August Strindberg

Strindberg i basker
August Strindberg 1891. Foto: Johan Lundgren/Kungliga biblioteket

År 2012 firades August Strindberg på längden, bredden, tvären, djupet och höjden. 100 år efter sin död är han fortfarande en författare som förför och berör.

Man kan presentera Strindberg på många sätt. Hans liv innehåller allt. Det finns kvinnor och kriser, framgångar och fejder. Här har vi försökt hitta August som skrivande och läsande varelse. Hans produktion var enorm, hans intresse för litteratur, natur, psykologi, historia och kemi var omättligt. Han läste och han skrev, han skrev och han läste. Genom att göra Strindberg till huvudförfattare, och presentera ett varierat urval av hans texter, hoppas vi att du får lust att läsa en bok eller två.

En stor del av August Strindbergs produktion finns som e-böcker här på Biblioteket.se med hjälp av Litteraturbanken som digitaliserar äldre litteratur. Om du loggar in kan du ladda ner dem till din läsplatta, mobiltelefon eller dator.

Strindberg som e-bok

Målad bild av Strindberg och von Essen Låna e-boken ”En dåres försvarstal”, Strindbergs rasande uppgörelse med Siri von Essen, här på Biblioteket.se. Den är också rasande bra, och den var 2012 års bok i Stockholm läser, kampanjen som förvandlar Stockholm till en enda stor bokcirkel.
Strindberg som e-bok

Om och efter August

Karikatyr av Strindberg med text Min eld är den största i Sverige Stressad? Vi intervjuar Henrik Lange om hans nya bok ”Strindberg för dig som har bråttom”, en humoristisk kärleksförklaring. Han avslöjar hur lik han är Strindberg, och slår fast vilken kändis som är Strindberg av i dag.
Böcker om och efter Strindberg

Strindbergs stad

Telefontorn Strindberg bodde större delen av sitt liv i Stockholm. Han skildrade sin stad med samma inlevelse som sina romanfigurer – Stockholm blir en levande plats, ibland vacker och lekfull, ibland ödslig och dyster.
Strindbergs Stockholm

Till toppen av sidan