Vanliga frågor och svar

Mina sidor, logga in, låna om och lämna tillbaka

Reservera

Låna e-bok till dator eller läsplatta

Låna e-bok till mobiltelefon eller surfplatta

E-ljudböcker

Låna dator och använda usb-minnen på bibliotekets datorer

Övriga frågor

Mina sidor, logga in, låna om och lämna tillbaka

Varför kan jag inte logga in på Mina sidor?

Om du har en nolla i början av lånekortsnumret, skriv inte in den. Skriv in siffrorna utan mellanslag. Du kan även skriva ditt personnummer i formatet ÅÅMMDDXXXX.

Du måste ha en fyrsiffrig pinkod. Om du saknar eller har glömt din pinkod kan du få en ny kod skickad till den e-postadress du har uppgett. Klicka på länken Glömt pinkod? och fyll i dina uppgifter så får du en ny pinkod med e-post. Du kan också få hjälp att välja en ny pinkod på närmaste bibliotek. Ta med legitimation.

Om du inte kan logga in på vår webbplats från en mobil eller surfplatta, kontrollera då att du tillåter cookies under inställningar.

Hur lånar jag om?

1) Logga in med bibliotekskortsnummer eller personnummer och pinkod.

2) Klicka på Mina lån. Då ser du dina lån i en lista.

3) Klicka på rutan Låna om framför titeln på de böcker du vill låna om, eller klicka i Välj alla.

4) Du ser att boken blivit omlånad när titeln är grönmarkerad och du får ett nytt återlämningsdatum.

Hur får jag en pinkod?

Du kan få en ny pinkod skickad till den e-postadress du har uppgett. Klicka på länken Glömt pinkod? och fyll i dina uppgifter så får du en ny pinkod med e-post. Du kan också få hjälp att välja en ny pinkod på närmaste bibliotek. Ta med legitimation.

Hur fungerar Mina sidor?

Mina sidor kan du se dina lån och reservationer, låna om dina böcker, betala dina avgifter, byta pinkod, ändra kontaktuppgifter, välja favoritbibliotek och se dina favoriter.

Var kan jag lämna tillbaka?

Du kan låna på ett bibliotek och lämna tillbaka på ett annat bibliotek, om det tillhör Stockholms stadsbibliotek. Det fungerar alltså inte att lämna tillbaka i Solna, Botkyrka, Huddinge eller andra kommuner i Stockholms län utan endast inom Stockholms stad.

Varför finns det inga bokinkast?

En av anledningarna till att vi stänger bokinkast är att vi vill att du som låntagare ska känna dig säker när du lånar på biblioteket. Ett bokinkast är helt manuellt, du får inget kvitto på återlämnade böcker. Det händer ibland att böcker som har lämnats tillbaka ändå ligger kvar som lån på låntagaren. Det är ett problem som vi lättare undviker när bokinkasten försvinner. En annan anledning till att vi tar bort bokinkast är för att eliminera risken att brandfarliga föremål hamnar i biblioteket när det är stängt. Du kan lämna tillbaka böckerna på valfritt Stockholmsbibliotek. Det behöver inte vara på samma bibliotek som du har lånat.

Varför måste jag lämna tillbaka boken om det inte är kö?

Många av våra låntagare väljer att inte reservera böcker eftersom de räknar med att böckerna kommer tillbaka när lånetiden gått ut. Att reservera innebär dessutom en kostnad som många vill undvika. Du kan ha max 50 böcker lånade samtidigt. Du kan ha en bok i 12 veckor (om du lånar om två gånger), om ingen står på kö för att låna den. Sedan måste du lämna tillbaka den.

Hur betalar jag mina avgifter?

Du kan betala dina avgifter här på webben. Gör så här:

1) Logga in med bibliotekskortsnummer eller personnummer och pinkod.

2) Klicka på Min skuld. I tabellen ser du vilka avgifter du ska betala.

3) Markera i kryssrutorna vilka avgifter du vill betala. Observera att om du lämnar tillbaka dina försenade lån ska du inte betala ersättningsavgift, utan endast förseningsavgift och expeditionsavgift.

4) Ange din e-postadress om du vill att vi skickar kvitto på din betalning, meddelanden om reservationer och påminnelser om försenade böcker.

5) Klicka på Betala, sedan på Gå till betalning. Du kommer då att skickas vidare till det säkra betalningssystemet DIBS. Betalning sker med VISA, VISA Electron eller Mastercard.

6) När betalningen är genomförd får du en bekräftelse och även ett kvitto till din e-postadress om du har angett din e-postadress (se steg 3). Du kan även se de betalningar som du har gjort under fliken Betalningshistorik.

Du kan också betala dina avgifter på biblioteket.

