18 svenska klassiker

18 riktigt klassiska svenska klassiker! Alla böcker finns dessutom i mod(e)rnt format, och går att ladda ner till din platta eller telefon på några sekunder.

Biblioteket tipsar

  1. Omslagsbild: Gösta Berlings saga av

    Gösta Berlings saga

    I centrum för Selma Lagerlöfs debutroman står den försupne prästen Gösta Berling, som efter att ha predikat onykter avsatts från sitt ämbete. Uppgiven och desillusionerad ämnar han supa ihjäl sig, men räddas till livet av den barska och karismatiska majorskan på Ekeby. Han upptas i den brokiga skara kavaljerer som majorskan håller sig med och ett muntert, sorglöst leverne tar sin början. Den vackre Gösta sätter många kvinnohjärtan i brand, och brinner själv för kärleken och kvinnorna. Men föremålen för hans ömma låga växlar ständigt...

  2. Omslagsbild: Utvandrarna av

    Utvandrarna

    Utvandrarna är den första delen om Kristina, Karl Oskar, Robert, Arvid och alla andra i Ljuder socken som lämnar fattig-Sverige för ett drägligare liv i USA. Efter många svältår och andra umbärande bestämmer de sig för att emigrera till Amerika och en strapatsrik resa tar sin början.

  3. Omslagsbild: Familjen H*** av

    Familjen H*** teckningar ur vardagslivet

    I 1800-talets Sverige var det fadern som bestämde över döttrarnas liv. Det viktigaste var att döttrarna blev rikt bortgifta. I Familjen H*** skildrar Fredrika Bremer (1801-1865) skarpt, poetiskt och humoristiskt familjelivets sorger och fröjder. Romanen blev liksom Grannarna och Hemmet storsäljare både i Sverige och utomlands.

  4. Omslagsbild: Röde Orm av

    Röde Orm

    Av en slump hamnar Orm Tostesson på ett vikingaskepp kring år 1000. Läsaren får vara med om hans tid som galärslav och livvakt hos kalifens visir Almansur i Hispanien, julgillet hos danernas kung Harald Blåtand, utfärden österut efter bulgarguldet och mycket mer.

  5. Omslagsbild: Den blå rullgardinen av

    Den blå rullgardinen

    Första delen i romancykeln Fröknarna von Pahlen. Angela von Pahlen kommer i början av 1900-talet som föräldralös tolvåring till sin faster Petra på Eka herrgård. I närheten bor Angelas farbror med familj.

  6. Omslagsbild: Fru Marianne av

    Fru Marianne

    När stadsflickan Marianne är 16 år blir hon bortgift med en bonde som är enkel men förmögen. Äktenskapet blir inte som hon har föreställt sig. Förhållandet dem emellan är komplicerat eftersom deras förväntningar på äktenskapet ser olika ut. Efter en tid fördjupas dock deras känslor för varandra och de börjar anpassa sig efter de nya villkoren.

  7. Omslagsbild: Trägudars land av

    Trägudars land

    Trägudars land är den första delen i trilogin om trälen Holme och hans kvinna Ausi. När hövdingen ger order om att sätta ut deras nyfödda barn i skogen flyr de från boplatsen vid Mälaren. Sin fristad finner de i Birka, en stad som präglas av brytningstiden mellan hednisk tro och kristendom.

  8. Omslagsbild: Gäst hos verkligheten av

    Gäst hos verkligheten

    Gäst hos verkligheten är Pär Lagerkvists självbiografiska barndomsskildring som publicerades första gången 1925. Berättelsen handlar om den känslige pojken Anders, livet vid järnvägsstationen och uppväxten i en svensk småstad. Det är en hemlighetsfullt skimrande berättelse om de första erfarenheterna av livet.

  9. Omslagsbild: Mina drömmars stad av

    Mina drömmars stad roman

    En sommarkväll 1860 kommer Henning vandrande till staden han drömt om. Det är den stora omvandlingens tid: industrier växer fram och nya möjligheter öppnar sig.

