Del 44 - Kazuo Ishiguro

Solen gör ett återbesök på Nobelmuseet i Gamla stan, den här gången för att tillsammans med museets litteraturansvariga Ebba Holmberg samtala om årets Nobelpristagare i litteratur Kazuo Ishiguro.

Vi pratar om Ishiguros hela författarskap men riktar in oss på "Återstoden av dagen". Vad handlar boken egentligen om? Vem är bokens huvudperson, den stretsamma butlern Mr Stevens? Och hur berättar Ishiguro, hur skriver han och vad är det han egentligen vill säga oss? Andra titlar vi talar lite mer om är "Never Let Me Go", "Begravd jätte" och "Berg i fjärran". Avsnittet är inspelat live inför publik.

Solen är en podcast om litteratur och bibliotek med bibliotekarierna Alice Thorburn, Elias Hillström och Patrik Schylström på Stadsbiblioteket i Stockholm. Nedan finns en lista över de flesta av de titlar vi nämner i programmet. Saknar du någon, hör av dig till oss! Bibliotekspodden Solen finns på facebook.


Biblioteket tipsar

 1. Book cover: Återstoden av dagen av

  Återstoden av dagen

  Romanen om mönsterbutlern Stevens som ger sig iväg i sin husbondes bil på sitt livs första semester har blivit en modern klassiker. Författaren låter med ojämförlig mästerlighet den korrekte butlern ta läsaren med på en resa genom den engelska landsbygden 1956. Och genom sina egna minnen. Återstoden av dagen är en sorglig och humoristisk betraktelse över den vanliga människans demokratiska ansvar och en skarpsinnig och ironisk berättelse om missriktad idealism.

 2. Book cover: Begravd jätte av

  Begravd jätte

  Det är 500-tal i det land som en gång ska bli England. Romarna har försvunnit och människor rör sig på obestämd flykt genom landskapet. Föräldrar söker sina barn och barn söker sina föräldrar. Men det är också en värld befolkad av monster och demoner. Mitt i allt detta befinner sig Axl och Beatrice, ett åldrat par som ger sig ut på en lång och farofylld resa för att hitta sin son, försvunnen sedan många år.

 3. Book cover: Never let me go av

  Never let me go

  Kathy växter upp på den isolerade internatskolan Hailsham på engelska landsbygden. När hon som vuxen återförenas med två studiekamrater, börjar hon minnas saker. Hon minns hur människor försvann från internatet och hur folk som kom utifrån var livrädda för dem. Så småningom börjar sanningen gå upp för henne.

 4. Book cover: Berg i fjärran av

  Berg i fjärran

  Kazuo Ishiguros debutroman handlar om en medelålders kvinna bosatt i England som blickar tillbaka på sitt liv i 1950-talets Nagasaki. Hennes äldsta dotter har precis begått självmord, och hon tänker tillbaka på när hon var gravid med dottern, och på en annan ung mor som hon lärde känna då. De två mödrarna speglas i varandra och berättelsen utvecklas till att handla om individens ansvar och val i olika svåra situationer: kunde hon ha gjort något annorlunda som kanske hade räddat dottern?

 5. Book cover: Vi som var föräldralösa av

  Vi som var föräldralösa

  England på 1930-talet. Christopher Banks har blivit landets mest respekterade detektiv, hans fall är det stora samtalsämnet i Londons societet. Men ett olöst brott hemsöker honom: hans föräldrars mystiska försvinnande i Shanghai när han bara var en liten pojke. Nu, när landet går mot det stora kriget, anser Banks att tiden är inne att återvända till barndomsstaden för att till sist lösa mysteriet – bara om han gör detta kan civilisationen räddas från den annalkande katastrofen. Vi som var föräldralösa är en berättelse om minnen, om behovet av att återvända, och om ett barns vision av världen – en vision som överlevt årtionden och som obevekligt format och förvrängt en människas liv.

 6. Book cover: Den otröstade av

  Den otröstade

  Ryder, en internationellt känd klassisk pianist, checkar in som celeber inbjuden gäst på ett hotell i en stad någonstans i Centraleuropa. Han vet att han ska uppträda på konserthuset om några dagar, men medan Gustav, hotellets bärare, eskorterar honom till hans rum, förefaller det honom som om det är mycket mer med detta besök än han först anat. Han blir vittne till sorg, grymhet och död, men hastar ständigt vidare utan att någonsin stanna upp, som i en dröm utan slut. Sitt tidsschema har han förlagt, eller kanske aldrig fått; och hela tiden distraheras han av andra människors krav eller av sin egen nyckfullhet. "Den otröstade" är en sorglig, märklig komedi som formar sig till en mäktig parabel om det moderna samhällets absurditet och förvirring.

 7. Book cover: Nocturner av

  Nocturner fem berättelser om musik och skymning

  Boken innehåller fem fristående berättelser som tillsammans formar en helhet. Här skildras ett antal möten och avsked som alla på något sätt har med musik att göra.

 8. Book cover: The remains of the day av

  The remains of the day

  In the summer of 1956, Stevens, the ageing butler of Darlington Hall, embarks on a leisurely holiday that will take him deep into the English countryside and into his past. A haunting tale of lost causes and lost love, "The Remains of the Day", winner of the Booker Prize, contains Ishiguro's now celebrated evocation of life between the wars in a Great English House - within its walls can be heard ever more distinct echoes of the violent upheavals spreading across Europe.

 9. Book cover: Downton Abbey av

  Downton Abbey Series 1

  TV-serien om herrskapet och tjänstefolket på det engelska godset Downton Abbey har hämtat mycket inspiration från Ishiguros "Återstoden av dagen". Butlern på Downton, Carson, hade förmodligen inte sett ut som han gör om det inte varit för Ishiguros butler Stevens, som försöker forma sig till den ideala och mest lojala tjänaren men då också måste leva med insikten om vad han har valt bort.

Till toppen av sidan