Eva Susso om hjältar och mod

Rolf är rik och trygg. Är det svårare att vara modig då?

– Ja, jag tror att det kan vara så. Är man en rik och lite bortskämd pojke har man kanske för få utmaningar. Men Rolf vill något mer, han vill ändra på sig. Rolf är blyg också, men han drömmer att han är någon annan. Så han visar ju att han vill förändra sig. Men å andra sidan tror jag att man aldrig vara modig om man inte samtidigt är lite feg.

Varför drömmar Rolf just om hjältedåd?
– Jag tror det är lite typiskt killar, faktiskt. De vill vara Fantomen eller någon annan superhjälte. Så var i alla fall mina bröder när jag var liten!
– En hjälte ska ju rädda världen. Rolf vill rädda Ofelia, tjejen han spanar på från sitt fönster. Ofelia är en del av världen, en liten bit i alla fall. Och genom att rädda henne blir Rolf den han vill vara. Det är därför han fantiserar som han gör. Hans drömmar visar att han har ett gott hjärta, tycker jag.

När gjorde du själv något modigt sist?
– Oj! Vilken fråga! Nu måste jag tänka lite…
– På ett sätt tror jag man måste vara lite modig när man skriver böcker. Man vet ju inte hur det ska gå när man kastar sig in i sin historia, man måste uppfinna den.
– När jag var liten var jag mörkrädd, verkligen supermörkrädd. Om jag varit hos en kompis och lekt och var tvungen att gå hem genom det kolsvarta minns jag hur hjärtat klappade. Men jag gick hem i alla fall, det måste jag ju.

Har du någon hjälte i den verkliga världen?
– Min mamma, skulle jag nog säga. När hon blev änka var jag rädd för att hon skulle bli ledsen och uppgiven. Men hon lyckades styra om sitt liv, och bygga upp ny tillvaro för sig själv. Det beundrar jag henne för.
– Annars tänker jag inte så mycket på hjältar. Visst finns det sådana som Nelson Mandela, och visst finns det sådana som gör något hjältemodigt, som att rädda någon ur en isvak. Men i Rolfs fall blir ju funderandet över hjältar och ett hjältemod ett sätt att utforska sig själv.

Har du någon favorithjälte i böckernas värld?
Ronja Rövardotter är en hjälte, tycker jag. Hon vet inte hur det ska gå, men hon ger sig ut i världen och testar saker i alla fall. Det är tufft!
– En bra hjälte i en bok måste ha brister, inte bara döda drakar. Det är ju när någon kan övervinner sina brister – kanske sin egen rädsla – och göra något gott för någon annan som det blir en berättelse om just en hjälte.

Här nedan har vi samlat fler tips på böcker om hjältar för barn mellan 6 till 9 år.


Biblioteket tipsar

 1. Omslagsbild: Tusen tips till en fegis av

  Tusen tips till en fegis

  I ett fint hus mitt i Paris bor Rolf Cossu. Man kan tro att han har allt – men han saknar mod. Och Rolf måste bli modig. Hur ska han annars kunna lära känna Ofelia? Hon hjälper sin pappa i den lilla kvartersbutiken på eftermiddagarna. Rolf vill inget hellre än att prata med henne, men han är ju en sån fegis! Hur ska han göra för att bli som en av superhjältarna han drömmer om?

 2. Omslagsbild: Tora möter en rövare av

  Tora möter en rövare

  Tora är en vikingaflicka. Hon vill möta faror och äventyr, precis som sin pappa. Men i dag har hon bara gjort en flöjt. Tora vill lyssna på fåglarna, som sjunger så fint. Tänk om hon kan lära sig spela på flöjten så att det låter lika vackert! Tora går in i skogen. Då hör hon något. Någon kommer bakom henne. Det är en rövare! Tora tar sin kniv och rusar iväg. Men hinner hon hem?

 3. Omslagsbild: Superstark av

  Superstark

  Lättläst och rolig fakta om starka människor, galna styrkerekord och tankar kring vad styrka egentligen är. Här möter vi Magnus, en av världens starkaste män, och Heidi från byn Ensamheten i Lappland som är bäst på att bryta arm. Här ryms också grekiska boxare, fuskande starka män, asagudar, barnskötare och små starka myror. Och så funderar vi över vad styrka är, egentligen. Den som har en superstark vilja brukar få som den vill, även om hen inte kan brotta ner någon!

 4. Omslagsbild: Hur Rodrick blev riddare av

  Hur Rodrick blev riddare

  Hur gick det till när man blev riddare på medeltiden? Läraren från böckerna om riddarskolan, Rodrick, berättar om hur det var för honom. Han fick börja sin träning när han bara var sju år. Då var han tjänare åt en familj. Sedan blev det många och långa år av träning innan han till slut kunde bli riddare. Men hur kom det sig att han blev lärare vid riddarskolan?

