Framgångsrika kvinnor

Dolly Parton har för många varit sinnebilden av en "dum blondin", en myt som hon gör upp med i låten "Dumb Blonde". Allteftersom hennes imperium vuxit har folk fått omvärdera sin syn på henne och istället erkänna henne som ett musik- och affärsgeni som dessutom brinner för att öka barns lust och möjligheter till läsning. I samband med att hon gästade Stockholm med en konsert i Globen sommaren 2014 passade vi på att tipsa om läsning om fler framgångsrika kvinnor.

En har erövrat en hel countryvärld, en annan har lett ett av världens främsta fotbollslag till OS-guld, en tredje är en av Sveriges främsta politiker. Alla är de kvinnor och alla är de framgångsrika. Bibliotekarien Alle Eriksson bjuder här på boktips om kvinnor som på olika sätt nått stora framgångar.



Biblioteket tipsar

  1. Omslagsbild: En smart blondin av

    En smart blondin boken om Dolly Parton

    En fullmatad biografi som ger oss inblick Dolly Partons fattiga uppväxt, hennes möte med musikindustrin i Nashville och hur hon från att ha varit ett av 12 syskon blivit en av världens främsta countrystjärnor. Många har vittnat om hur superstjärnan som bjuder på sig själv och som levererat repliken "Ni skulle bli förvånad över hur mycket det kostar att se så här billig ut", ändå är väldigt svår att komma inpå livet. Är Dolly alltid Dolly eller blir hon en annan när sminket tas av? I den här biografin försöker författaren Stephen Miller att svara på de och många andra frågor.

  2. Omslagsbild: Det allra viktigaste av

    Det allra viktigaste dagbok

    Inte bara manliga regissörer skriver dagbok. Suzanne Osten, med många imponerande titlar, till exempel professor, dramatiker och regissör, har under många decennier kanske varit den som främst satt svensk barnteater på kartan. Hon är enormt hyllad och prisad för sitt arbete som konstnärlig ledare på teatern Unga Klara i Stockholm. I "Det allra viktigaste" får vi följa henne på nära håll genom dagboksanteckningar från åren 2008-2011. Framförallt tecknar hon ned tiden då hon kämpar för banbrytande Unga Klaras överlevnad.

  3. Omslagsbild: Oprah av

    Oprah en biografi

    Det är svårt att veta var en ska börja när det gäller Oprah Winfrey. Hon är en av världens rikaste kvinnor, något hon blev under åren då hon ledde sin enormt uppskattade och framgångsrika talkshow, The Oprah Winfrey Show. Hon är också film- och tv-producent och hon äger och ger ut livsstilsmagasinet O. Hon är dessutom en Oscarsnominerad skådespelare, senast aktuell i filmen The Butler. I ”Oprah, en biografi”, får vi ta del av författaren Kitty Kelleys omfångsrika material, där bilden av en American dream tecknas. Här ger hon oss Oprah Winfreys resa från fattiga och svåra uppväxtförhållanden till att bli en av tv-världens mäktigaste och inflytelserika personer.

  4. Omslagsbild: Bossypants av

    Bossypants

    Något som jag har insett är att om du vill läsa en biografi som får dig att skratta, då ska du läsa en biografi skriven av en komiker. Redan baksidestexten till Tina Feys Bossypants får mig att skratta. Komikern Tina Fey är kanske mest känd för sin insats i amerikanska humorprogrammet Saturday Night Live, sin egen TV-serie 30 Rock och sin imitation av politikern Sarah Palin. I Bossypants får vi bland annat veta att Fey som ung hade en återkommande dröm. Den där hennes gympalärare från mellanstadiet jagar henne genom en flygplats. Hon hade också en annan dröm - drömmen om att en dag bli en av USAs främsta komiker. Båda drömmarna skulle visa sig slå in och i Bossypants får vi veta hur.

  5. Omslagsbild: Margot av

    Margot roman

    Margot Wallström har länge varit en av Sveriges mest populära politiker, trots att hennes arbete främst utförts i Bryssel där hon länge arbetat som EU-parlamentariker. Biografin Margot är skriven av författaren och journalisten Bengt Ohlsson, som följt Margot, både i hennes arbete i FN, men också till uppväxtorten Kåge. Samtalen mellan Margot Wallström och Bengt Ohlsson har varit många och det är de som ligger till grund när Ohlsson här ger sin bild av vad som format socialdemokratins superstjärna.

