Databaser

Söker du information om ett särskilt ämne? Vill du veta mer om din favoritförfattare eller läsa senaste numret av en dagstidning? Då kan du söka i våra databaser här på webben! Här finns information om varierande ämnen som publicerats i bland annat tidskrifter, tidningar och lexikon. Du kan nå alla databaser om du sitter på ett av våra bibliotek. Flera av dessa går också att söka i hemifrån om du loggar in med ditt bibliotekskort. 

Bibliotekets databaser:

Dagstidningar och tidskrifter

Artikelsök

Innehåller referenser till svenska artiklar från dagstidningar, tidskrifter och årsböcker. På svenska.

Sök i databasen hemifrån

Sök i databasen från biblioteket

Retriever Mediearkivet

Innehåller artiklar i fulltext från cirka 460 tidningar och tidskrifter, till exempel Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter, Aftonbladet, Expressen, Computer Sweden, Affärsvärlden, Allt om mat och Eskilstunakuriren. Databasen uppdateras dagligen. Du kan e-posta en artikel till din mailadress. På svenska.

Sök i databasen från biblioteket

Pressdisplay/Pressreader

2019-01-17: På grund av att vårt trådlösa nätverk för närvarande är instabilt kan det uppstå problem med att komma åt tjänsten Pressreader via deras app. Vi jobbar på att lösa problemet tillsammans med våra leverantörer.

Här kan du söka i cirka 5000 dagstidningar på 48 språk från ett 90-tal olika länder. Här finns t ex Svenska Dagbladet och Göteborgsposten. Tidningarna finns tillgängliga i tre månader. Du kan e-posta en artikel till din mailadress. På engelska.

Finns även som app! Ladda ner appen PressReader från App Store eller Google Play. När du är på biblioteket och ansluten till vårt trådlösa nätverk ”Stockholms_stadsbibliotek” kan du läsa och ladda ner tidningar i appen (de finns kvar i appen i upp till 3 månader). Du kan dessutom fortsätta ladda ner tidningar i 72 timmar efter att du lämnat biblioteket.

Sök i databasen hemifrån

Hemifrån kommer du nu åt Pressreader, som är den nya tjänsten från vår leverantör.

Sök i databasen från biblioteket

Härifrån kommer du fortfarande åt tjänsten Pressdisplay, men den kommer inom kort att bytas ut mot Pressreader.

Författare och andra personer

Svenskt kvinnobiografiskt lexikon - SKBL

I SKBL kan du läsa om över tusen kvinnor, från medeltid till nutid, som alla på olika sätt har bidragit till det svenska samhällets utveckling. 

Sök i databasen hemifrån eller på biblioteket

Släktforskning

Arkiv Digital

En databas med kyrkoböcker för släktforskare. Med färgbilder. Sökning görs från bibliotekets internetdatorer. Klicka på genvägen för Arkiv Digital som ligger på skrivbordet. Stockholms stadsbibliotek tillhandahåller Arkiv Digital 2.0, webbversionen. På bibliotekets datorer fungerar Arkiv Digital bara i webbläsaren Chrome.

SVAR – Digitala forskarsalen

Mikrofilmade kyrkoböcker och domstolshandlingar med mera. Sökning görs från bibliotekets internetdatorer. På svenska. En genväg till Digitala forskarsalen ligger på skrivbordet.

Sök i databasen hemifrån eller på biblioteket

Stipendier och undervisning

Global grant

En internationell databas om stipendier, fonder och bidrag för enskilda personer och föreningar. På svenska och engelska. När du söker i databasen hemifrån väljer du Stockholms stadsbibliotek i listan över bibliotek och skriver in ditt bibliotekskortsnummer.

Sök i databasen hemifrån

Sök i databasen från biblioteket

Historia och geografi

Fredsarkivet

Ett digital samling med dokumentation ifrån Sveriges deltagande i internationella fredsinsatser. Mer än 1,5 miljoner dokument ifrån fredsinsatser i bland annat Gaza, Kongo och på Cypern. På svenska. Fredsarkivet hette tidigare Folke Bernadottesamlingarna och är en del av Folke Bernadotteakademin.

Sök i samlingen från biblioteket

Landguiden

Information om länders geografi, kultur, historia och politik med mera. Här kan du göra jämförelser mellan länder. På svenska.

Sök i databasen hemifrån

Sök i databasen från biblioteket

Stockholmskällan

I Stockholmskällans stora databas hittar du fotografier, arkivhandlingar, kartor, litteratur, filmer, musik, föremål, ritningar och mycket annat. Arkiv, bibliotek och museum tillgängliggör här alla möjliga sorters handlingar som på något sätt berättar om livet i Stockholm genom århundradena.

Sök i databasen hemifrån eller på biblioteket

SFK online

I SFK online (Stockholms fastighetskalender) hittar du information om fastigheter i Stockholms län. Du kan söka på gata, ägare, kvarter, stadsdel, typ av fastighet, ytor, taxeringsvärden, antal lägenheter, kontaktuppgifter, göra selekterade urval med mera. På svenska.

Sök i databasen från biblioteket

Blandade ämnen

Bibblan guidar

Bibblan guidar är en samling med databaser och andra webbplatser som innehåller mycket fakta och information. Alla resurser i Bibblan guidar har valts ut och granskats av bibliotekarier på svenska folkbibliotek. Bibblan guidar innehåller ca 700 källor som kontinuerligt kontrolleras och uppdateras.

Sök i Bibblan guidar

Internationella biblioteket

Internationella biblioteket är en del av Stockholms stadsbibliotek med böcker på fler än 100 språk samt tidningar, tidskrifter, DVD-filmer och CD-skivor med musik från hela världen. Internationella biblioteket är också en lånecentral för hela landet. Kan man inte besöka Internationella biblioteket själv, går det bra att kontakta sitt lokala bibliotek som beställer böcker ur Internationella bibliotekets samlingar.

Länk till Internationella bibliotekets webbplats interbib.se

Andra bibliotekskataloger

Hittar du inte det du letar efter här på Biblioteket.se? Då finns andra kataloger att söka i:

Bibliotek i Stockholms län

Tidigare ab katalogsök. Här kan du söka i flera bibliotekskataloger samtidigt.

Libris

En söktjänst för svenska universitets- och forskningsbibliotek.

Till toppen av sidan