Honoré de Balzac

Honoré de BalzacHonoré de Balzac, 1842. Foto: Nadar/Wikimedia commons

Pengar var en avgörande detalj i Balzacs eget liv eftersom han redan i 30-årsåldern var kraftigt skuldsatt. Skulderna drog han på sig efter att ha haft en idé om en "romanfabrik" som skulle göra honom ekonomiskt oberoende. Han skrev en mängd snabbt och illa skrivna böcker under pseudonym och köpte ett tryckeri för att kunna kontrollera hela processen. Men affärerna gick dåligt och Balzac jagades av fodringsägare under resten av livet. Det hindrade honom inte från att kasta sig in i nya spekulationer i hoppet om det stora klippet. Även om han egentligen inte var adlig lade han själv till ett “de” till sitt efternamn för att det skulle gagna karriären.

Larvig och värdig

Även under sin tid som tryckeriägare och dussinförfattare var Balzac väldigt produktiv också i sitt eget namn. Han skrev ofta nattetid, för att hinna med allt, i skenet av två stora kandelabrar och iförd en specialbeställd vit munkkåpa.

Balzac byggde upp en ryktbarhet i den franska societeten med romaner som “Amuletten”, “Liljan i dalen” och “Pappa Goriot”. I den senare beskriver han en detaljerat och ingående en man som är både värdig och löjlig samtidigt, en pappa som utnyttjas av sina hjärtlösa döttrar, samtidigt som kärleken till döttrarna ger honom hans liv mening. Pappa Goriot brukar beskrivas som en typisk Balzac-figur.

Mästerlig och banal

Balzac hade enligt vissa sentida bedömare svårt att hitta fram till en tydlig litterär stil. Den pendlade mellan svulstighet och platta beskrivningar och hans berättarteknik var också minst sagt speciell. Det var inte ovanligt att han började med en enkel historia som han skickade till tryckeriet, samtidigt som han började på en ny version där han broderade ut historien. Alla nya händelser och personer måste sedan skrivas in i den redan tryckta versionen som givetvis då fick tryckas om, till höga extrakostnader.

Även om vissa bedömare kritiserar hans stil finns det andra som anser att han var en mästare på det franska språket och en enastående iakttagare med skarpt sinne för alla detaljer av mänskligt beteende och människans livsvillkor.

Luspank dandy

Han var helt enkelt mycket av allt, Balzac, och vid sin död hade han upplevt både tillvaron som åtråvärd litterär dandy i societetslivet och som maniskt skrivande författare jagad av kronofogden. Balzac hade en mångårig romans med den polska grevinnan Eveline Hanska som var gift, men som lovat att gifta om sig med Balzac när hennes äldre make hade avlidit. Balzac hann dock själv bara vara gift i några månader med sin grevinna innan han avled i Paris 1850.
 


Biblioteket tipsar

 1. Omslagsbild: Pappa Goriot av

  Pappa Goriot

  En tragikomisk historia om makaronifabrikanten Pappa Goriot och om hans stora kärlek till sina två giriga döttrar som endast intresserar sig för sin faders pengar. Familjen bor på ett pensionat vars övriga egensinniga gäster också vävs in i handlingen. Tonen är humoristisk, närmast dråplig, trots att historien är tragisk i sin skildring av ett pengafixerat samhälle och hur det driver människor in i ensamhet.

 2. Omslagsbild: Förlorade illusioner av

  Förlorade illusioner

  En beskrivning av hur även de sköna konsterna; måleri, litteratur och teater, i slutändan är varor på en marknad. Huvudpersonen Lucienne är en ung man som försöker slå sig fram som författare i Paris. Han förstår snart att det gäller att sälja sig hårt för att få arbete, men lyckas inte i längden hantera alla intriger och och all korruption i systemet utan att brytas ned.

 3. Omslagsbild: Chagrängskinnet av

  Chagrängskinnet roman

  Titeln syftar på ett skinn med magiska egenskaper som en fattig och självmordsbenägen markis får tag på. Skinnet ger ägaren möjlighet att önska sig vad han vill, men för varje egenskap krymper skinnet och även ägarens livstid. Berättelsen är fylld av burlesk humor men också skarpsynta iakttagelser av det borgerliga familjelivet och av människans ständiga strävan efter rikedom och status. Boken har även getts ut under titeln Amuletten.

Till toppen av sidan