  6. Omslagsbild: Spela på bästa fot av

    Spela på bästa fot att leda med glädje

    Under vad som verkade vara en EM-sommar som aldrig tog slut dansade Pia Sundhage sig rakt in i väldigt många hjärtan. Som ny förbundskapten för ett av Sveriges fotbollslandslag, som dessutom skulle spela EM på hemmaplan, hade hon många ögon på sig, men verkade mest njuta av sin nya roll. I ”Spela på bästa fot” ger Sundhage, tillsammans med sin mentor Elisabeth Solin, en generös inblick i sina tankar kring ledarskap och vad som skapar framgång. Boken består av dagboksanteckningar från Sundhages tid som tränare för USA:s landslag och utspelar sig från det att Pia kontrakteras fram till när laget för första gången under hennes ledning tar OS-guld.

  7. Omslagsbild: Isabellas hemligheter av

    Isabellas hemligheter så tog jag huvudrollen i ...

    Hennes bloggnamn, Blondinbella är i Sverige nästan synonymt med bloggande överhuvudtaget. Isabella Löwengrip startade sin blogg som 16-åring och var en av de första i Sverige att tjäna pengar på sitt bloggande. Under åren har henne verksamhet vuxit och hon är nu en mycket framgångsrik företagsledare med flera egna företag. Bloggen Blondinbella har över 1 miljon unika läsare per vecka. I ”Isabellas hemligheter” skriver Löwengrip inte bara om sina framgångar, utan också om prestationskrav och kampen mot kontrollbehov.

  8. Omslagsbild: Estrid Ericson av

    Estrid Ericson

    En modig pionjär som förändrade svensk formgivning. Som 30-åring i 1920-talets Sverige startade hon sitt företag Svenskt Tenn. Då hade hon förvisso en karriär som teckningslärare och tennkonstnär i ryggen, men en kan tänka att det krävdes en hel del mod att som kvinna starta och driva sitt eget företag i en tid då kvinnor, endast tre år tidigare fått rösträtt i Sverige. Den här boken om Estrid Ericson fokuserar främst på hennes arbete innan samarbetet med Josef Frank, de debatter om design som fördes under 1920- och 30-talen samt om Ericsons företag, Svenskt Tenn.

  9. Omslagsbild: Kvinnliga pionjärer verksamma i Sverige av

    Kvinnliga pionjärer verksamma i Sverige

    I den här boken har Magnus Ullman samlat och lyft fram en imponerande samling kvinnor, som har två saker gemensamt – de har varit oerhört framgångsrika i sina yrkesliv och de har varit verksamma i Sverige. Jag vill särskilt lyfta Sofia Gumaelius som vid sin död 1915 beskrevs som Sveriges främsta affärskvinna. Reklambyrån som hon startat 1877 hade då hunnit växa sig till ett mindre imperium. Om en tycker att en biografi om en enda person tillslut blir för tjatig, är denna verkligen att rekommendera. Imponerande bedrifter och intressanta levnadsöden.

  10. Omslagsbild: Whitney av

    Whitney en mors berättelse

    Whitney Houstons stjärna hann falna innan hon gick bort, men då kan det vara värt att komma ihåg att Guiness rekordbok 2009 utnämnde henne till den kvinnliga artist som vunnit flest priser i världen. Till exempel blev Houstons debutalbum det bäst-säljande albumet, någonsin, av en kvinnlig artist. Dessutom blev Houstons version av Dolly Partons sång "I will always love you" en enorm succé och innehar än idag platsen som världens bäst säljande musiksingel av en kvinnlig artist. Hennes väg kantades dock av droger och destruktiva relationer. I den här boken ger Cissy Houston, Whitney Houstons mamma, en rörande skildring av sin dotters liv.

  11. Omslagsbild: Varför vara lycklig när du kan vara normal? av

    Varför vara lycklig när du kan vara normal?

    Många var de som väntat på Jeanette Wintersons självbiografi och när den väl kom var det få som blev besvikna. Författaren Winterson fick sitt stora genombrott med boken "Det finns annan frukt än apelsiner" och har sedan dess producerat en mängd olika titlar inom flera olika genrer, som har gjort att hon har läsare i alla åldrar. Winterson ger oss en biografi som inte bara gör upp med uppväxten i en strikt, frireligiös familj i vilken modern är mer en tyrann än en mamma. Hon ger oss också en skildring av det engelska klassamhället och sin egen klassresa. I boken får vi också veta vilken betydande roll ett bibliotek kan ha.

Senast uppdaterad
2016-01-21

Skriv ut

Till toppen av sidan