 5. Omslagsbild: Boken om superhjältar av

  Boken om superhjältar

  Det är inte alla superhjältar som blir världsberömda och får egna serietidningar eller filmer. Andra jobbar mer i det dolda. Här får vi veta vad en superhjälte egentligen är, hur man håller koll på vem som behöver hjälp, hur superkrafter funkar och var de kommer ifrån. Som om inte det var nog får vi också veta vad en superhjälte ska ha på sig för kläder, och hur du kan göra din egen superhjältedräkt.

 6. Omslagsbild: Matchens hjälte av

  Matchens hjälte

  Skolan ska ha VM i fotboll. Filip, som alltid vill bestämma, tar ut spelare till sitt lag. Laget ska självklart heta Filip BK. Filip vill inte passa bollen till någon, han vill göra alla målen själv. Men Ville vill något annat…

 7. Omslagsbild: Den ruttna hämnden av

  Den ruttna hämnden

  Ibland känns det som om det aldrig händer något spännande i Dockvik, tycker Stella. Inte som den gången för längesen då en superhjälte räddade staden. Sägs det. Men en dag blir det inbrott i affären. All surströmming är borta, men alla pengar är kvar. Vem gör något så knasigt? Och varför vill Stina, Dockviks numera pensionerade bibliotekarie, ge henne en påse?

 8. Omslagsbild: Skogsflickan av

  Skogsflickan

  Tann föddes djupt inne i Randbergen. Han är inte som andra dvärgar, utan gillar skogen och solen och den friska luften. Tillsammans med sin vän Bladhus, som är en ek, har han redan varit med om många äventyr. Men nu har den hemska Besten återvänt. Skogsfolket ber Tann om hjälp. Tillsammans med skogsflickan Aina ger sig Tann iväg för att slåss mot Besten.

 9. Omslagsbild: Megakillen - den stora hemligheten av

  Megakillen - den stora hemligheten

  Melker Jonsson bor i Småtorp med sin syster Molly. En dag bestämmer de att Melker ska bli Megakillen: världens bästa och hemligaste superhjälte! Det är tur för Melker att han har Molly. Utan henne skulle han klanta till det hela tiden. Men tillsammans är de hur listiga som helst. De kanske till och med kan ta fast Krille Knutsson, Småtorps läbbiga tjuv!

 10. Omslagsbild: De stulna barnen av

  De stulna barnen

  Sol växer upp i en stor villa. Hon är bästa vän med pojkarna i huset, men har inga föräldrar. Är det därför tjänstefolket viskar om henne? Och hur kommer det sig att hennes hår är så ljust? Det visar sig att Sol rövades bort när hon var liten. Nu är hon slav, långt borta från sitt eget folk. När Sol får veta att hon är slav öppnas ett bottenlöst hål inom henne. Som slav kan hon aldrig bli fri – men kanske kan hon rymma?

 11. Omslagsbild: Hövdingens bägare av

  Hövdingens bägare

  Halvdan är en vikingapojke. Egentligen skulle han ha följt med sin pappa på vikingafärd, men hans trasiga fot har gjort att han blivit kvar hos bysmeden Björn. De bor i Östbyn, där hövding Ragnar Drakdödare bestämmer. På andra sidan floden, i Västbyn, härskar kung Alarik. En dag bjuder Alarik på gille och lekar. Alarik vill tävla om hövding Ragnars bägare. Ragnar Drakdödare tar med sig Halvdan till tävlingen, för Halvdan är listig. Men kör Alarik verkligen med rent spel, eller tänker han fuska?

 12. Omslagsbild: Övergiven värld av

  Övergiven värld

  Lin är ett skogsrå. Hon växer upp i Systerskapets tempel, och längtar efter världen utanför murarna. Men världen har blivit farlig. Porten till dödsriket har öppnats, och demoner och onda andar har tagit makten. När krigaren Alkuin kommer för att hämta Lin är det både för att skydda henne, och för att han behöver hennes kraft. Lin känner inte sin egen urkraft än, den kraft som kommer från skogen och sagorna.

 13. Omslagsbild: Sagan om Despereaux av

  Sagan om Despereaux som är berättelsen om en mu ...

  Despereaux Tilling är en liten mus med stora öron och stort mod. Han blir förtjust i människoprinsessan Pea, men det gillar inte de andra mössen. Musrådet bestämmer att han ska stängas in i den mörka fängelsehålan under slottet. Här kunde det hela ha slutat för Despereauxs del, men som tur är visar det sig bara vara början på ett äventyr fyllt av förtvivlan, kärlek och soppa.

 14. Omslagsbild: Gummi-Tarzan av

  Gummi-Tarzan

  Gummi-Tarzan heter egentligen Ivan Olsen. Han är inte snygg, och faktiskt inte ett dugg stark. Han kan varken slåss, spotta långt eller läsa. Ivans pappa drömmer om att ha en stark och modig son. Han försöker göra Ivan till en riktig Tarzan. När det misslyckas kallar pappa honom Gummi-Tarzan. Men så en dag stöter Ivan ihop med en riktig häxa, som säger att hon kan hjälpa honom. Häxan tar lite snokfett, lite oxbär, några grodyngel och lite annat smått och gott och kokar en faslig soppa…

Till toppen av sidan