2014 års Nobelpris i litteratur till Patrick Modiano

2014 års Nobelpris i litteratur går till den franske författaren Patrick Modiano, född 1945. Han räknas som en av Frankrikes främsta författare och har sedan debuten 1968 gett ut runt trettio böcker. Hans böcker utspelar sig oftast i Paris. Modiano är den elfte franska författaren som får priset.

Svenska Akademiens motivering: ”För den minneskonst varmed han frammanat de ogripbaraste levnadsöden och avtäckt ockupationsårens livsvärld”.Biblioteket tipsar

 1. Book cover: Dora Bruder av

  Dora Bruder

  En dag 1988 ser den franske författaren Patrick Modiano en notis i ett nummer av kvällstidningen France-Soir från 1941. En 15-årig flicka, Dora Bruder, anmäls saknad av sina föräldrar. Modiano kan inte släppa tanken på den judiska flickan och hennes föräldrar i det av tyskarna ockuperade Paris. Han ägnar de följande nio åren åt att försöka rekonstruera Dora Bruders liv, från försvinnandet den kalla decemberkvällen 1941 till transporten från lägret Drancy i Paris till Auschwitz i september 1942. Hans efterforskningar resulterar 1997 i Dora Bruder. Patrick Modiano, född 1945, räknas som en av Frankrikes främsta författare. Med sina starkt personliga romaner, där handlingen nästan alltid utspelar sig i Paris, har Modiano sedan länge en hängiven publik såväl i hemlandet som utomlands. Sedan debuten 1968 har han gett ut ett trettiotal böcker. Modiano har bland annat belönats med Franska akademiens stora romanpris 1972, Goncourtpriset 1978 samt det prestigefyllda Prix mondial Cino Del Duca för sitt samlade verk 2010.

 2. Book cover: Nätternas gräs av

  Nätternas gräs

  I "Nätternas gräs" vandrar berättaren Jean genom Paris på spaning efter Dannie, den gåtfulla kvinna han älskade fyrtio år tidigare och som försvann under mystiska omständigheter utan att lämna några spår efter sig. En svart anteckningsbok fullklottrad med namn på personer och platser, med adresser, telefonnummer och tidningsnotiser blir hans hjälp mot glömskan, hans vägvisare till det förgångna.

 3. Book cover: Lilla smycket av

  Lilla smycket

  "Minst tolv år hade gått sedan man slutade kalla mig Lilla smycket och jag befann mig på metrostationen Châtelet vid rusningstid. Jag följde folkströmmen på rullbandet i den ändlösa gången. En kvinna var klädd i gul kappa." Artonåriga Thérèse tycker sig i kvinnan känna igen sin mor som påstås ha dött i Marocko tio år tidigare. Hon beslutar sig för att följa efter henne. Det blir en störtdykning ned i ett smärtsamt förflutet, i minnen som hon dittills har förträngt.

 4. Book cover: En cirkus drar förbi av

  En cirkus drar förbi

  Boken utspelar sig i femtiotalets Paris där huvudpersonen Jean tänker tillbaka på sin ungdom och den äventyrliga Gisèle. Genom mystiska Gisèle får Jean träffa en mängd olika personer i märkliga kretsar med kriminella inslag.

 5. Book cover: Minnets kvarter av

  Minnets kvarter

  Författaren Ambrose Guise, som ligger bakom en serie framgångsrika engelska polisromaner, åker till Paris för att träffa sin förläggare. När Ambrose Guise betraktar staden från en högt belägen restaurang tycks staden lika främmande och avlägsen som en planet sedd från ett observatorium. Han minns sitt tidigare liv då han för tjugo år sedan var fransk medborgare och hette Jean Dekker. Han vill nu forska i sitt förflutna och de händelser som tvingade honom att fly från Frankrike. Under en vandring genom Paris dyker skrämmande och svårförstådda minnesbilder upp.

