På flykt – tips på böcker för barn

Miljontals människor är på flykt i världen idag. Det kan vara svårt att prata med barnen om de bilder och som de tar del av genom tidningar, tv och internet. Ett sätt att möta barnens frågor och funderingar kan vara genom den barnlitteratur som skildrar flyktingars öden.

Biblioteket tipsar

 1. Omslagsbild: Den dagen av

  Den dagen

  En fågelfamilj sparkas ut ur boet av de elaka svartvita fåglarna och tvingas på flykt. En rörande och sorglig liten bilderbok för de minsta.

 2. Omslagsbild: Där Joliba gör en krök av

  Där Joliba gör en krök

  Aicha och hennes två systrar måste fly. Oroligheter och krig på Elfenbenskusten gör att systrarna och deras mamma ska försöka ta sig till Mali. Flykten går först med buss och sedan båt. För 10-12 år.

 3. Omslagsbild: Systern från havet av

  Systern från havet

  Sirkka måste resa ensam med en stor grupp barn över havet från det krigsdrabbade Finland till Sverige. Där väntar en familj som hon inte känner. Bilderbok.

 4. Omslagsbild: Blåbärspatrullen och vampyren på vinden av

  Blåbärspatrullen och vampyren på vinden

  I boken gömmer en av barnens pappor en flyktingfamilj på vinden. När barnen upptäcker det väljer också de att skydda familjen, bland annat genom att ljuga för polisen. Bilderbok.

 5. Omslagsbild: Den långa, långa resan av

  Den långa, långa resan

  Den lilla flickan Ilon reser till sin farmor under kriget i Estland. Men kriget kommer också till den stad där farmor bor och Ilon måste fly till Sverige med båt en stormig natt. Bilderbok.

 6. Omslagsbild: Ankomsten av

  Ankomsten

  En man lämnar sin fru och sitt barn för att söka en bättre framtid. Han reser över ett stort hav med endast en resväska och några mynt. Boken är berättad i serieformat utan text.

 7. Omslagsbild: Sabelles röda klänning av

  Sabelles röda klänning

  Sabelle och hennes familj måste hastigt lämna sitt hem och resa till ett annat land långt borta. Det enda hon kan ta med sig är sin röda klänning, som hon fått av sin mormor. Bilderbok.

 8. Omslagsbild: Du måste berätta! av

  Du måste berätta!

  Ivan undrar varför han inte har någon mormor. En dag berättar hans mamma för honom att alla hennes släktingar försvann under andra världskriget i Ungern. När Ivan möter en äldre kvinna, Paula, som också upplevt ett krig och som lever som flykting i Sverige, får han en vän som förstår honom. För 7-9 år.

 9. Omslagsbild: Laleh - flickan som var rädd för stjärnorna av

  Laleh - flickan som var rädd för stjärnorna

  Författaren Ann-Madeleine Gelotte lärde känna Laleh på en flyktingförläggning, och när Laleh flyttade till Stockholm blev hon en del av Ann-Madeleines familj. Det här är berättelsen om en kurdisk flickas uppväxt i Ayatollah Khomeinis Iran. Bilderbok.

 10. Omslagsbild: Kurt kokar skallen av

  Kurt kokar skallen

  Truckföraren Kurt hittar en container med fjorton illegala flyktingar på kajen där han jobbar. Kurt oroar sig för problemen som kan uppstå, medan hans fru välkomnar flyktingarna. Hur bemöter vi det vi tycker är främmande? För 7-9 år.

 11. Omslagsbild: Kokongs långa resa av

  Kokongs långa resa

  Stinsen på ett tåg hittar ett litet övergivet knyte på tågets hatthylla. Inte kan han väl lämna det där? Han tar med sig Kokong hem och försöker ge honom mat och värme, men Kokong längtar hem till en röd, gul och varm värld. Bilderbok.

 12. Omslagsbild: Om du skulle fråga Micha av

  Om du skulle fråga Micha

  Micha lever ett vanligt liv tills kriget kommer. Han och hans familj tvingas gömma sig och sedan lämna allt för att ge sig av till ett annat land. För 7-9 år.

 13. Omslagsbild: Zahra och det gömda barnet av

  Zahra och det gömda barnet

  Zahra från Irak bor i Sverige med sin familj, en dag upptäcker hon att granntanten gömmer en utvisningshotad flicka i sin lägenhet. Bilderbok.

 14. Omslagsbild: Uppdraget av

  Uppdraget

  Handlar om tre ungdomar som bildar en motståndsrörelse vid norska gränsen under andra världskriget. För 10-12 år.

 15. Omslagsbild: Flyktfåglarna som inte kunde flyga av

  Flyktfåglarna som inte kunde flyga

  Fågeln Felix bor med sin mamma och pappa i ett fint bo på Hemmaön. Men en dag invaderas ön av andra fåglar och Felix och hans familj måste fly. Boken beskriver på ett lättförståeligt sätt vad det innebär att vara på flykt. För 7-9 år.

Senast uppdaterad
2016-07-06

Skriv ut

Till toppen av sidan