Bästa vänner

Illustration två sammanflätade händer

Vänner är viktiga. Och bra att ha. Man kan ha hur kul som helst tillsammans. Eller bli osams och bråka så att man tror hela världen ska gå under.

Här har vi samlat boktips om vänskap för dig mellan 6 och 9 år. Vi har också frågat några författare hur de tänker om vänskap.

Måns om bästisar

Fotografi av Måns Gahrton
Foto: Ulrica Zwenger


– Det bästa är alla grejer bara bästisen förstår!

Läs här vad Måns Gahrton säger om bästisar

 

Kärlek eller vänskap?

Foto av Marie Oskarsson
Foto: Hillevi Nagel


– Vänskap är också starka känslor!

Marie Oskarsson funderar över hur man vet om man är kär eller bara kompisar

Frida om ensamhet

Fotografi av Frida Nilsson
Foto: Noomi Hebert


– Jag tror ingen är bra på att vara ensam.

Frida Nilsson tror att alla vill ha en riktig vän

Böcker om vänskap för dig som är 6-9 år

Här är några böcker och några tankar om kompisar, vänner och bästisar! Det står på varje bok hur svår den är att läsa – lätt, mellan eller svår.

Biblioteket tipsar

 1. Omslagsbild: Vitello får en vän av

  Vitello får en vän

  Vitello vill ha en kompis. Men hur ska han bära sig åt? Om han hade varit rik hade han kunnat skaffa sig en. Då behöver man bara köpa godis och bjuda på. Men Vitello har ju inga pengar. Vitello träffar en liten kille som hjälper honom att fundera ut en smart plan. Om Vitello gräver en grop kan det kanske komma nån och trilla i? Någon som kan bli en riktig bästis!

  Det finns flera andra böcker om Vitello (Vitello får en vän är del 2). Del 1 heter Vitello hittar en pappa, del 3 heter Vitello vill ha en hund, del 4 heter Vitello vill bli rik, del 5 är Vitello träffar Gud och del 6 heter Vitello gör en monsterfälla.

  (Lätt)

 2. Omslagsbild: Petter i skolan av

  Petter i skolan

  Petter har bråttom att komma till skolan idag. Han har kommit på en lek som han vill leka med Emeli och Elias. Men när han kommer fram leker redan Emeli och Elias. De leker så mycket att de inte ens märker att Petter är där. Petter blir så besviken att han helst av allt vill gå hem igen!

  Det finns tre andra böcker om Petter (Petter i skolan är del 2). Del 1 heter Petter och kärleken, del 3 heter Petter i full fart och del 4 heter Petter och skelettet.

  (Lätt)

 3. Omslagsbild: Bli sams av

  Bli sams

  Lova och Siri är bästa kompisar. När de ritar vill Lova låna Siris fina fjärilssudd. Lova suddar så mycket att fjärilen går sönder. Siri blir ledsen och arg. Ska hon bjuda Lova på sitt kalas? Kan de bli vänner igen?

  Bli sams är en av alla böcker i serien om Klass 1 B. Det finns 19 böcker till att läsa om vad som händer i klassen.

  (Lätt)

 4. Omslagsbild: Allra bästa kompisar av

  Allra bästa kompisar

  Sofie och Ida bor i samma hus och är bästa kompisar. Sofie hjälper till att passa Idas marsvin och Ida räddar Sofie när läskiga grabbar försöker pussa henne. Men en dag flyttar Belinda in i deras hus. Belinda har en vit katt och glittrande skor. Ida bestämmer sig för att inte bli vän med Belinda.

  (Lätt)

 5. Omslagsbild: Bästa vänner av

  Bästa vänner

  Slatten gillar inte fotboll, fast han är döpt efter Zlatan. Hans brorsor vill spela hela tiden, men Slatten träffar knappt bollen. Hans mamma tror att Slatten behöver nya glasögon. Slatten tror att han behöver nya brorsor. En dag råkar han få en boll i skallen. Han svimmar nästan. Då kommer Kakan och räddar honom. Hon är nog en ängel, tänker Slatten först. Men hon är bara nyinflyttad. Kakan och Slatten blir grannar, och bästa vänner.

  Bästa vänner är del 1 i serien Äventyr i Paradiset. Del 2 heter Kakor, änglar och tappade tänder, del 3 heter Spöknatt, del 4 Bästa värsta födelsedagen och del 5 heter Slatten, Kakan och tjuven.

  (Lätt)

 6. Omslagsbild: Hjälp! Jag gjorde illa Linn av

  Hjälp! Jag gjorde illa Linn

  Linn är min bästa kompis. Men just i dag är jag så irriterad på henne! Jag vill inte göra henne illa, men jag tänker mig inte för. Jag bara skjuter stolen bakåt, fort – och då råkar jag köra över hennes tår! Linns mamma säger att de måste till sjukhuset. Jag blir tvungen att gå hem ensam, i mörkret. Alltså, jag tror inte på spöken. Men tänk om de finns ändå, fast man inte tror på dem …

  Det finns fler Hjälp!-böcker. Del 2 är Hjälp! Jag tappar bort en hund, del 3 heter Hjälp! Jag hittar ett fusk och del 4 heter Hjälp! Var är skatten?.

