Böcker om och efter Strindberg

Ur "Strindberg för dig som har bråttom" av Henrik och Katarina Lange
Ur "Strindberg för dig som har bråttom" av Henrik och Katarina Lange

Det har skrivits många böcker om Strindberg. En del försöker kartlägga hans liv, hans psyke och hans kriser. Andra gör sina egna tolkningar av hans verk, eller skriver vidare på hans historier.
Många har gjort sin egen Strindberg. Både ”Röda rummet” och ”Inferno” finns i serieform, och i varje ny uppsättning av en pjäs gör regissören ”sin” version av pjäsen. Enquist och Einhorn har lånat August och Siri för att spinna vidare på deras historia.

Det finns också gott om biografier, från tunga tegelstenar i flera band till smalare skapelser.
Här har vi valt ut några böcker, och fått en pratstund med Henrik Lange som tillsammans med sin fru Katarina ligger bakom boken ”Strindberg för dig som har bråttom”.

Henrik Lange har gjort sig känd bland bokälskarna med titlarna ”80 romaner för dig som har bråttom” och ”96 romaner för dig som fortfarande har bråttom”. Från början ville han kalla den nya boken ”Absolut August”, men förlaget tyckte de skulle hålla sig till det framgångsrika ”bråttom-konceptet”.

Säger du August eller Ågust?
– Jag säger August. Jag vet att det kan innebära att folk inte tror att jag läst honom, men det får jag ta. Och jag har läst, massor! Men innan vi började med det här projektet hade jag nog bara läst fyra-fem av hans böcker. Första gången var på gymnasiet, men det väckte inga särskilda känslor då.

Hur kommer det sig att du jobbat med din fru Katarina?
– Strindberg har gjort så otroligt mycket, inte bara skrivit. När jag började rota i hans liv blev jag lite matt – hur hann karln med? Folk kanske var mer energiska förr… för varje sten jag vände på hittade jag fem nya. Så till slut frågade jag Katarina om hon kunde tänka sig att hjälpa till. Det kunde hon, och det har varit otroligt roligt. Mitt jobb är väldigt ensamt annars, och att ha någon att bolla och kolla med har varit både trevligt och roligt.

Vad är det mest utmärkande med Strindberg, tycker du?
– Han skriver så otroligt bra. Fastän texterna är över 100 år gamla är de lätta och roliga, det finns en underfundig humor i dem. Flytet han har i skrivandet är helt fantastiskt, det är så behagligt att läsa Strindberg. När jag lagt mig i soffan med något annat – kanske en deckare – har det inte tagit många sekunder innan jag börjar tycka att språket är väldigt fattigt.
– Allt verkade komma till honom så naturligt, jag tror han lät som han skrev. Men om någon annan skulle försöka skriva på samma sätt blir det bara krystat. Det passar Strindberg att slänga in några franska ord här och där, eller ha en omständlig mening.

Har du fått smak på alkemi eller absint?
– Nej, det kan jag inte påstå. Jag är nog inte så lik Strindberg. Jag har försökt komma på om vi har några gemensamma drag, men hittar inte så mycket. Det enda är väl att jag vill ha samma gamla jobbiga stålpennor, fast det finns lättare och modernare saker nu får tiden. Och maten kanske – husmanskost och massor med kaffe.

ZlatanZlatan. Bild ur "Strindberg för dig som har bråttom" av Henrik och Katarina Lange

Zlatan e Zlatan är Strindberg? Hur hänger det ihop?
– Jag funderade väldigt på det här – vem är Sveriges Strindberg i dag? Det skulle vara någon som är kontroversiell och skapar debatt (utan att det alltid är meningen), som ger järnet, som kämpat och kämpar, som är överlägsen i det han gör och som både är stor utomlands och älskad av alla samhällsklasser. Ingen författare platsade. Den enda som passade in, var Zlatan. Han är inte nöjd, hur stor han än blir. Det var inte Strindberg heller.

Vad tror du August skulle ha sagt om din bok?
– Jag tror han skulle blivit arg. Först i alla fall. Sedan, efter ett tag, skulle han nog tycka att vissa saker var lite kul. Det är vad jag hoppas i alla fall.

Blir det ”Ännu mer Strindberg för dig som har superbråttom” nu?
– Nej – nu håller jag på med Zola!
– Strindbergboken ska komma ut i Frankrike, och då ville det franska förlaget ha en bok om Zola samtidigt. Så det är vad jag läser nu!

Till toppen av sidan