Stephen Fry – en ingång till engelsk litteratur

Bild på Stephen Fry

Te, tweed och teve

Att Stephen Fry under många år varit ansiktet utåt för te-märket Twinings reklamkampanjer i brittisk TV är ett tydligt tecken på hur engelsk denne engelsman är. Uppvuxen på landsbygden i Norfolk, internatskola för pojkar från 7 års ålder, examen från Cambridge. Via studentteatern fick han en biljett in i den brittiska tevebranschen och fortsatte tillsammans med sin kollega Hugh Laurie (senare mest känd som Dr House) att skriva sketcher i samma tradition som Monty Python. Under collegetiden i Cambridge lärde han också känna de blivande skådespelarstjärnorna Emma Thomson och Rowan Atkinson, som Stephen Fry har skrivit material till under åren.

Räddad av bokbussen

I intervjuer har Stephen Fry berättat hur bokbussen räddade honom under barndomen på landsbygden i Norfolk. I 10-årsåldern hade han sett Oscar Wildes pjäs ”The Importance of Being Earnest” på TV och blivit helt trollbunden av hur en författare kunde vrida och vända på språket, leka med det och njuta av att använda det för att skapa stämningar.
- Dittills, berättar Fry, hade jag enbart uppfattat att språket kunde användas till fraser som ”kan du skicka smöret”, ”kan jag få gå från bordet”. Nu upptäckte jag ett helt annat användningsområde, och jag var helt förtrollad. Ett par dagar senare stannade bokbussen enligt sitt vanliga schema i orten och den unge Stephen Fry stod först i kön. Brådmoget frågade han bibliotekarien ifall denne kände till en författare vid namn Oscar Wilde.
- Hmmm, jag tror vi känner till honom, smålog bibliotekarien och lånade ut ett par böcker som skulle bli början till en livslång passion för just denne unge låntagare och en ständig anledning för honom att återvända till bokbussen.

Wouldyoubeinanywayoffendedif....

I sin självbiografi beskriver Stephen Fry att det var först under studentåren som han kände sig riktigt accepterad. Under uppväxten skämdes han för sin homosexualitet och skrämde bort de sportintresserade pojkarna i internatskolan genom sin förtjusning i viktorianska författare. Stephen Fry har senare i livet fått spela rollen som sin stora förebild Oscar Wilde i en film som gjordes 1987. Och han har många drag av sin idol, både fysiska och litterära. Den mening av Oscar Wilde som Stephen Fry fångades av som 10-åring, lärde sig innantill och mumlade för sig själv gång på gång, det är en mening som likaväl kunde fungera som ett signum för den vuxne Stephen Frys formuleringskonst. Hans stil präglas å ena sidan ett direkt och enkelt tilltal till läsaren, å andra sida slingrande uttryck och ålderdomliga synonymer som visar det engelska språkets rikedom. Meningen hos Oscar Wilde sägs av den uppvaktande Algernon till Cecily:

”Would you be in any way offended if I said that you seem to me to be in every way the visible personification of absolute perfection?”

Wilde, Waugh och Wodehouse

”Mina tre kära W”, brukar Stephen Fry själv kalla sina litterära förebilder, och med det avse, utöver Oscar Wilde, Evelyn Waugh och P.G. Wodehouse. Trots sina vitt skilda litterära stilar skriver både Waugh och Wodehouse mycket om det lantliga England, om gods och gårdar, böljande kullar, och människor som möts vid eftermiddagens te-stund. Evelyn Waughs mest kända roman, som också blev en känd TV-serie, är ”En förlorad värld” som på engelska har titeln ”Brideshead revisited”. Boken utspelas i 1920-talets Oxford och är en bitterljuv brygd av romantik, katolsk mysticism, homoerotik och ångest – allt utspelat i en sober överklassmiljö. Många har trott att författaren är en kvinna på grund av sitt förnamn. Faktum är att I sitt första äktenskap var Evelyn Waugh gift med en kvinnlig namne, Evelyn Gardner. Vännerna kallade dem ”Han-Evelyn” och ”Hon-Evelyn”.

P.G. Wodehouse är mest känd för sina komiska böcker om aristokraten Bertie Wooster och hans intelligente och världsvane betjänt Jeeves, en roll som Stepehn Fry också har spelat i en brittisk TV-serie under flera säsonger. Den första boken med detta udda par gavs ut 1934 och Wodehouse skrev totalt elva romaner om dem, böcker som tål en läsning även idag.

Kaffe, cigarretter och kokain

Ytterligare två författare man kan läsa om man vill inspireras av Stephen Fry är poeten W.H. Auden och Conan Doyle, mannen bakom detektiven Sherlock Holmes. Om man hellre vill läsa modern litteratur så kan man läsa Stephen Frys goda vän Douglas Adams, författaren bakom ”Liftarens guide till galaxen”, eller hans humorkollega Ben Elton som även skriver roliga böcker. Eller så läser man helt enkelt Stephen Fry själv. Hittills har han skrivit ett par romaner och två självbiografier, där den första berättar om barndomen och den andra om ungdomsåren upp till 30-årsåldern. Utöver humorn och ett stilistiskt njutbart språk innehåller böckerna också en hel del intressanta inblickar i ett inre liv som inte alltid stämmer överens med Stephen Frys eleganta yttre. Bland annat berättar han om en längre period av kriminalitet som slutade i ungdomsfängelse. Och han beskriver hur missbruk alltid har varit hans följeslagare; från barndomens missbruk av socker och godis, via kaffe, cigarretter och fram till kokainet som han inte lyckades frigöra sig från förrän i övre medelåldern. Det enda missbruk som Stephen Fry har kvar är sin arbetsnarkomani som under alla år har gjort honom närmast sjukligt produktiv.

