Jag vill ha ett djur!

Djur kan vara ulliga och gulliga, tjusiga och busiga. Sitta i en bur, eller behöva rastas i ur och skur. Många barn känner att djuren, de är våra bästa vänner.

Att längta efter ett djur har många gjort. Man bara måste ha ett djur – och helst ska det gå fort!

Här kan varje djurtok hitta en bra bok. Om människor och djur med rätta gnistan: hos oss finns hela listan!

 

Djurrekord

Hur gammal blev världens äldsta hund? Hur långt kan en get åka skateboard?

Här kan du läsa om roliga djurrekord

Lin älskar djur!

Lin Hallberg har skrivit massor av böcker om djur. Kanske har du läst om ponnyn Sigge eller om Tiger Andersson?

Här berättar Lin om att hon alltid har älskat djur!

Favoritdjur

Det finns många författare som skriver om djur. Men vilka djur gillar de egentligen mest?

Här får du veta vilket som är författarnas favoritdjur

Böcker om djur för dig som är 6-9 år

Här är några tips på bra djurböcker. Det är många spännande berättelser, men också nyttiga faktaböcker. Det står på varje bok hur svår den är att läsa – lätt, mellan eller svår.

Biblioteket tipsar

 1. Omslagsbild: Djuren flyttar in av

  Djuren flyttar in

  Levi och Lo är syskon. En dag flyttar nya grannar in i huset bredvid. På gården står en bur med en papegoja som skriker “Äsch då!”. I bilen sitter en hund och tutar.
  “Vi har ju fått helt knäppa grannar”, säger Lo.”Ja, äntligen händer det något roligt”, säger Levi.

  Djuren flyttar in är första delen i serien om Tiger Andersson. Del 2 heter Det piper i påsen och del 3 heter Sälsommar.

  (Lätt)

 2. Omslagsbild: Knasiga djur av

  Knasiga djur

  Världen vimlar av knasiga djur. Här får vi lära känna några av dem. Till exempel kragagamen som kan fälla upp ett eget paraply runt huvudet, spritmusen som dricker blomstersprit varje natt och näbbdjuret som ser ut som en mjuk mullvad med bäversvans och anknäbb.

  (Lätt)

 3. Omslagsbild: Lisa, Sam och sköldpaddan av

  Lisa, Sam och sköldpaddan

  Lisa och Sam hittar en sköldpadda på ängen. De bygger ett bo till den i en balja och ger den sallad. Lisa döper den till Bom, eftersom det säger “bom” när den försöker komma upp ur sin balja. Lisa undrar hur det känns att ha en sköld. Och hur det är att bo i en balja när man hela tiden vill ut?

  (Lätt)

 4. Omslagsbild: Klubb S.O.S. har hundkalas av

  Klubb S.O.S. har hundkalas

  Tea, Ines och Sam har en klubb tillsammans, klubb S.O.S. Det betyder Snälla Och Snabba. Nu har de bestämt att de ska hjälpa människor att rasta deras hundar. Gratis så klart! Men hur ska de kunna gå ut med nio hundar på en gång? Eller tio? Stora, arga Ragge vill ju också följa med…

  (Lätt)

 5. Omslagsbild: Loves kanin av

  Loves kanin

  Love vill ha en kanin. En dag ser han henne i djuraffären, en liten grå kaninunge som hoppar. “Du ska heta Hoppsan”, viskar Love genom fönsterglaset. Nu gäller det att få mamma och pappa att gå med på att ha en kanin i familjen.

  Det finns fyra lättlästa böcker om Alva och Love: Roliga timmen Sova över, De nya skorna och Loves kanin. Dessutom finns två lite tjockare böcker: Rött hjärta blå fjäril och Pirr i magen klump i halsen.

  (Lätt)

 6. Omslagsbild: Hemliga King-Kong av

  Hemliga King-Kong

  Sebastians kompis Fredrik har fått marsvinsungar. “Du kan få en”, säger Fredrik en dag. Sebastians hjärta bultar alldeles vansinnigt. Ett eget djur. En liten svart marsvinsunge med vit bak, som heter King-Kong. Men mamma och pappa vill ju inte ha ett djur. Måste han verkligen berätta om King-Kong? Kan marsvin inte bara bo under sängen?

  (Mellan)

 7. Omslagsbild: Pollys djurpensionat av

  Pollys djurpensionat

  Polly öppnar djurpensionat på sommarlovet. Hon tar hand om andras djur när de far på semester. Först kommer marsvinen Bill och Ben. Sedan kommer staren Charlie, som kan härmas. Polly måste tjata på mamma för att få ta emot ormen Doris. Till slut får Doris bo i en bur i köket. Men en dag är Doris borta…

  (Mellan)

 8. Omslagsbild: Skaffa husdjur av

  Skaffa husdjur

  En faktabok om vanliga och ovanliga husdjur. Man får veta hur djuren ska skötas, vad de äter, vad de har för kroppsspråk och andra roliga fakta. Vilket husdjur passar din familj bäst?

