Lokaler och utrustning

På biblioteken finns lokaler och utrustning som du gärna får använda. Behöver du skriva ut ditt skolarbete eller läsa mailen? Kom då in till oss och låna en dator. Vi har också läsplatser för dig som vill sitta ner och läsa eller arbeta. På alla bibliotek finns trådlöst nätverk.

Boken kommer

Boken kommer är en gratis service för dig som exempelvis är långvarigt sjuk eller rörelsehindrad och inte själv kan komma till biblioteket. Ta kontakt med biblioteket så hjälper vi till med att välja ut böcker åt dig. Sedan åker vi hem till dig med böckerna. Låntetiden är fyra veckor. Efter fyra veckor kommer vi med nya böcker och hämtar de böcker du har lånat.

Finns inte på alla bibliotek

Dator för besökare

På biblioteken finns datorer som är gratis att använda. Det finns publika datorer på alla bibliotek utom på Norra Djurgårdsstadens bibliotek. Alla är drop-in, det vill säga att du loggar direkt in på en dator som är ledig. Stadsbiblioteket och Tranströmerbiblioteket har särskilda datorer för dig som släktforskar. De kan du förboka genom att kontakta personalen på plats.

För att använda dator behöver du ha ett bibliotekskort och en pinkod. På datorerna kan du:
• använda internet och skicka e-post via webbtjänster
• söka i bibliotekets databaser
• arbeta med dokument i programmen i Microsoft Office 2016 som finns installerat på datorn, till exempel Word, Excel, PowerPoint och Publisher samt Adobe Reader
• använda USB-minne

Ingen information sparas på datorn efter att du loggat ut, varken inställningar eller dokument. Om du behöver spara information rekommenderar vi att du använder tjänster som Dropbox, iCloud eller Google Drive.

Finns inte på alla bibliotek

Grupprum

Många bibliotek har grupprum som du kan boka. Kontakta biblioteket för att få hjälp med att boka grupprum.

Finns inte på alla bibliotek

Hörslinga

De flesta av våra bibliotek är utrustade med hörslinga.

Finns inte på alla bibliotek

Kafé eller kaffeautomat

Många bibliotek har en kaffeautomat där du kan köpa en kopp kaffe. Några bibliotek har ett kafé.

Finns inte på alla bibliotek

Kontantbetalning

Du kan betala kontant endast på följande bibliotek: Björkhagen, Blackeberg, Bredäng, Hagsätra, Husby, Hässelby Gård, Rinkeby och Stadsbiblioteket.

Du kan betala med kort på alla bibliotek.

Finns inte på alla bibliotek

Kopiator

Kopiator finns på de flesta av våra bibliotek. Vissa bibliotek har också färgkopiator. Priset varierar beroende på storlek och om det är färg eller svartvitt.

Svartvitt:
A4 3 kr, dubbelsidigt 6 kr
A3 5 kr, dubbelsidigt 10 kr

Färg:
A4 5 kr, dubbelsidigt 10 kr
A3 10 kr, dubbelsidigt 20 kr

Finns inte på alla bibliotek

Kortbetalning

Du kan betala med kort på alla bibliotek.

Du kan betala kontant endast på följande bibliotek: Björkhagen, Blackeberg, Bredäng, Hagsätra, Husby, Hässelby Gård, Rinkeby och Stadsbiblioteket.

Finns på alla bibliotek

Lyssningsplats

Möjlighet finns att lyssna på musik eller ljudböcker i biblioteket.

Finns inte på alla bibliotek

Skanner

På vissa bibliotek finns skanner (även scanner) som du kan använda. Det är gratis.

Finns inte på alla bibliotek

Skrivare

 

Alla bibliotek har skrivare där du kan skriva ut från bibliotekets datorer.
Priset varierar beroende på storlek och färg:

  • A4 svartvit: 3 kr, dubbelsidigt 6 kr
  • A4 färg: 5 kr, dubbelsidigt 10 kr
  • A3 svartvit: 5 kr, dubbelsidigt 10 kr
  • A3 färg: 10 kr, dubbelsidigt 20 kr

Vissa bibliotek har endast enkelsidig utskrift i A4.

Följande bibliotek erbjuder endast utskrifter i svartvitt i A4-format (inte A3):

  • Hässelby gård
  • Kulturbiblioteket (Kulturhuset)
  • Spånga
  • Norra Djurgårdsstaden
  • Stora Essingen
  • Sture

På våra bibliotek skriver du ut från våra publika datorer via en tjänst som heter Princh. Du betalar och hämtar din utskrift på egen hand. Med Princh kan du också skriva ut från din egen dator, surfplatta eller mobiltelefon. På biblioteket finns information om hur du gör.