  (Lätt)

 7. Omslagsbild: Ska vi hoppa? av

  Ska vi hoppa?

  Hannes och Stefan sitter bredvid varandra i skolan, spelar i samma fotbollslag och ibland sover de över hos varandra. Kort sagt – de är bästisar. En dag när de är i badhuset kommer Lina dit. Stefan och Hannes vill impa på henne. Stefan dyker från trampolinen, men Hannes törs inte…

  (Lätt)

 8. Omslagsbild: Min vän Boris av

  Min vän Boris

  Ebbas nya kompis heter Boris. Ebba vill att Boris ska vara med och spela fotboll. Men då blir hennes kompisar rädda och springer iväg. Boris är nämligen ett monster. Men Ebba är inte rädd utan följer med Boris hem. En del är monster, andra är inte monster – det är väl inget mer med det?

  Det finns fem andra böcker om den skräckiga familjen Monstersson. Del 2 är Monstermaskerad, del 3 heter Ett monster sover över, del 4 heter Gamen Polly rymmer, del 5 heter Ett monster går på bio och del 6 är Bada i silver.

  (Lätt)

 9. Omslagsbild: Ronny & Julia bästa kompisar av

  Ronny & Julia bästa kompisar

  I den här boken finns två berättelser om Ronny och Julia. I den första retar killarna Ronny, och varnar honom för tjejbaciller. Men det är nog mer bacilligt att vara med killarna, visar det sig. I den andra historien ska Ronny sova över hos Julia. Det är spännande och mysigt, men oj så mörkt det blir när Julia släcker lampan...

  Det finns massor av andra böcker om Ronny & Julia!

  (Lätt)

 10. Omslagsbild: Vill ni se en stjärna? av

  Vill ni se en stjärna?

  Rubens bästa vän Astor är bra på det mesta. Han kan både fisa på beställning och busvissla! Men Astor är orolig för sin framtid. Det är hans föräldrar också. Men om Ruben lär sig hypnos, kan det kanske bli bra? Då kan han hypnotisera en spågumma, som hjälper Astor att bli en stjärna.

  (Mellan)

 11. Omslagsbild: Värsta kompisar av

  Värsta kompisar

  Matti och Simon är bästisar och tränar fotboll tillsammans. Deras tränare delar upp gruppen i ett rött och ett blått lag. Alla bra spelare ”råkar” hamna i det röda laget. Matti är i det röda laget, men inte Simon. Klarar deras vänskap en riktig glidtackling ovanpå det?

  (Mellan)

 12. Omslagsbild: Snöret, fågeln och jag av

  Snöret, fågeln och jag

  Selma har ingen bästis. Däremot har hon en fågel som pickar på hennes hjärta. Hos mormor och morfar träffar Selma Snöret. Snöret ska också bo på ön under sommarlovet. De klättrar i träd, badar i regnet, fiskar salamandrar och sörjer Snörets hamster (som dött). Det är så konstigt – när Selma är med Snöret pickar fågeln mycket mindre.

  (Mellan)

 13. Omslagsbild: Mitt lyckliga liv av

  Mitt lyckliga liv

  En del räknar får när de inte kan sova. Dunne räknar saker att bli lycklig av. Till exempel att få börja första klass eller äta stuvade makaroner med ketchup. Dunne längtar efter att börja skolan. Men när skolstarten närmar sig blir Dunne rädd – tänk om hon inte får någon kompis!

  (Mellan)

 14. Omslagsbild: Vara vänner av

  Vara vänner

  Emilia är Jacks bästa tjejkompis. Egentligen vill Jack vara tillsammans med Emilia, men det vill inte hon. Jack och Edvin är bästa kompisar och har varit det sedan evigheters evigheter. Men nu vill Jack mest vara med Emilia. Men Edvin vill ju också vara med! När alla tre åker pulka händer det något riktigt hemskt...

  Det finns fler böcker om Jack (Vara vänner är del 2). Del 1 heter Fråga chans, del 3 heter Kärleksakuten, del 4 är Fråga chans igen och del 5 heter Vara ihop.

  (Mellan)

 15. Omslagsbild: Jagger Jagger av

  Jagger Jagger

  Bengt har inga vänner. Barnen på hans gård mobbar honom. De lägger cornflakes i hans brevlåda, och förra sommaren slängde de hans fotboll i ån. En dag stänger de in honom i soprummet. Där träffar Bengt hunden Jagger. Jagger är uteliggare, han vet hur det är att vara ensam och utestängd. Med Jaggers hjälp ger Bengt igen. De blir vänner. Men vänskap kan vara knepigt, och Jagger är en knepig hund.

  (Svår)

 16. Omslagsbild: Våffelhjärtat av

  Våffelhjärtat

  Vid en liten havsvik i Norge bor Trille och Lena. De är grannar och bästa vänner. De vuxna är alltid lite nervösa för vad Lena och Trille ska hitta på. Som det där med linbanan. Eller när de lånade farbrors Tors båt och hans kossa för att leka Noaks ark ... Lena hittar alltid på saker som ofta slutar med hjärnskakning. Trille måste ju vara med och se till så att hon inte slår ihjäl sig!

  (Svår)

Till toppen av sidan