Från sjukdom till ljudbokspromenader

Alla drogerna och det ständiga arbetandet har troligen fungerat som självmedicinering under åren, eftersom Stephen Fry först i 40-årsåldern fick reda på att han lider av en form av manodepressiv sjukdom. Om detta gjorde han en mycket uppmärksammad dokumentärfilm som även har visats i svensk tv, och han framträder ofta i olika sammanhang för att ge röst åt andra drabbade. Numera beskriver Stephen Fry hur han försöker leva ett så sunt och stabilt liv som möjligt för att sjukdomen inte ska förvärras. Till exempel har han börjat motionera regelbundet efter att tidigare aldrig känt sig hemma i sin kropp utan snarare odlat myten om sig själv som den som tydligt distanserra sig från allt vad träning och sport innebär. En annan aspekt av det kroppsliga obehaget ledde honom till att under 16 år leva i celibat och skriva om det, vilket givetvis väckte uppmärksamhet i de brittiska medie och gaykretsar han rörde sig i under 80- och 90-talet. Men nu är alltså kroppen inte längre en fiende, tack vare långa dagliga promenader, och Stephen Fry vore väl inte den han är om han inte rekommenderar en ljudboksklassiker för promenaderna.
- Jag pluggar in hörlurar med en vit sladd som tydligt syns, för då blir jag inte avbruten av folk som hälsar och vill prata, har han berättat. Och hans rekommendation för alla som tar långpromenader är:
- Börja med att göra en lista över alla klassiker du borde ha läst men inte hunnit. Sen laddar du ner dem som ljudböcker och då märker du inte hur långt du går, för chansen att höra ännu ett kapitel!

Inte bara nörd utan också datornörd

Att använda nätet för litteratur- och kulturkonsumtion är en självklarhet för Stephen Fry, vilket för många nog har verkat vara en märklig kontrast till hans gammaldags bildningsideal och lite farbroderliga framtoning. Men i sin självbiografi berättar han hur han köpte en av de första datorerna i Storbritannien och blev helt frälst, hur han sedan blev en av de första Apple-anhängarna och att alla de sladdar till icke-kompatibla datorenheter han skaffat sig under åren skulle räcka flera varv runt jorden tillsammans. Därför är det kanske inte så konstigt att Stephen Fry skrivit teknikkrönikor för olika veckomagasin, blivit en av de mest följda användarna av Twitter och regelbundet framträder i olika forum för spridning av digitala medier och resurser. Det som är unikt för Stephen Fry i denna nya sköna värld är ändå just det att han utan att skämmas hyllar och lyfter fram litteratur och kultur som av många andra i den uppkopplade generationen anses som dammig och föråldrad. Han fungerar helt enkelt som en bildad och underhållande guide genom historien för den som vill följa honom, inte nödvändigtvis via Twitter, utan varför inte genom litteraturen?

Redaktionen, Biblioteket.se


Biblioteket tipsar

 1. Omslagsbild: Stjärnornas tennisbollar av

  Stjärnornas tennisbollar

  Ned Maddstone är snygg, populär och framgångsrik. När han träffar Portia Fendeman verkar allt falla på plats men ett löfte till en döende lärare och ett studentspratt förändrar allt och snart har han bara en tanke i huvudet: hämnd.

 2. Omslagsbild: Skriva historia av

  Skriva historia

  Doktoranden Young försöker tillsammans med professor Zuckerman att förhindra Hitlers födelse för att ändra det som en gång har skett.

 3. Omslagsbild: En förlorad värld av

  En förlorad värld kapten Charles Ryders andli ...

  "En förlorad värld" är berättelsen om Charles Ryder och några år i 1920-talets Oxford då han träffar den aristokratiska Sebastian Flyte. Charles är en ensam student som fullständigt fascineras av sin nye, dekadente och vackre vän. På familjen Flytes magnifika gods Brideshead välkomnar han den gemenskap och uppmärksamhet han får av de excentriska familjmedlemmarna, och kanske framför allt av Sebastians syster Julia. Men de människor som han lär sig älska visar honom också en värld där plikt, begär, tro och lycka är i konflikt, en värld som hotar att förgöra dem som tar del av den. "En förlorad värld" från 1945 är ett av Evelyn Waughs mest älskade verk och har gått som tv-serie med Jeremy Irons och Anthony Andrews.

 4. Omslagsbild: En studie i rött av

  En studie i rött

  Första kriminalberättelsen med privatdetektiven Sherlock Holmes och Dr Watson som här tillkallas då Scotland Yard kört fast. En amerikan har hittats mördad i ett ödehus och på väggen står ordet "hämnd" skrivet i blod.

 5. Omslagsbild: Liftarens guide till galaxen av

  Liftarens guide till galaxen

  Arthur Dent upptäcker en morgon att hans hus håller på att rivas, till förmån för en ny motorväg som skall byggas på platsen. Då han ligger i sin morgonrock i leran framför en bulldozer i protest mot rivningen dyker utomjordingen Ford Prefect upp. Ford är anställd av redaktionen till det digitala uppslagsverket Liftarens guide till galaxen, och tar med Arthur till den lokala puben. När de är på puben händer det saker, en Vogonflotta bestående av jättelika rymdskepp uppenbarar sig på himlen, de "skall bara" spränga Jorden för att ge plats åt en intergalaktisk motorväg. Ford och Arthur lyckas lifta med ett av rymdskeppen, i samma sekund som Jorden sprängs…

 6. Omslagsbild: Dödskänd av

  Dödskänd

  Roman om en dokusåpa där de vanliga intrigerna som uppstår när tio personer lever instängda o ständigt övervakade i ett hus plötsligt kryddas av ett mord. Ingen av kamerorna lyckades dock registrera mördaren o frågorna o dramatiken växer.

Till toppen av sidan