Att läsa i och utanför garderoben

Många författare har beskrivit hur det är att vara homosexuell, att dölja sina känslor och att våga komma ut. Här hittar du exempel ur såväl diktens som novellens och dramatikens värld.

Vare sig man befinner sig i eller utanför garderoben behöver man både yttre och inre spegling. Man behöver känna igen sig när omvärlden kommer med helt olika signaler om vad som är norm eller ”riktigt”. Att sitta i garderoben och i form av en bok hålla Christopher Isherwood eller Karin Boye i hand kan trots allt bli till ett steg på en ny väg. Det är nog många som har hittat sina vägvisare som sedan blivit till drömmar och visioner om hur man skulle kunna göra. Vem man skulle kunna bli och vara.

Tur att det funnits föregångare som till exempel Quentin Crisp som i äkta Wildesk anda kunnat säga snabba och avgrundsdjupa kvickheter som ”Jag har aldrig kommit ut ur garderoben, för jag steg aldrig in i den”.

Jean Genet, Björn Collarp, Walt Whitman och Bengt Martin är oförglömliga vägvisare! Liksom Radclyffe Hall, Eva Alexanderson, Annakarin Svedberg, Sarah Kane och Jeanette Winterson. För att bara nämna ett fåtal.

Ett förträffligt sätt att göra nya bekantskaper är via antologier, samlingar där flera författare presenteras med sina verk. Tyvärr är utbudet på svenska försvinnande litet. På engelska är utgivningen däremot större. Låt oss titta närmare på några titlar som finns på biblioteket.

"The Penguin book of gay short stories” är ett urval noveller och berättelser som spänner över hela 1900-talet. Tyngdpunkten i texterna ligger helt på homosexuella mäns upplevelser och livssituation. Redaktören David Leavitt har valt att också ta med verk av författare som inte vanligtvis ses som homosexuella. Urvalet inleds med D H Lawrences "A poem of friendship” som är ett utdrag ur hans debutroman ”The white peacock” från 1911. Det är en sinnlig beskrivning av den outtalade men ändå självklara attraktionen hos två unga män som överraskas av en störtskur under sitt arbete på en åker.

Här finns självklara namn som Isherwood, E M Forster, Noel Coward och Edmund White representerade. Samt också små överraskningar från författare som Barbara Pym, Graham Greene, William Trevor, Sherwood Anderson och Edna O´Brien.

David Leavitts egna böcker bör man inte missa. Hans fascinerande och nästan plågsamt lyhörda novellsamling ”Familjedanser” är en upplevelse och romanen ”Kranarnas förlorade språk” stannar länge kvar i minnet. Den sistnämnda handlar om en familj som bryts sönder av att både fadern och sonen är homosexuella – en av dem väljer att öppet gå ut vilket blir till ett hot för den andre.

Som en lyrisk chokladask är ”Love speaks its name – gay and lesbian love poems”, en samling dikter från antiken till nutid. Här finner man Sapfo, Whitman, Lorca, Auden! Tillsammans med i Sverige mer okända namn som May Sarton, James Merrill, Paul Monette och Amy Lowell. Detta är en lustfylld samling som genom olika röstlägen ger en inblick i hur man antingen gömt undan eller levt ut sin kärlek under olika århundraden. Här finns även  texter som kanske vanligtvis inte betraktas som just lyrik, som Cole Porters ”I get a kick out of you”. Samlingens titel är en blinkning åt ett citat som 1895 användes under Oscar Wildes rättegång: ”the love that dare not speak its name”.

Dramatik som tar upp komma ut-processen hittar man i Ben Hodges ”Out plays – Landmark gay and lesbian plays of the twentieth century".

Innan 1960-talet fanns det knappt några huvudroller som var uttalat gay. Undantaget var en del av Mae Wests uppsättningar på 1920-talet. När Mart Crowleys pjäs ”The boys in the band” sätts upp 1968 är det ett stort steg som tas. Den och andra pjäser, till exempel Harvey Fiersteins berömda ”Torch song triology” är med bland den handfull pjäser som man kan hitta i ”Out plays”.

Titta gärna också på antologin ”Forbidden acts – pioneering gay & lesbian plays of the twentieth century” som även den är utgiven av Ben Hodges. Den innehåller bland annat den kända och även i Sverige uppförda ”Bent” av Martin Sherman, som utspelar sig i ett koncentrationsläger, samt  Frank Marcus ”The killing of sister George”.

Artikelförfattare: Jan-Olov Nordh.

Länk till Stockholm läser 2017: "Sodomsäpplet" av Bengt Martin.



Biblioteket tipsar

  1. Omslagsbild: Sodomsäpplet av

    Sodomsäpplet

    Sodomsäpplet handlar om Joakim, sexton år, som lever ett dubbelliv: det ensamma livet med modern som han hela tiden är på sin vakt inför, och livet med den tio år äldre Nick som tycker att Joakim är för komplicerad. Joakim tvingas in i ohållbara lögner och...

  2. Omslagsbild: Det finns annan frukt än apelsiner av

    Det finns annan frukt än apelsiner

    Jeanette växer upp hos adoptivföräldrar i en strängt religiös arbetarfamilj i norra England. Hon verkar vara förutbestämd att bli missionär och är redan tidigt en framgångsrik väckelsepredikant. Men när hon sexton år gammal möter en annan flicka, tvingas...

Senast uppdaterad
2017-09-29

Skriv ut

Till toppen av sidan