Du kan betala med kort på alla våra bibliotek utom Örby.

Du kan betala kontant på följande bibliotek: Björkhagen, Blackeberg, Bredäng, Gubbängen, Hagsätra, Husby, Hässelby Gård, Rinkeby, Stadsbiblioteket och Örby. 

Reservera

Hur reserverar jag en bok?

Om du vill låna en bok som finns på ett annat bibliotek eller som är utlånad, kan du reservera den och ställs då i en reservationskö. Om boken finns inne får du den efter cirka en vecka till det bibliotek du själv väljer (inom Stockholms stad). Att reservera en bok kostar 10 kronor om du är över 18 år. För barn är reservationer gratis. Så här gör du en reservation själv på vår webbplats:

1) Logga in med bibliotekskortsnummer eller personnummer och pinkod. 

2) Sök upp den bok du vill reservera i sökrutan. Du kan kombinera ett ord ur titeln med författarens namn. Du får kanske en träfflista med flera titlar, till exempel om boken finns i olika format; både som e-bok, ljudbok och vanlig tryckt bok.

3) Välj den bok och det format du vill ha genom att klicka på titel eller bokomslag.

4) Då får du upp Reservera längst ner på sidan - klicka där och välj vilket bibliotek du vill hämta boken på. Bekräfta genom att trycka på den svarta rutan Reservera.

5) Reservationen är klar för dig att hämta när du har fått ett meddelande om detta. Meddelande kan du få via sms, e-post eller brev. Var noga med att dina kontaktuppgifter är korrekta så att vi skickar meddelandet till rätt adress.

Varför kan jag inte reservera?

 • Det kan vara en bok som inte kan lånas av alla – till exempel talböcker som bara får lånas av personer med läshinder. (Ljudböcker däremot går det bra att reservera.)
 • Det kan vara en bok som tillhör ett sjukhusbibliotek, som bara kan lånas av patienter, personal och anhöriga.
 • Det kan vara ett så kallat referensexemplar som bara kan läsas på plats i biblioteket.
 • Om du har en skuld på 100 kr eller mer kan du inte reservera.
 • Du kan inte reservera tidningar och tidskrifter.
 • Du kan inte reservera spelfilmer som hör till biblioteken i Kulturhuset.

Låna e-bok till dator eller läsplatta

Kan jag radera e-böcker?

Bibliotekets e-böcker raderas inte automatiskt efter lånetidens slut. Vissa appar kräver dock att du raderar den tidigare versionen innan du kan låna boken igen. Välj radera för att ta bort en e-bok från din e-boksapp.

Behöver jag återlämna e-böcker?

Nej, lånetiden för en e-bok är 28 dagar och efter lånetidens slut fungerar inte filen. Filen ligger dock kvar i läsprogrammet och du kan radera den.

Kan jag låna om en e-bok?

Efter att lånetiden gått ut och du raderat e-boken från ditt läsprogram kan du låna och ladda ner e-boken på nytt.

Varför dyker inte min läsplatta upp på datorskärmen trots att jag anslutit USB-kabeln?

Bekräfta anslutningen på läsplattans skärm genom att trycka på Connect, Ok eller liknande. Dra ut USB-kabeln och sätt i den igen för att få upp frågan på nytt på läsplattans skärm.

Vilka läsplattor kan jag läsa bibliotekets e-böcker på?

Läsplattan måste kunna hantera epub-filer och Adobes kopieringsskydd (DRM-skydd).

Läs mer om läsplattor här

Varför försvinner min e-bok från Adobe Digital Editions?

E-böcker utan DRM-skydd sparas inte automatiskt i biblioteket (Library) i Adobe Digital Editions. De försvinner när du stänger ner läsvyn. För att ha kvar e-boken i programmet så behöver du:
1. Högerklicka på länken “Ladda ner EPUB” och “Spara filen som” för att spara ner boken på önskat ställe.
2. Välj sedan “Add to Library” i Adobe Digital Editions.

Kan jag läsa e-böcker i Linux-datorer?

Ja, det fungerar med hjälp av programmet Wine.

Varför dyker inte min läsplatta från Sony upp i Adobe Digital Editions?

Sonys läsplattor fungerar bara i Sonys eget program Sony Reader.

Här kan du ladda ner Sony Reader

Var kan jag få mer hjälp?

Besök något av våra bibliotek som har IT-handledning. Du kan hitta vilka bibliotek som har  IT-handledning via länken längre ner. Du kan också kontakta Kundtjänst. Innan du kontaktar oss, se till att du har följt anvisningarna kring att låna e-böcker till dator/läsplatta eller mobil/surfplatta. Du kan också titta på våra instruktionsfilmer. Om det fortfarande inte fungerar, beskriv problemet och ge följande information:

 • Vilken läs- eller surfplatta/telefon/dator använder du?
 • Vad har du för operativsystem?
 • Vilken titel försökte du låna?
 • Om du använder en surfplatta eller smartphone, vilken app använder du för att läsa?
 • Vilken webbläsare använder du för att ladda ner?

