Välkommen till biblioteket!

Du vet väl att biblioteket alltid är öppet? I alla fall om du går till biblioteket på nätet med hjälp av en dator, mobiltelefon eller en surfplatta. Du kan när som helst på dygnet få lästips eller tips om vad som händer på de olika biblioteken i Stockholms stad. Du behöver inget bibliotekskort för att ta del av tips på webben eller för att delta i bibliotekens evenemang.

Låna böcker, filmer och musik eller läs tidningar direkt på nätet

Om du vill låna något behöver du däremot ett bibliotekskort, som är gratis. När du har ett bibliotekskort kan du låna e-böcker och tidningsartiklar direkt med din dator, vissa mobiltelefoner och vissa surfplattor. Du kan också låna böcker, filmer och skivor i alla bibliotekslokaler som finns i Stockholms stad.

När du har ett bibliotekskort kan du också söka i flera olika faktadatabaser som biblioteket erbjuder, antingen på distans med din egen dator eller på bibliotekets dator. Databaserna innehåller till exempel artiklar från olika tidningar och tidskrifter, information om stipendier och stöd för släktforskning.

Dator och trådlös uppkoppling på bibliotek

Visste du förresten att nästan alla bibliotek har datorer som du kan använda om du har ett bibliotekskort? Alla bibliotek har en dator som är ledig för en kort stunds användning. På vissa bibliotek kan du boka dator en längre stund. Om du har med dig en egen dator kan du använda dig av bibliotekets trådlösa nätverk för att koppla upp dig mot internet utan kostnad.

Om du studerar

Vissa bibliotek har studieplatser som du kan boka om du vill studera ensam eller tillsammans med andra. Några bibliotek har även grupprum. Vissa bibliotek erbjuder läxhjälp på fasta tider. Stockholms stadsbibliotek är också anslutet till det internationella nätverket eduroam. Du som är student eller anställd vid universitet eller högskola med eduroam kan logga in på nätverket från biblioteket.

Fråga bibliotekarien!

Personalen på biblioteket kan hjälpa dig att hitta böcker och andra medier som du söker. Det finns extra stöd att få för dig som har en synskada eller ett läshandikapp.

För mindre barn och deras föräldrar

Biblioteket har många aktiviteter för små barn, och oftast egna avdelningar för barnböcker där både barn och vuxna får plats. Sångstunder, teater, filmvisning och pysselstunder pågår på de flesta bibliotek året runt. När skolorna har lov brukar biblioteken ordna extra många aktiviteter för skolbarn.

Till toppen av sidan