3. Omslagsbild: Dikter och prosa 1954-2004 av

    Dikter och prosa 1954-2004

    Samlade dikter innehåller Tomas Tranströmers samtliga diktsamlingar 1954-1996: "17 dikter", "Hemligheter på vägen", "Den halvfärdiga himlen", "Klanger och spår", "Mörkerseende", "Ur stigar", "Östersjöar", "Sanningsbarriären", "Det vilda torget", "De levande och döda" och "Sorgegondolen". Utkom i ny upplaga då Tomas Tranströmer tilldelades Nobelpriset i litteratur 2011.

  4. Omslagsbild: Sorgegondolen av

    Sorgegondolen dikter

    Tomas Tranströmers elfte diktsamling. I december 1996 tilldelas Tomas Tranströmer Augustpriset för denna bok.

  5. Omslagsbild: Tomas Tranströmers ungdomsdikter av

    Tomas Tranströmers ungdomsdikter

    Tomas Tranströmers ungdomsdiktning, innan debuten 1954. Alla dikter personligt kommenterade av bokförläggare Jonas Ellerström.

  6. Omslagsbild: Klangen säger att friheten finns av

    Klangen säger att friheten finns

    Sammanställning av nio dikter och tolv musikstycken för piano. Dikterna, som har musik som tema, är hämtade ur flera av författarens diktsamlingar. Uppläsning och pianospel av författaren själv.

  7. Omslagsbild: Air mail av

    Air mail brev 1964-1990 : en bok

    Tomas Tranströmer och Robert Bly har varit vänner länge och det har varit en djup och varm vänskap. De lärde känna varandra på sextiotalet, och den första delen av brevväxlingen utspelar sig mot en mörk fond: Vietnamkriget pågår, det litterära klimatet i...

  8. Omslagsbild: Minnena ser mig av

    Minnena ser mig

    Tomas Tranströmer skriver om sin barndom och ungdomstid på Söder i Stockholm. Han berättar om sin kärlek till museer och bibliotek, om folkskolan, kriget och realskolan, om ungdomens våndor och om gymnasiet där han började finna vägen till sitt skrivande.

  9. Omslagsbild: Dagsmeja av

    Dagsmeja Emma Tranströmer sjunger Tomas Tranströmer

    Tomas Tranströmers dotter - sopranen Emma Tranströmer sjunger här ett urval av Tomas dikter, tonsatta av flera olika tonsättare. Gavs ut till Tomas Tranströmers 80-årsdag.

  10. Omslagsbild: Se Tranströmer av

    Se Tranströmer 20 fotografers tolkningar

    Se Tranströmer är en dokumentation av utställningen "Se Tranströmer". 20 fotografer med olika erfarenhet och olika fotografisk stil tolkat texter av Tranströmer på ett visuellt sätt. Några av fotograferna har valt samma dikt, helt ovetande av varandras val. De resulterande bilderna visar på mångfalden tolkningsmöjligheter och djupet i Tomas Tranströmers diktning.

    Initiativet till utställningen togs av Mikael Ringlander, präst i Svenska kyrkan som även arbetat som pressfotograf. Hans fotografiska dikttolkning finns med i utställningen, liksom bilder av fotograferna Magnus Aronsson, Emelie Asplund, Henrik Björnsson, Eva Brandt, Peter Claesson, Nicklas Elmrin, Maidi Eriksson, Helene Furness, Dan Hansson, Peter Hildor, Pieter Ten Hoopen, Kristin Lidell, Mehrdad Modiri, Joakim Roos, Magnus Sundberg, Anders Tukler, Patrick Sörquist, Lisa Thanner och Tommy Wiberg.

  11. Omslagsbild: Tomas Tranströmer av

    Tomas Tranströmer en bibliografi D. 3

    Den tredje och fristående delen av Lennart Karlström bibliografi om Tomas Tranströmer. Denna omfattar åren 2000-2013. Den innehåller en kronologisk verkförteckning, förteckningar över recensioner, inspelningar, intervjuer, tonsättningar, utländska översättningar samt litteratur om Tomas Tranströmer. Här finns även en nästan trehundrasidig presskavalkad, innehållande ett urval av recensioner, intervjuer, biografiska notiser m.m. Boken är därför inte bara ett standardverk för forskare, utan även en mycket intressant för alla Tranströmerläsare och andra litteraturintresserade.

  12. Omslagsbild: Tomas Tranströmer av

    Tomas Tranströmer ett diktarporträtt

    En biografi över poeten Tomas Tranströmer. Här ges en bild av poetens levnadsförlopp - uppväxt, skolgång och yrkesbana som psykolog, om naturintresset, musiken och resorna. I centrum står diktarens inre värld såsom den framträder i hans poesi. Författaren är...

  13. Omslagsbild: Stjärnhimlen genom avloppsgallret av

    Stjärnhimlen genom avloppsgallret fyra essäer ...

    Fyra essäer av fyra författare som analyserar fyra av Tranströmers dikter: "Vinterns blick", Mot strömmen", "Östersjöar" och "Romanska bågar".

  14. Omslagsbild: Ledstången i mörkret av

    Ledstången i mörkret texter om Tomas Tranströmer

    Författaren och Tranströmerkännaren Niklas Schiöler lyfter här fram olika sidor av Tranströmers diktning: bland annat den stränga formen och metaforiken.

  15. Omslagsbild: Tranströmerska insektsamlingen från Runmarö av

    Tranströmerska insektsamlingen från Runmarö

    En berättelse om den Tranströmerska insektsamlingen, men också en berättelse om de människor som Tranströmer mötte under sina somrar på sin barndoms Runmarö.

  16. Omslagsbild: Staden mellan pärmarna av

    Staden mellan pärmarna litterära friluftsessäe ...

    Följ bland annat med Sara Danius i essän "De vilda rummen" på en poetiskt vandring på Tomas Tranströmers Södermalm.

Till toppen av sidan