  10. Omslagsbild: Röda rummet av

    Röda rummet skildringar ur artist- och författ ...

    Röda rummet har kallats den första moderna svenska romanen, och blev en stor framgång. Spirituellt, målande, med ett rikt nyanserat språk svingar författaren satirens gissel över tidens samhälle. Miljöerna växlar snabbt från konstnärskolonin vid Lill-Jans, fattigkvarteren på Stockholms Söder och ett burget köpmanshus i Gamla Stan till ett värdshus i landsorten och en ö i skärgården.

  11. Omslagsbild: Godnatt, jord av

    Godnatt, jord

    att rämna. I dess obarmhärtiga ljus kunde man äntligen se hur stort förtrycket och armodet var. Rykande av verklighet skildrar romanen statarnas liv på ett gods i Sörmland - vardagsslit och fattigmiljöer, kuvad längtan och okomplicerad glädje. Ur det myllrande kollektivet framträder en rad enskilda människoöden med förunderlig närhet. Omkring dem alla doftar det sörmländska landskapet, lummigt av ekar, prunkande av vallmo. Den var 30-talets första statarroman.

  12. Omslagsbild: Mor gifter sig av

    Mor gifter sig

    Mor gifter sig och Mia kan inte alls förstå vad det ska vara bra för. Styvfadern tillhör kategorin vuxna som inte tror att en sjuårs barnunge begriper mer än en tremånaders gris. Varför kvinnorna vill ha en vacker karl som tar dem om livet och gör dem med barn är ett av tillvarons mysterier, som inte ens Mias klara förståndsgåvor rår på. I hennes värld står modern och hennes slit för brödfödan i centrum. Högsta lyckan är ett hem med blåelseblommor på en kritad spismur. Men varje gång de vuxna träter och slåss betyder det nya och smärtsamma uppbrott för Mia.

  13. Omslagsbild: Det mest förbjudna av

    Det mest förbjudna

    En dotter och en mamma och en pappa som dör när flickan är elva. En stark rigid martyrmor med en rädd och lydig dotter, snäll och snäll och snäll, tills hon sent i livet exploderar i ett tonårstrots som hon skjutit upp i tjugofem år. Effekten blir våldsam. I en blandning av ångest och triumf kastar sig den vuxna dottern handlöst i famnen på det mest förbjudna. Galen av kättja och revolt gör hon det, medan modern ser på och nästan dör av förfäran. Vilket också är meningen.

  14. Omslagsbild: Vem älskar Yngve Frej av

    Vem älskar Yngve Frej

    Yngve Frej var en argsint soldat som dog i seklets början. Av hans stuga är bara en stenhög kvar. En föredetta skomakare i närheten, Gustafsson, börjar visa den som fornminne för turister. Det blir en rörande konfrontation mellan en ny tids människor och gamlingarna i avfolkningskroken.

  15. Omslagsbild: Maken av

    Maken en förhållanderoman

    VAD ÄR DET ATT VARA ETT PAR? Villket ansvar innebär det, vad kan man kräva av varandra? Tid? Sex? Trohet? Är det annorlunda om man gifter sig? Kan man leva ihop om man har olika ideal för hur ett förhållande ska vara?Sådant diskuterar Martina och Gustav med...

  16. Omslagsbild: Nässlorna blomma av

    Nässlorna blomma

    Nässlorna blomma är berättelsen om sockenpojken Martin Tomasson och hans öden på de olika gårdar dit han ackorderas ut. Han förlorar i stort sett alla människor som betyder någonting för honom och hans ensamhet ter sig avgrundsdjup. Men mitt i en närmast ofattbar övergivenhet så har den lille pojken en övertygande envis och okuvlig överlevnadsvilja.

Senast uppdaterad
2016-01-14

Skriv ut

Till toppen av sidan