Bokdansa - upplev berättelser genom kroppen

Bokdans är ett sätt för barn att uppleva berättelser genom kroppen.

Stockholms stadsbibliotek har i samarbete med konstnärer knutna till DIS (Dans i Stockholms stad och län) skapat musik, dans och danshandledningar till två bilderböcker. Under våren 2018 arrangerades workshops där barnbibliotekarier lärde sig danserna och fick handledningstips. Det har också skickats ut rekvisita till danserna till Stockholms alla biblioteksenheter.

Här hittar du musik och allt du behöver för att kunna handleda barnen i danserna.

Samtligt material som publiceras här får endast användas för att bokdansa. Allt deltagande måste vara gratis och bilder från Stopp! Ingen får passera! eller övrigt material får inte publiceras på annan plats eller användas i kommersiellt syfte. Tipsa gärna andra och länka till sidan.

Lycka till!

Mamy Wata och monstret

För alla barn mellan 3-6 år.

Danshandledning till Mamy Wata och monstret

Musik till Mamy Wata och monstret på Soundcloud

Filmhandledning till Mamy Wata och monstret (inte tillgänglig för närvarande)

Välkommen till Mamy Watas värld! Den värld där den goda, generösa havs­gudinnan och sjöjungfrun Mamy Wata lever i havet. Vi dansar berättelsens olika skeden och är alla roller: havet, Mamy Wata, monstret, tröst och festen, tillsammans med barnen. Dansen innehåller inte några exakta steg eller rörelsebeskrivningar att följa. Inom varje skede eller avsnitt bygger dansen på improvisation utifrån dina instruktioner. T.ex. att röra sig som olika havsdjur eller växter. Barnet dansar utifrån känslor som ilska, sorg eller glädje. Musiken ligger i ett enda ljudspår som byter karaktär i takt med olika skeden. Lyssna innan och läs handledningen så att du som handledare vet när berättelsen byter skede.
 

Maria Nordlöw har skapat bokdansen och danshandledningen till Mamy Wata och monstret, i samarbete med musiker och kompositör Kerstin Wikström. Maria är en danspedagog och dramapedagog med lång erfarenhet av dansundervisning på alla nivåer. Hon utbildar även pedagoger i dans, drama och estetiska lärprocesser, på SMI-Stockholms Musikpedagogiska Institut, Högskola i Musikpedagogik.

Dansen Mamy Wata och monstret baseras på boken med samma namn och är skriven och illustrerad av Veronique Tadjo och översatt av Matilda Wallin.

 

Stopp! Ingen får passera!

Riktar sig till barn mellan 9-12 år.

Danshandledning till Stopp! Ingen får passera! (pdf)

Studiehandledning till Stopp! Ingen får passera! (pdf)

Musik till Stopp! Ingen får passera! på Soundcloud

Dansens olika karaktärer för utskrift (pdf)

Filmhandledning till Stopp! Ingen får passera! (Inte tillgänglig för närvarande.)

Stopp! Ingen får passera! handlar om en General som vill bestämma allt. Genom dansen får barnen prova att göra motstånd. Dansen kan väcka frågor om makt, civilt motstånd och demokrati. Materialet som finns här är en danshandledning där du steg för steg får veta hur du kan dansa tillsammans med barnen.

Musiken ligger i sju olika ljudspår. Läs handledningen och öva. Om du har utrustningen, är det enklast att styra musikspåren från en smartphone till en trådlös högtalare.

Karaktärerna kan användas som rekvisita och tydliggöra de figurer eller karaktärer som barnen dansar.

 

Åsa Åström ligger bakom idé till rekvisita och koreografin till dansen. Jan Carleklev har gjort musiken.

Bokdansen Stopp! Ingen får passera! baseras på boken med samma namn. Boken är skriven av Isabel Minhós Martins, illustrerad av Bernardo P. Carvalho och översatt av Erik Titusson.

 

Kontakt: li.malm@stockholm.se

Senast uppdaterad
2022-02-08

Skriv ut

Till toppen av sidan