Brev och dagböcker – förbjuden läsning?

Porträtt av Selma Lagerlöf
Selma Lagerlöf.

Kan man verkligen publicera en brevväxling utan att be om lov? Gör det någon skillnad om brevskrivaren är en stor författare? Gör man intrång i det privata? Eller är det offentlig litteraturhistoria? Detta är frågor som litteraturvetaren Ying Toijer-Nilsson ställer i förorden till tre korrespondenssamlingar av Selma Lagerlöf som hon redigerat, kommenterat och givit ut på Bonniers förlag. Den sista frågan verkar Selma själv ha svarat på, då hon i ett brev till Sophie Elkan skriver:  

“De där litteraturforskarna, du vet, som skola läsa mina bref, de komma att göra sig funderingar öfver de olika formaten, tror du inte?”

I samligen Du lär mig att bli fri får läsaren ta del av brevväxlingen mellan Selma och författarinnan Sophie Elkan. Deras vägar möttes nyåret 1894, och de kom att bli mycket nära vänner.  

 ”Käraste. Nu ska jag, innan jag skriver om annat tala om några små lustigheter ur Mårbackalivet. Jo, för det första, att mina höns ha värpt hela tiden ett eller två ägg, men på Nobeldagen den 10 dec. hedrade de sig och värpte fyra. Så hade också Maja kvällen förut talat om för dem vad det var för en dag. Och då kan du ju begripa, att de hedrade sig.”

I en En riktig författarhustru är det Selma Lagerlöfs breväxling med Valborg Olander som redogörs. De två träffades redan 1901, men det var inte förrän något år senare som deras korrespondans blev regelbunden. Selma och Valborgs relation var inledningsvis en häftig förälskelse, och detta blev början på ett triangeldrama mellan de två och tidigare nämnda Sophie Elkan. 

“Min älskade! Jag visste nog, att du skulle ha det svårt och jag har så mycket längtat efter dig så vemodigt och smärtfylldt. Jag tycker, att jag måste spela en så usel roll i dina ögon, som ej kan skydda dig mot att bli illa behandlad, men jag kan inte rå på Sophie, då hon är i det lynnet. Så snart jag såg henne i kupén, såg jag på hennes ögon, att hon var mycket nära ett hysteriskt utbrott. Det hade ju blifvit förfärligt bland alla de resande som nog visste hvilka vi voro. Det var intet annat att göra än att lugna och vara tålig.”

I Mammas Selma får man ta del av Selma Lagerlöfs brev till modern, fru Louise Lagerlöf. Breven innehåller bland annat rapporter från Selmas långsresor och familjebekymmer som måste avhandlas.

“Älskade Mamma!

Jag är välbehållen framme och nu ska jag berätta om min resa, men i förhoppning att mamma ännu är kvar på Gustafsfors ber jag mamma framföra, till Moster och Morbror mina tacksägelser för den tid jag var på Gustafsfors. det var tråkigt att lemna ett ställe der man trifs så godt och jag tycker ej mamma borde göra sig för brådtom med att lämna det.”

Lov eller inte - personligen tycker jag att det är fantastiskt att få ta del av alla dessa brev med sina vackra och genomtänka formuleringar. Särskilt alla smäktande ord om kärlek och längtan!

Artikelförfattare: Caroline Karlsson


Biblioteket tipsar

  1. Omslagsbild: Du lär mig att bli fri av

    Du lär mig att bli fri Selma Lagerlöf skriver ...

    När Selma Lagerlöf nyåret 1884 var i Stockholm blev hon uppsökt av en annan författarinna, Sophie Elkan. Först flöt samtalet dem emellan trögt, men när Sophie Elkan reste sig för att gå lyfte Selma Lagerlöf på hennes flor och sa: - Ni är mycket vacker och jag vet att vi kommer att bli vänner. Så började en djup vänskap och en öppenhjärtig brevväxling som fortlöpte i tjugoåtta år– till Sophie Elkans död. Ur denna stora och unika brevsamling har Ying Toijer-Nilsson lyft fram drygt 250 av Selma Lagerlöfs brev. Med stor klarsyn och humor skriver hon om allt som rör sig i tiden, vilket ger en levande och nära bild av författarinnan och hennes liv.

  2. Omslagsbild: En riktig författarhustru av

    En riktig författarhustru Selma Lagerlöf skriv ...

    Selma Lagerlöf (1858-1940) brevväxlade med Valborg Olander i nästan fyrtio år. Valborg Olander var hjälpreda och sekreterare åt Selma Lagerlöf. Av de brev som Lagerlöf skrev har Ying Toijer-Nilsson valt ut 250 som här publiceras.

Till toppen av sidan