Konferens i Stadsbiblioteket

Styrelserummet

Styrelserummet

I hjärtat av Vasastan i Stockholm ligger Stadsbiblioteket, Gunnar Asplunds världsberömda byggnad. Styrelserummet är högt beläget i Stadsbibliotekets unika 20-talsklassisistiska pärla. Det har plats för 12 personer och samtliga möbler är specialdesignade av Gunnar Asplund och i original. Styrelserummet fungerade som biblioteksstyrelsens mötesrum och var även arbetsrum för dåtidens stadsbibliotekarie. Styrelserummet anses vara ett av de mest välbevarade 20-talsrummen i Stockholm.
 
Med sitt storslagna, enkla yttre utgör Stadsbiblioteket höjdpunkten i den nordiska 20-talsarkitekturen med inspiration från det nyantika och klassiska formspråket. Ytterväggarna är kalkputsade tegelmurar och avslutas överst i en figurativ stucklist med hieroglyfliknande motiv över bibliotekets alla ämnen (294 bilder). Huvud­entréns portal ovanför trappan från Sveavägen är hög och avsmalnande och proportionerna är likadana som vid entrén vid parken (används ej) och entrén från Odengatan som även är handikappanpassad. Från entrén förs man vidare upp i trappan till Rotundan, den stora bokhallen med en takhöjd på 24 meter och en diameter på cirka 26 meter. I hyllorna står skönlitteratur på de ”klassiska” och nordiska språken, sammanlagt ryms cirka 40 000 böcker i de tre gallerierna.
 
Stadsbiblioteket är mycket centralt beläget vid Odenplan och Sveavägen med mycket goda lokaltrafikförbindelser så som bussar och tunnelbana. I området finns ett brett utbud av restauranger, affärer och hotell. Den närbelägna Observatoriekullen inbjuder till avkopplande promenader och strålande utsikt över staden.

Fakta

Styrelserummet

12 platser runt bordet. Whiteboard. Projektor. Wi-fi.
Värdinnan hjälper er tillrätta under dagen utan extra kostnad.

Visning av Stadsbiblioteket

Mot tillägg visning av Gunnar Asplunds berömda byggnad.
60 alternativt 30 minuter. Visning på svenska eller engelska.

Priser

Halvdag (måndag - fredag, kl 8-12 eller kl 13-17):                            5.000:-
Heldag (måndag - fredag, kl 8-17):                                                    8.500:-
Grupprum halvdag:                                                                            2.500:-

Visning av Stadsbiblioteket

30 minuter                             500:-
60 minuter                          1.000:-

Grupprum

Mötesrum med plats för 10 personer. Rummet går endast att hyra när man hyr styrelserummet.

Kontakt

Kundtjänst
tel: 08-508 30 900
e-post: kundtjanst.ssb@stockholm.se

Arkitekten Gunnar Asplund

Erik Gunnar Asplund var en av de främsta svenska arkitekterna under 1900-talet. Han var mer av en konstnärsarkitekt än en stor nydanare, en uttolkare av det föränderliga samhället i former som uttryckte kulturell kontinuitet.

Sitt mästerskap utvecklade han särskilt i den känsliga behandlingen av rums- och ljusförhållanden och hans byggnader är ofta formade kring upplevelsen av interiören och byggnadens innersta rum. Detta gäller i hög grad Stadsbiblioteket. Det är ett av den moderna svenska arkitekturens viktigaste verk, välkänt och beundrat långt utanför Sveriges gränser.  
 
Erik Gunnar Asplund föddes 1885 i Stockholm. Efter arkitektexamen 1909 studerade han vid Fria Akademien i Klara skola. Hans levnadsbana blev dock kort. Efter ett kreativt liv avled han redan 1940, endast 55 år gammal. Hårt arbete och vacklande hälsa ledde till en för tidig död. Efter sig lämnade han byggnader som nått världsrykte.

 

Böcker i styrelserummet

 

Till toppen av sidan