Sommar med Strindberg

August Strindberg med döttrarna Karin och Greta
August Strindberg med döttrarna Karin och Greta 1886 i Gersau, Schweiz. Foto: August Strindberg/Kungliga biblioteket

Välkommen åter snälla sol, som jagat nordanvinden; / nu har du sovit sen i fjol och vaknar röd om kinden. / Värm upp vår jord, så växer råg och fyller bondens lada; / värm sund och vik och vind och våg, så få vi gå och bada. / Välkommen åter snälla sol, lys över land och vatten; / nu klingar sång, nu stäms fiol, nu dansas hela natten.

Ur "Ordalek och småkonst".

Strindberg skev inte bara stora dramer och romaner – han skrev om allt som kom i hans väg. Här finns tre något kortade texter med doft av sommar. Strindberg lär oss hur vi ska meta om vi verkligen vill ha napp, han tar oss med till den trädgård han odlar med stort besvär och undersöker svensk natur från norr till söder.

Alla texter utom visan finns i boken ”Vivisektioner”. Strindbergs sommarvisa har tonsatts två gånger: av Sigurd von Koch 1904 och av Felix Körling 1909.

 

Konsten att meta

Flöte i vatten ”När en någorlunda bemedlad person av medelmåttig intelligens skall försöka sig på att meta, ställer han sig på en ångbåtsbrygga och kastar ut sin rev, och där förbliver han stirrande på flötet i timmar tills ett tjockt töcken av dumhet sänker sig över hans själ…”
Låt August lära dig meta

Svensk natur

Svenskt sommarlandskap ”Ett småaktigt, tråkigt landskap, besållat med sten, omväxlande med ledsamma åkrar, följer med få avbrott upp till Uppsala där Upplands mest karakteristiska landskap, slätten, utbreder sig i all sin fulhet.”
Sverige runt med Strindberg

Odla med August

Blommande krokusar ”När jag så kommer ut stå mina narcisser, tulpaner och saffransblommor i flor, men det är för tidigt att plantera än. Då ställer jag mina lådor i ett torrt dike och lägger ett urtaget innanfönster på dem. Innanfönstren äro nu min stora uppfinning och med dem gör jag underverk.”
Odla med August

Till toppen av sidan