Kontakta Kundtjänst

Se vilka bibliotek som har IT-handledning

Instruktionsfilmer längst ner på sidan E-böcker – så lånar du

Låna e-bok till mobiltelefon eller surfplatta

Jag hittar inte den nedladdade filen i min Androidplatta eller -telefon (till exempel Samsung)?

Tryck på den lilla nedladdningspilen eller rullgardinsmenyn för att se nedladdade filer. Alternativt klicka på filen som du hittar i mappen Downloads, Mina filer eller Nedladdningar. Håll nere tills du får upp “Slutför åtgärden med” och välj din e-boksapp (exempelvis Bluefire Reader). 

Varför fungerar inte Bluefire Reader i min Androidmobil?

I nyare Androidmobiler- eller plattor, eller efter uppgradering av operativsystemet, är det inte säkert att Bluefire Reader fungerar. Du kan istället använda appen Aldiko eller PocketBook Reader, som finns att ladda ner gratis i Play Butik.

Varför kan jag inte ladda ner e-boken när jag använder Firefox?

Flera av våra användare har haft problem med webbläsaren Firefox. Testa att använda en annan webbläsare, exempelvis Chrome eller Opera.

E-ljudböcker

Kan jag lyssna på e-ljudböcker i mobilen?

Ja, du kan lyssna på e-ljudböcker i iPhone och Android. Ladda ner appen Biblio. Den är gratis och finns i App Store och Play Butik. Öppna appen och välj bibliotek i listan över bibliotek. Logga in med bibliotekskort och pinkod. Sök upp den bok du vill lyssna på och klicka på Låna, sedan på Spela. I listan “Mina lån” kan du välja att markera ljudboken som “Gör tillgänglig offline”. Då kan du lyssna på boken utan att vara uppkopplad mot internet.

Låna dator och använda usb-minnen på bibliotekets datorer

Kan jag låna dator på biblioteket? 

För att låna dator på biblioteket behöver du ett lånekort och en pinkod. På datorerna finns programsviten Microsoft Office 2010 med bland annat Word, Excel, PowerPoint och Publisher. Vi erbjuder trådlöst nätverk som du får tillgång till genom att logga in med lånekortsnummer och pinkod. Du kan endast skriva ut från våra stationära datorer. De flesta av våra bibliotek har drop in-datorer, vilket betyder att man inte kan boka i förväg utan får tillgång till bibliotekets datorer direkt på plats. På många bibliotek finns det flera tidsbegränsningar i drop in-systemet, allt från 15 minuter till 30 minuter och som mest 60 minuter. Det finns även några bibliotek som har 60-minuterspass på bokningsbara datorer.

Går det att använda usb-minnen?

Ja, det kan du. De flesta usb-minnen fungerar på våra datorer.

Övriga frågor

Varför kostar det pengar att låna toaletten?

Alla upp till 18 år går gratis på toaletterna på Stockholms stadsbibliotek. Övriga betalar en avgift som täcker underhållskostnader. Kista bibliotek saknar helt toalett och hänvisar till Kista gallerias många gratistoaletter. 

Vad innebär meröppet?

Ett bibliotek som har meröppet håller biblioteket öppet tidiga mornar och sena kvällar utan personal. Två bibliotek i Stockholm har meröppet, Telefonplan och Sköndal. Det enda du behöver göra för att få behörighet till bibliotekens meröppet är att registrera ditt bibliotekskort på det aktuella biblioteket under ordinarie öppettid och skriva under ett avtal. Sedan kan du enkelt logga in med ditt kort och din pinkod. Om du är inne på biblioteket på kvällen blir du påmind i god tid när biblioteket ska stängas helt och larmas på så att du i lugn och ro hinner avsluta dina ärenden. Här ser du meröppettiderna för Sköndal och Telefonplan.

Hur gör jag om jag vill att biblioteket ska köpa in en bok?

Vi som arbetar inom Stockholms stadsbibliotek vill att våra låntagare ska vara nöjda med utbudet och uppmuntrar dig att komma med inköpsförslag om du saknar en bok eller tycker att det är för långa väntetider.

Här kan du lämna ett inköpsförslag

Hur kan jag lämna synpunkter?

Du är alltid välkommen att höra av dig till oss med dina synpunkter. Dina åsikter är värdefulla för oss. Hjälp oss att bli bättre genom att bidra med dina synpunkter på vår verksamhet.

Här kan du lämna dina synpunkter

 

 

Till toppen av sidan