OBS! Björkhagens bibliotek erbjuder inte Princh.

Finns på alla bibliotek

Släktforskningsresurser

På biblioteket finns utrustning för släktforskning och litteratur inom ämnet. På alla bokningsbara datorer på biblioteken finns tillgång till:

  • ArkivDigital - kyrkböcker, bouppteckningar och annat historiskt källmaterial på nätet.
  • Digitala forskarsalen på Riksarkivet (hette tidigare SVAR).

På Stadsbiblioteket finns ytterligare material, till exempel information på CD-ROM.

På Tranströmerbiblioteket erbjuds släktforskningshjälp varannan måndag under hösten 2023. Se evenemang Släktforskningshjälp — Stockholms stadsbibliotek.

Finns inte på alla bibliotek

Språkcafé

På ett språkcafé har du möjlighet att på ett informellt och lustfyllt sätt öva på ett språk genom konversation över en kopp te eller kaffe. Där är samtalet det centrala. Språkcaféet har ofta en samtalsledare men det är deltagarna som bestämmer vad samtalet ska handla om. Ett språkcafé pågår mellan en till två timmar och återkommer regelbundet. En del språkcaféer är studiecirklar medan andra är drop-in då ingen föranmälan krävs. Språkcaféerna är öppna för alla, de är gratis och bygger på aktivt deltagande.

Hitta datum och tider för våra språkcaféer

Finns inte på alla bibliotek

Språkstudio

I språksstudion finns språkkurser, lexikon och datorer med språkprogram där du kan öva din svenska. Studion har samma öppettider som biblioteket. Du kan boka en dator upp till två timmar. Bokningen sker med ditt bibliotekskort på biblioteket.

Finns inte på alla bibliotek

Studieplats

Studieplatser finns på flera av våra bibliotek. En del av studieplatserna är separata studierum, med plats för en person, och på vissa bibliotek behöver du boka tid i förväg. Vissa av studieplatserna finns i studierum med plats för flera personer. Kontakta biblioteket för mer information om vilka studieplatser som finns och hur du bokar dem.

Finns inte på alla bibliotek

Toalett

Alla bibliotek har toalett för besökare​ utom Kista bibliotek. Toalett finns i Kista galleria. De flesta biblioteken har handikappanpassad toalett och skötbord.

Finns inte på alla bibliotek

Trådlöst internet

Alla bibliotek är utrustade med trådlöst internet, WiFi. Om du har med dig en egen dator, surfplatta eller smartmobil kan du koppla upp dig mot vårt trådlösa nät som heter “Stockholms_stadsbibliotek”. Nätverket är okrypterat och all aktivitet loggas.

Så här kopplar du upp dig mot vårt trådlösa nät

Eduroam

Stockholms stadsbibliotek är anslutet till eduroam som är ett internationellt nätverk mellan universitet och högskolor. Du som studerar eller jobbar på en högskola eller universitet med eduroam kan logga in på närverket från biblioteket. Du får dina inloggningsuppgifter av universitetet eller högskolan. Vänd dig också dit om du har frågor om nätverket eller inloggningen.

Här hittar du allmän information om eduroam

Finns inte på alla bibliotek

Utställningsmöjlighet

Många bibliotek erbjuder möjlighet att arrangera utställningar i bibliotekets lokaler. Kontakta biblioteket för mer information.

Finns inte på alla bibliotek

Visning av biblioteket

På många bibliotek kan du få rundvandring i biblioteket och presentation av bibliotekets tjänster. Kontakta biblioteket för att boka tid.

Stadsbiblioteket på Sveavägen har specialvisningar för SFI-klasser. Skicka e-post till visningar.ssb@stockholm.se. Om du har frågor kring ditt klassbesök kan du kontakta oss på samma e-postadress.

Konst- och arkitektvisningar kan bokas via Stadsmuseet. Kontakta bokningen på 08-508 316 20 eller bokning.stadsmuseum@stockholm.se.

Kista bibliotek i Kista Galleria erbjuder studiebesök och visningar. Kontakta oss senast en månad innan besöket. Skicka e-post till kista.ssb@stockholm.se så återkommer vi med förslag på datum.

Finns inte på alla bibliotek
Till toppen av sidan