Börja skolan

Den nya skolväskan hänger på axeln och huvudet är fullt av surr. Äntligen ska skolan börja! Fast det är ju läskigt också. Och kommer det att finnas några snälla kompisar där? En sak är i alla fall säker - när man börjar skolan har man blivit stor.

Biblioteket tipsar

 1. Omslagsbild: Ettagluttare av

  Ettagluttare rolig läsning om att börja skolan

  "Ettor är små kryp med benen i kors" säger Roberta. Hon har berättat massor av hemska saker om skolan. Man måste äta upp all mat på tjugo minuter. Man måste ha mockasiner och tala högt. Man måste snyta sig själv. Om man behöver gå på toaletten ska man räcka upp en hand. "Går det över då?" frågade jag Roberta. Hon bara stönade. Så där krångligt kan det verka att börja skolan.

 2. Omslagsbild: Fredda sju år av

  Fredda sju år

  Första boken om Fredda. Fredrika, som kallas Fredda, börjar skolan. Hon får åka på utflykt, höra spännande sagor, hålla på med bokstäver och fundera över hur man är en bra kamrat. Det är både roligt och svårt att börja skolan.

 3. Omslagsbild: Jag heter Rosalie av

  Jag heter Rosalie

  Rosalie Sandström är sex år och går första terminen i sexårsverksamheten. Oftast är det roligt, men ibland besvärligt. Ibland känner hon sig stor och bäst i världen, ibland pytteliten. Ibland blir allt bara fel.

 4. Omslagsbild: Hermans sommar av

  Hermans sommar

  "Hermans sommar" är en varm berättelse om en sexårings funderingar över livet, där det visar sig att han och tre gamla tanters liv har många likheter på sätt och vis. En berättelse om något som snart ska ta slut och något nytt som ska börja.

 5. Omslagsbild: Fullt med flugor i klassen av

  Fullt med flugor i klassen

  Ulf är sju år och ska börja skolan. Mamma är både stolt och lite vemodig över att han blivit så stor. Uppropsdagen blir en märklig dag. De är nära att komma för sent och väl framme i skolan är klassrummet fullt med flugor.

 6. Omslagsbild: Elvis! Elvis! av

  Elvis! Elvis!

  Den andra boken om Elvis Karlsson som är döpt efter mammans idol Elvis Presley. Här är han sju år och ska börja skolan. Det går inget vidare - han vet inte vad han gör där. Han lär känna Annarosa och de blir kompisar. Utkom första gången 1973.

 7. Omslagsbild: Bara Sparvel av

  Bara Sparvel

  Självbiografisk barndomsskildring. Avslutande delen i en trilogi om flickan Sparvel som nu ska börja skolan. Där har hon svårt för att vara tyst och glömmer att lyssna på fröken. Sparvel tänker mycket, inte minst på döden. Utkom första gången 1979.

 8. Omslagsbild: En ettas dagbok av

  En ettas dagbok

  Andra boken om Mimmi som skriver dagbok om hemliga och viktiga saker och nu ska börja i första klass. Vi får följa hennes liv med mamma Elin, servitris, pappa Oskar, brevbärare och kompisen Roberta Karlsson som är nio år och kan och vet mycket.

 9. Omslagsbild: Hedvig! av

  Hedvig!

  En bok om flickan Hedvig, bosatt utanför tjotahejti, och hennes första år i skolan. Bl.a. hinner hon med att skaffa sig en bästis, frammana Vita Damen på skoltoaletten, förälska sig, ta Silvergrodan och fixa stubblugg lagom till skolfotot.

 10. Omslagsbild: Sune börjar skolan av

  Sune börjar skolan

  Sune har pirr i hela kroppen. I dag är det skolstart! Det är spännande med en ny fröken, nya klasskamrater, egen ny bänk. Men vad gör man egentligen i skolan? Det ska Sune snart få veta!

 11. Omslagsbild: Var är bus-Alfons? av

  Var är bus-Alfons?

  Nionde boken om Alfons Åberg som nu ska börja skolan. Han är rädd men det går över när han träffar fröken.

 12. Omslagsbild: Ibrahims gosedjur av

  Ibrahims gosedjur

  Godmorgon, Ibrahim! säger mamma och pappa i kör. Du ska upp nu. Det är din första skoldag idag. Det är så spännande! Hur kan mamma och pappa vara så glada? tänker Ibrahim. Han är nämligen ganska nervös över att börja skolan. Som tur är har Ibrahim sitt gamla gosedjur Dino och han är inte rädd för något. En bok om att börja skolan och att övervinna sin rädsla för det okända.

 13. Omslagsbild: Modiga Millan av

  Modiga Millan

  Millan är spänd inför att börja skolan och redan första dagen vinner hon en spottävling. Tillsammans med tre tjejkompisar startar hon en modighetsskola. Tredje delen i serien om Millan. Lämplig läsålder sex till nio år.

 14. Omslagsbild: Pyret börjar skolan av

  Pyret börjar skolan

  Fjärde fristående bilderboken om den adopterade flickan Pyret som här börjar skolan. Barnen i klassen är väldigt frågvisa. Pyret tycker att det är jobbigt och rymmer en dag till förskolan där fröken Helena tröstar henne och kommer på en bra idé som löser...

Senast uppdaterad
2016-01-21

Skriv ut

Till toppen av sidan