Strindberg på lätt svenska

August Strindberg fotograferar sig själv med sina barn i Gersau, Schweiz år 1886.

August Strindberg var en svensk författare. Han skrev många böcker och pjäser. I år är det 100 år sedan han dog, men hans böcker och pjäser finns kvar.

Strindberg är kanske den viktigaste författaren Sverige har haft. Det beror på att hans böcker påverkade språket, hur vi skriver och pratar. Han påverkade också debatten i samhället. Strindberg hade dessutom ett stormigt liv. Han var gift tre gånger, och hade lätt för att bli osams med folk. Många tyckte illa om August Strindberg, men minst lika många tyckte bra om honom. Det är på samma sätt än i dag, fast han varit död så länge.

Strindberg föddes i Stockholm den 22 januari 1849, för 163 år sedan. Hans mamma dog när han var liten. August saknade sin mamma mycket, även om han hade flera syskon och en pappa.

Succé och skandal

Strindberg blev känd när han gav ut boken ”Röda rummet”. Den kom 1879, då August var 30 år gammal. Boken blev både en succé och en skandal. Den handlar om Arvid Falk som drar omkring i Stockholm. Arvid ser orättvisor överallt, och drömmer om att bli författare. Arvid och August verkar alltså ha ganska mycket gemensamt. Det är något som ofta händer i August Strindbergs böcker. De människor August skrev om var väldigt lika människor som fanns på riktigt. Det var en anledning till att många blev arga på honom.

I en av sina böcker skojar August Strindberg med folk som bor på en ö. Boken heter ”Hemsöborna”, och den blev väldigt populär. Men människorna som bodde på den ö August brukade besöka blev arga. August kunde aldrig åka tillbaka till ön. Han kände sig inte välkommen.

Men mest skojade Strindberg med de som bestämde. Det brukar kallas ’satir’. August Strindberg fick många fiender bland makthavarna.

Känd medan han levde – och än i dag

August Strindberg blev väldigt känd hemma i Sverige. Han var också känd utomlands. Mest berömd blev han för sina teaterpjäser.

En av de mest berömda pjäserna heter ’Ett drömspel’. I den kommer en himmelsk varelse ner på jorden. Varelsen kallas Indras dotter, och hon går runt på jorden och ser hur människorna har det. Indras dotter ser mest elände överallt. Människor hoppas på saker som inte slår in. De längtar efter kärlek och framgång, men blir besvikna. Indras dotter sammanfattar alltsammans med att säga ’Det är synd om människorna’.

När Strindberg dog var han 63 år gammal. Tusentals människor följde honom till graven. De gick på ett långt led genom Stockholm ut till Norra begravningsplatsen. Där finns Strindbergs grav. Och trots att han legat där i graven så länge är hans böcker och teaterpjäser fortfarande väldigt populära.

Lästips

I boken "Hemsöborna" kommer en man som heter Carlsson till en ö. Många saker händer när han kommer dit. Carlsson kommer till Hemsö för att arbeta som dräng. Madam Flod äger gården. Hon tycker att Carlsson är en bra man. Men hennes son Gusten gillar inte honom alls.

Till boken Hemsöborna

Fröken Julie är dotter till en greve. Hon älskar att dansa. På midsommarafton vill hon dansa med Jean, som är hennes pappas betjänt. Men får grevens dotter dansa med en betjänt? I köket träffas fröken Julie och Jean, och där finns också Kristin som är Jeans fästmö. När Kristin har somnat börjar en natt som slutar med kärlek, svek och död. Boken beskriver vad som händer i pjäsen.

Till boken Fröken Julie

I "August Strindberg - bilder ur hans liv" kan du läsa om Strindbergs liv, hans böcker och teaterpjäser. Strindberg älskade sommaren och skärgården. Det skriver han om i ”Hemsöborna”. Men han skrev också om hur det känns att vara ensam och rädd, att tro att ingen tycker om en, att längta hem. Han visste hur svartsjuka känns och hur rädd man kan vara för att kärleken ska ta slut.

Till boken August Strindberg - bilder ur hans liv

Provläs August Strindberg - bilder ur hans liv på webbplatsen Provläs.se 

Till toppen av sidan