  (Mellan)

 9. Omslagsbild: Puzzel, den lilla smuggelhunden av

  Puzzel, den lilla smuggelhunden

  En liten valp slits bort från sin mamma och stoppas ner i en papplåda. Nästa morgon sitter hon, trött, hungrig och rädd på djurmarknaden. En pojke kommer förbi och ser valpen. ”Hej, du lilla” säger han och ger henne en bit glass. Men pojken försvinner, och ingen annan vill köpa valpen heller. Då fortsätter färden till Sverige…

  Puzzel - den lilla smuggelhunden är första delen i serien om Puzzel. De andra delarna är: Puzzel på valpkurs, Puzzel hittar ett spår och Puzzel på cirkus. Om du hellre läser om katter har författaren även skrivit fyra böcker om katten Fräs. De heter Fräs, den lilla panterkatten, Fräs och snöstormen, Fräs på äventyr och Fräs och Esmeralda.

  (Mellan)

 10. Omslagsbild: Teddy till salu av

  Teddy till salu

  Elsa och hennes mamma har flyttat till en gård på landet. Och Elsa har fått en låtsaspappa och en låtsassyster, Mikaela. I stallet finns Mikaelas häst Santos, som är världens finaste. Men Santos behöver en kompis. En dag ser Mikaela och Elsa en annons i tidningen: ”Utmärkt barnponny. Billigt till rätt köpare”, står det. Men de vuxna säger nej! Ska Elsa våga ringa i alla fall?

  (Mellan)

 11. Omslagsbild: Hemlig hamster av

  Hemlig hamster

  Emils bästis Zoran har en hund. En tax. Måns har två katter. Ja, alla i hela klassen har husdjur, utom Emil! Hans mamma är allergisk. Emil funderar på att byta föräldrar, men i stället hänger han i djuraffären. Så får Emil en idé: Hamstrar är ju så små. Kanske behöver en hamster inte märkas så mycket?

  (Mellan)

 12. Omslagsbild: Jag vill ha en fladderpadda! av

  Jag vill ha en fladderpadda!

  Belsam längtar efter ett husdjur. Men Belsam har astma och hennes mamma är allergisk mot pälsdjur. Det finns ju andra djur, tänker Belsam, och bär hem myror, sniglar, grodor och spindlar. Paddor är lite äckliga och fladdermöss bits. Men en fladderpadda vore kanske bra. Belsam vet precis var hon ska leta.

  (Mellan)

 13. Omslagsbild: Min lilla apa av

  Min lilla apa

  Pojken går och tittar på aporna som håller till ute på slätten. Han ser en liten unge. Den sätter sig ner och ser sig omkring. Pojken tittar på den. Och apungen tittar tillbaka. “Lilla söta apa”, säger pojken. ”Min lilla apa.” En dag kommer aporna. Många människor blir arga – aporna förstör saker. Men när flocken försvinner är den lilla apungen kvar.

  (Mellan)

 14. Omslagsbild: Den stora hamstermassakern av

  Den stora hamstermassakern

  Anna och hennes lillebror vill ha ett husdjur. Varför inte en hamster? Eller två? Mamma säger nej, men Anna ger inte upp! En dag är de där, hamster Nummer Ett och hamster Nummer Två. Och trots att damen i djuraffären lovat att båda är honor, är boet plötsligt fullt av små söta hamsterungar. Men glädjen vara inte länge, för en morgon ligger hamsterbebisarna där helt döda! Vad är det som har hänt?

  (Svår)

 15. Omslagsbild: En hund och hans pojke av

  En hund och hans pojke

  Harry har önskat sig en hund så länge han kan minnas, men hans stenrika och stentråkiga föräldrar bara vägrar. Men när han fyller 10 år blir drömmen sann… tror Harry. Men hunden han fått är bara en uthyrningshund, och på måndag morgon är hunden borta. För att hund och pojke ska få vara tillsammans måste de ge sig iväg på en lång och farlig resa.

  (Svår)

 16. Omslagsbild: Hedvig och Max-Olov av

  Hedvig och Max-Olov

  Tjejerna i Hedvigs klass har fått hästfeber. Hästfeber sätter sig i huvet, och sen är hästar det enda man kan tänka på. Hedvig vill inget hellre än att få en egen häst. Men de har inte råd. Så en dag står Max-Olov i trädgården. Han är grå med långa öron. “Det är nästan en häst”, säger pappa. Men Hedvig håller inte med.

  (Svår)

 17. Omslagsbild: Djurfiket av

  Djurfiket

  Första boken om Sally - djurens vän. Sally älskar djur, men det är svårt att få ett eget med en pappa som är pälsdjursallergiker. Nu hoppas Sally att Nadja ska bli hennes vän, för Nadja har en jättegullig hund. När Sally upptäcker att Nadjas hund inte är välkommen på ett kafé, förstår hon att det behövs ett Allmänt Djurfik.

  (Svår)

 18. Omslagsbild: Fallet Stjärnan av

  Fallet Stjärnan

  Kompisarna Vilma och Valle (som egentligen heter Valentina) startar en djurräddarklubb. De tycker att det finns alldeles för många elakingar som tror att det är okej att plåga djur. Hästen Stjärnan är det mycket synd om. Laila Sporre som äger Stjärnan är inte alls snäll. Djurräddarklubben måste rädda Stjärnan.

  (Svår)

Till toppen av sidan