Charles Dickens

Charles DickensCharles Dickens, år 1867. Foto: J. Gurney & Son/Library of Congress

Dickens växte upp i London, och fick se livet från såväl den ljusa som den mörka sidan. Den bekymmerslösa barndomen tog ett abrupt slut när hans pappa satt i fängelse för att ha förskingrat pengar. Lilla Charles fick sluta skolan, och börja jobba på en fabrik – något han tyckte var olidligt. Men han samlade på sig många intryck som han senare hade god användning av.

Fruktsam far och författare

Dickens började skriva för diverse tidningar, först som reporter, och sedan som kåsör. Han älskade teater, och övervägde att bli skådespelare. Men han fastnade för skrivandet, och hans stora och omedelbara genombrott kom med följetongen ”Pickwickklubben” som publicerades 1836-1837. Vid den här tiden gifte sig Dickens, och fick med tiden nio barn. Han var minst lika fruktsam som författare, och han skrev flera av sina verk parallellt. På den tiden var böcker inte lika vanliga, men varje anständig tidning hade en följetong. Dickens skrev snabbt och mycket, men i vissa kapitel kan man ana en viss tidsnöd. Han var ofta sen med sina manus.

”En julsaga” kom 1843. Dickens hade fått en idé, och fullbordade texten på bara några veckor. Förutom att ha skapat en klassiker som filmatiserades så sent som 2009 hade han skapat en helt ny genre, julberättelserna.

Medryckande och magisk

Charles Dickens var en energisk, engagerad och positiv person. Hans gästspel som barnarbetare gav honom en livslång sympati med samhällets olycksbarn. I hans böcker är karaktärerna lite lätt teatrala – skurkarna är verkligen genomruttna, och de goda alltigenom ädla. Alla är roliga, ofta utan att det är deras mening. Dickens granskar dem, miljöerna, tidsandan, detaljerna med en sprittande ordglädje. Hans lerpölar är klafsigare än andras, vintrarna är bistrare, lukterna mer kväljande och röken outhärdligt stickande. Dickens berättelser har förmågan att dra med läsaren in i en annan värld. Det går inte att värja sig. Vi kanske kämpar emot – likt den suriga Scrooge – men som läsare kapitulerar man tämligen snabbt.

 


Biblioteket tipsar

 1. Omslagsbild: David Copperfield av

  David Copperfield

  Klassisk berättelse som utspelar sig i 1800-talets England. Davids far dör kort tid före sonens födelse. Han styvfar, Mr Murdstone, är en grym man. David skickas till en internatskola där tillvaron är outhärdlig. Modern dör och han sänds till London för att...

 2. Omslagsbild: Oliver Twist av

  Oliver Twist

  Oliver är föräldralös, och bor på fattighet. Han blir lärlig hos en begravningsentreprenör, men blir osams med en annan lärling. Oliver rymmer till London och träffar Fagin, som lär upp honom till ficktjuv. Oliver råkar ut för mycket otäckt i den undre världen, men slutet är tack och lov lyckligt.

 3. Omslagsbild: En julsaga av

  En julsaga

  Charles Dickens klassiska julsaga om enstöringen Scrooge som är elak och snål men som då han får besök av julens tre andar: den förflutna, nuvarande och den kommande, blir snäll och generös. Utkom på svenska första gången 1855.

 4. Omslagsbild: Pickwickklubben av

  Pickwickklubben

  Pickwickklubben skrevs från början som en följetong. Den handlar om fyra farbröder som ska resa runt och skriva om det de ser. Alla fyra har en otrolig förmåga att trassla till det för sig och missuppfatta precis allting.

 5. Omslagsbild: Nicholas Nickleby av

  Nicholas Nickleby 1

  Nicholas Nicklebys pappa dör, och Nicholas, hans mamma och hans syster måste flytta till London där de bor hos farbror Ralph, som är väldigt otrevlig. Ralph skaffar ett jobb åt Nicholas på en skola, där barnen blir illa behandlade. Nicholas blir osams både med sin farbror och sin arbetsgivare, och får kämpa hårt hela boken igenom. Boken har 2 delar.

 6. Omslagsbild: Lysande utsikter av

  Lysande utsikter

  I Lysande utsikter berättar den föräldralöse Pip sina spännande minnen. Boken börjar på julafton 1812, när Pip är barn, och håller på i nästan 30 år. Boken har vissa likheter med Dickens eget liv, även om den nog är lite mer äventyrlig.

Till toppen av sidan