Strindbergs verk i urval

August Strindberg 1891August Strindberg 1891. Foto: Kungliga biblioteket

August Strindberg var en oerhört produktiv författare. Utgivningen av hans samlade verk, den så kallade Nationalupplagan, består av 72 band. Det är många hyllmeter som författaren fick ihop.

Det är flera saker som gjort Strindberg så stor. Han vågade skriva om saker som låg i tiden, även om de var brännande (eller kanske just för att de var det). Han skildrade karaktärer och tidsanda, kungar och bönder, hat och kärlek.

Intrigerna är sällan särskilt märkvärdiga. Däremot är Strindbergs språk ren läsglädje. Han är väldigt rolig, och har ett sanslöst driv i sina texter. Så här skrev litteraturkritikern och Strindbergvännen John Landquist om författaren: ”Han förde sig med elegans och säkerhet som en skådespelare […] Han uttryckte sig med fullkomlig lätthet och träffsäkerhet och just i det språk han skrev: man förstod att hans böckers språk inte var ett filat skriftspråk utan hans eget levande ord.”

Här presenteras ett litet urval av August Strindbergs böcker. Det finns mycket mer att läsa – titta in på ditt bibliotek eller varför inte låna hem en e-bok.
 

Pjäser

Foto från föreställningen Dödsdansen på Intima teatern 1909 Drama var Strindbergs bästa gren, och den han tyckte mest om själv. Det var som dramatiker han vann världsrykte, och på äldre dar öppnade han sin egen teater vid Norra Bantorget i Stockholm.
Strindbergs pjäser

Självbiografiskt

Strindberg i hatt Ibland är det svårt att veta var gränsen mellan dikt och verklighet går. Strindberg väver ofta in händelser från sitt eget liv i sina böcker. Han väjer inte ens för att skildra det riktigt svåra – uppbrottet från Siri och Inferno-krisen.
Självbiografiskt

Strindbergs e-böcker

Målning av Strindberg och Siri von Essen Det finns en mängd Strindbergtitlar du kan låna som e-bok. Kolla in vilka titlar som finns, och läs om hur Litteraturbanken arbetar med att göra Strindberg och andra författare tillgängliga för alla.
Strindbergs e-böcker
Till toppen av sidan