 6. Book cover: Gare d'Austerlitz av

  Gare d'Austerlitz en bok om Patrick Modiano

  Patrick Modiano är född i Paris 1945 och de flesta av hans romaner utspelas där. Hans Paris är en minnenas stad där det förflutna och nuet ständigt tränger in i varandra och människor aldrig vet när sprickorna från kriget och ockupationen eller från 60-talets Algerietkon­flikt kommer att öppna sig under dem. Det är en miljö där man när som helst kan möta gengångare från svunna liv och sammanhang och finna att tiden faktiskt är genomskinlig, men också att det ena mysteriet bara leder vidare till nästa. Författarens egna erfarenheter finns där som en underton. Ofta känns ett hot i luften. Något allvarligt har hänt, någon har försvunnit eller dyker senare upp med en annan identitet.  Modiano leker gärna med polisromanens form och grepp, men gåtorna får inte alltid några tydliga svar, eller de svar läsaren kanske förväntar sig. Det handlar istället om att med exakta språkliga medel och i en enkel och tyd­lig prosa utveckla en särskild sorts uppmärksamhet, en resonans: berättelsen som vaken – men inte nödvändigtvis behaglig – dröm. Författarskapet hör sedan decennier till den franska litteraturens mest uppmärksammade.  Per Arne Tjäders bok är den första som presenterar Modiano och hans mentala geografi för svenska läsare. Den är skriven i föremålets anda, med nerv, lätthet och precision och med ett välutvecklat sinne för skuggornas lika överrumplande som ofrånkomliga djup.

 7. Book cover: De yttre boulevarderna av

  De yttre boulevarderna

  Det här är berättelsen om en sons sökande efter sin far. I början finns bara beundran, men så småningom avslöjas faderns roll som hantlangare åt kollaboratörerna under andra världskriget. Boken har belönats med Franska Akademins stora pris.

 8. Book cover: De dunkla butikernas gata av

  De dunkla butikernas gata

  Guy Roland är privatdetektiv och han har länge plågats av minnesförlust. Han får i uppdrag att söka efter en person som varit försvunnen länge. Ju mer han får reda på om den försvunne personen, desto mer känner han igen sig själv. Till slut vet han inte längre om det är sig själv eller någon annan han spanar efter. Boken har belönats med Goncourt-priset.

 9. Book cover: Bröllopsresa av

  Bröllopsresa

  Jean åker till Brasilien men återvänder till Paris i hemlighet. Han tar in på ett hotell i utkanten av staden och återupplever minnet av en judisk kvinna som heter Ingrid. Hennes tragiska öde har engagerat och påverkat hans liv starkt, trots att de endast träffats en gång en sommar.

 10. Book cover: Familjebok av

  Familjebok

  Den 30-årige Patrick börjar grubbla över sitt ursprung när han får en dotter och ska registrera hennes födelse på första sidan i hennes familjebok. Hans föräldrar var judiska flyktingar i andra världskrigets Frankrike och han börjar forska i deras förflutna.

 11. Book cover: Ungdomsår av

  Ungdomsår

  Boken handlar om två ungdomar i Frankrike under 1960-talet. I olika kvarter i Paris tar de del av olika världar som nöjesbranschen och sportvärlden. De umgås med äldre personer som inte lever helt laglydigt.

 12. Book cover: Place de l'Étoile av

  Place de l'Étoile

  Den första romanen av Patrick Modiano. I boken använder han humor för att utmana antisemitismen i Europa. Huvudpersonen, den franske juden Raphael Schlemilovitch som är född precis efter andra världskrigets slut, uppträder i många olika skepnader. Boken är full av litterära referenser.

 13. Book cover: Villa Triste av

  Villa Triste

  Victor Khmara har lämnat Paris för en fransk badort. Där träffar han den vackra Yvonne som han inleder ett förhållande med. Frankrike pressas av Algerietkriget men på badorten känner sig Khmara ändå ganska trygg.

Senast uppdaterad
2014-10-10

Skriv ut

Till toppen av sidan