Nordkorea

Vilka röster nås vi av från Nordkorea? De tillhör inte sällan personer som berättar om hur de flytt från svårt förtryck eller västerländska journalister som blir hårt styrda i landet och inte tillåts komma in under ytan. Den skönlitteratur som utspelar sig i Nordkorea handlar alltid, på ett eller annat sätt, om ofrihet. Den här boktipslistan innehåller en blandning av genrer och format. Skriv "Nordkorea" i sökfältet om du vill hitta fler böcker i ämnet.

Biblioteket tipsar

 1. Omslagsbild: Anklagelsen av

  Anklagelsen

  För första gången kommer nu en skönlitterär skildring av livsvillkoren i Nordkorea, av en dissident som fortfarande uppges bo kvar i landet. Pseudonymen Bandi (»eldfluga« på koreanska) är medlem i nordkoreanska författarförbundet, och riskerar genom...

 2. Omslagsbild: Vad nålen ritar av

  Vad nålen ritar en berättelse om Nordkorea

  Yip Mi-Ran är inminban i sitt kvarter. Hennes far var en sann patriot med huvudet högt och hon kan allt om radio. Hon har sett Rocky på DVD, hennes engelska är flawless och hon var den skickligaste sömmerskan på textilfabriken Elfte Maj. Ändå sitter hon i förhör. Hon är kopplad till apparaten – det senaste de har i Pyongyang – och ser hur nålen avslöjar hennes lögner, en efter en. Vad nålen ritar är en grafisk roman om Nordkorea, formgiven och författad av Simon Hessler. Detta är hans litterära debut.

 3. Omslagsbild: Nordkorea av

  Nordkorea baklänges in i framtiden

  Christer Löfgren har spanat i snart sagt hela den kända världen, och nu har turen kommit till Nordkorea, vilket definitivt inte är något turistland. Med sin kamera fångar Christer öppet det regimen vill skildra, och i smyg sådant som enligt samma regim inte passar sig att visa eftersom det solkar uppfattningen om landet och de kära Ledarna. Att radera misshagliga bilder är en nationalsport i detta slutna land, men en lycklig slump gjorde att Christer kunde återvända hem med ett antal ”opassande” bilder. Karl-Gunnar Noréns texter förstärker bildernas berättelser om en regim som reser murar kring sin egen befolkning. De bygger på samtal med Christer om hans upplevelser, och präglas av både egna uppfattningar och faktauppgifter som trots allt finns tillgängliga om denna märkliga och skrämmande regim.

 4. Omslagsbild: För att kunna leva av

  För att kunna leva en nordkoreansk flickas res ...

  Yeonmi Park föddes i den nordkoreanska staden Hyesan, på gränsen till Kina. 2007 flydde hon och hennes mor till Sydkorea via Kina och Mongoliet. I denna självbiografi berättar hon om sin uppväxt, hur hon insåg att familjen måste fly för att överleva och om hur...

 5. Omslagsbild: A Kim Jong-Il production av

  A Kim Jong-Il production the extraordinary true ...

  Innan Kim Jong-Il blev Nordkoreas diktator ledde han dess ministerium för propaganda och var en entusiastisk filmskapare. Eftersom han ville bygga upp en nordkoreansk filmindustri, samtidigt som kompetens på området saknades i landet, kidnappade han den sydkoreanska skådespelerskan Choi Eun-hee och hennes före detta man, regissören Shin Sang-ok. Paul Fischer berättar om deras öde och om politik och ideologi i 1970-talets Nordkorea.

 6. Omslagsbild: My holiday in North Korea av

  My holiday in North Korea the funniest/worst pl ...

  Wendy Simmons essäsamling där hon - med humor - beskriver sin semesterresa till världens mest obehagliga land.

 7. Omslagsbild: Pyongyang av

  Pyongyang

  Nordkorea. Den helt mörklagda flygplatsen, femtiovåningshotell där bara den femtonde har lamporna tända, vägarna utan trafik, de ständigt närvarande bilderna på Kim Il-Sung och Kim Jong-Il, och naturligtvis: propagandan. År 2001 tillbringade den kanadensiske serietecknaren Guy Delisle två månader i Nordkoreas huvudstad Pyongyang där han arbetade som kontaktperson mellan ett franskt serieförlag och en nordkoreansk animationsstudio. Upplevelsen av det totalitära landet resulterade i en reseskildring i serieformat. Det är en sorts reporage i dagboksform, en blandning av skrämmande realism och humoristisk distans som ger oss en närbild av Nordkorea som följer läsaren långt efter att boken är slut.

 8. Omslagsbild: Ambassaden i paradiset av

  Ambassaden i paradiset Sveriges unika relation ...

  »Sverige är ett modigt litet land. Under ledning av sin kung säger svenskarna ifrån.« Så beskriver Nordkoreas ledare Kim Il Sung Sverige i samband med öppnandet av den svenska ambassaden i Pyongyang 1975. Under 26 år förblir Sverige det enda västlandet med en...

 9. Omslagsbild: Without you, there is no us av

  Without you, there is no us my time with the so ...

  Suki Kim beskriver sin tid som engelsklärare för en privilegierad grupp pojkar i Nordkorea och hur hon lär känna landet genom sina elever. Men kan hon låta sina elever lära känna världen utanför genom sin lärare?

 10. Omslagsbild: The cleanest race av

  The cleanest race how North Koreans see themsel ...

  Genom att studera Nordkoreas propaganda undersöker B.R. Myers nordkoreanernas självbild och syn på världen.

Senast uppdaterad
2017-08-11

Skriv ut

Till toppen av sidan