Spännande i Stockholm

Illustration ruskig Stockholmssiluett

Välkommen till Stockholm. Här kryllar det av tjuvar, häxor och vålnader. Som om inte det räckte finns det också varulvar, utomjordingar och drakar.
Bli inte orolig – bli väldigt, väldigt rädd!

 

Jakten på Olczak

Foto av Martin Olczak
Foto: Magnus Liam Karlsson


Martin Olczak har skrivit många spännande böcker som utspelar sig i Stockholm. Ett Stockholm som är fullt av varulvar, vittror och andra varelser...

Här kan du läsa en intervju med Martin

 

Läskigt på riktigt

Papperskorg med målat ansikte
Foto: Flickr/Mia*


Varulvar och spöken i all ära, men det finns läskiga saker på riktigt i Stockholm!

Vad tycker du är läskigast?

 

Spännande boktips för dig som är 6-9 år

Här kommer några tips på böcker som utspelar sig i Stockholm. Kanske du kommer att känna igen platser där du brukar vara? Det står vid varje bok hur svår den är: lätt, mellan eller svår. Det står också om den passar extra bra som högläsningsbok.

Biblioteket tipsar

 1. Omslagsbild: Assar Bubbla eller Det var nära ögat att det inte blev någon bok om Pippi Långstrump av

  Assar Bubbla eller Det var nära ögat att det i ...

  En dag åker Astrid Lindgren ner till Norrmalmstorg. Ombord på spårvagnen är det en liten otäck karl som stirrar på henne. Astrid blir hypnotiserad, och glömmer kvar sin portfölj – och i den ligger manuset till boken om Pippi Långstrump! När Astrid upptäcker att manuset är borta blir hon alldeles eländig. Nu blir det ingen Pippibok – eller?

  (Lätt)

 2. Omslagsbild: Kronjuvelerna av

  Kronjuvelerna

  Lisa är med klassen på besök på Kungliga Slottet. Av en slump hittar hon en lönngång, men är hon den enda som har hittat gången? Och vad finns i gången? Under sommarlovet på Singö hittar Lisa en låda som visar sig vara en viktig ledtråd.

  (Lätt)

 3. Omslagsbild: Skolresan av

  Skolresan

  Frida och Fredde är i Stockholm på skolresa. Ska de kunna hitta något äventyr i Stockholm också? Det verkar så. På alla ställen de kommer till blir folk bestulna på sina plånböcker. När Frida ser en hand på väg in i Saras ryggsäck förstår hon. Och vilken tur att det är just Frida som har skolrekordet på 60 meter!

  (Lätt)

 4. Omslagsbild: Anna Ingrid och Katarina av

  Anna Ingrid och Katarina den spännande historie ...

  Anna Ingrid är en ängel. Hon levde i Stockholm för länge sedan och dog i pesten år 1657. Hon var då bara sju år och blev begravd på Katarina kyrkogård. Nu är hon vår ängelguide och berättar om allt som hänt i och runt kyrkan under 300 år. Vi får veta hur det var att leva i Stockholm, vilka som ligger begravda på kyrkogården och hur de hemska häxbränningarna gick till.

  (Mellan)
  (Läsa högt)

 5. Omslagsbild: Mysterium för utomjordingar av

  Mysterium för utomjordingar

  Humlan har precis flyttat från landet till Stockholm med pappa och lillasyster. En dag ligger det ett äkta pärlhalsband i Humlans bänk, men när ägaren dyker upp är det spårlöst borta. Humlan är misstänkt, men ger sig attan på att lösa mysteriet! Dessutom måste Humlan lösa mysteriet med mamma och pappa. Varför har mamma stuckit till England, när kommer hon hem och kommer de att bli en familj igen?

  (Mellan)

 6. Omslagsbild: Den dräggiga draken och andra hemska historier av

  Den dräggiga draken och andra hemska historier spännande ställen i Stockhol ...

  Följ med till nio spännande ställen i Stockholm, med berättelser om hemska händelser från förr. Om sjömannen som murades in i en källarkrog, om de Svarta bröderna som fortfarande spökar och om den dräggiga draken i Storkyrkan. I boken finns också fakta om hur berättelserna kom till och hur du hittar till alla platserna.

  (Mellan)

 7. Omslagsbild: Trolldom i Gamla stan av

  Trolldom i Gamla stan

  Jack är föräldralös. Han ser inte fram emot sitt sommarlov i Stockholm. Men på stationen hämtas han av moster Betty och snart får Jack reda på mystiska familjehemligheter. Trodde du att oknytt och monster var utdöda? Att staden är en plats bara för människor och husdjur? Glöm det! Följ med Jack in i en värld du inte kunnat föreställa dig.

  (Mellan)

 8. Omslagsbild: Ugglor i Bagarmossen av

  Ugglor i Bagarmossen

  En het sommardag när Kalle jobbar i sin pappas kiosk får han ett deckaruppdrag: en värdefull bok har stulits från en utställning på Bagarmossens bibliotek. Kalle ringer till sin kusin Dilsa. De har bara några dagar på sig innan utställningen ska skickas vidare till nästa bibliotek. Snart finns det flera misstänkta. Men vem av dem har tagit boken?

  (Svår)

 9. Omslagsbild: Ture Sventon i Stockholm av

  Ture Sventon i Stockholm

  Juvelerarfamiljen Eriksson sitter och äter kvällsmat i godan ro. Utanför har det börjat snöa, och det är inte långt kvar till jul. Vem hade kunnat ana att det var just denna natt, som det skulle börja hända mystiska saker i huset? Någon lämnar blöta fotspår på parkettgolvet. Och någon stjäl nyckeln till juvelbutiken. Dags för privatdetektiv Ture Sventon att rycka in!

  (Svår)
  (Läsa högt)

 10. Omslagsbild: Lilla E ger sig ut på resa av

  Lilla E ger sig ut på resa

  Lilla E har fått en väska i julklapp av sin mormor. En väska ska man ju ha saker i, tänker Lilla E. Så hon packar väskan och ger sig ut på en resa in till stan. Det är mitt i natten, och hon är alldeles själv. Men Lilla E får snart vänner. Först träffar hon Valdemar, som ger henne i uppdrag att leta rätt på hans kokbok. Och i jakten på kokboken stöter Lilla E på andra figurer – Esmeralda som kör tunnelbana, ryska gatumusikanter, fångvaktaren Barbro och många fler.

  (Svår)
  (Läsa högt)

Till toppen av sidan