Valfrid – Biblioteksutveckling Stockholm

Valfrid - Biblioteksutveckling Stockholm. Bildmontage.
Bildmontage: Stockholms stadsbibliotek.

I Valfrid berättar vi om projekt och olika delar av vår verksamhet inom Stockholms stadsbibliotek. Precis som verksamheten på ett folkbibliotek, kommer innehållet i Valfrid att vara brokigt och omväxlande. Biblioteksutveckling, helt enkelt! Rubrikerna ger dig vägledning till vad texterna handlar om. Du hittar alla artiklar i listan med länkar.

Högläsning via Zoom gör succé på LSS-boende och daglig verksamhet

Kajsa Bergh och Maria Lorentzon, vid prisutdelningen för Årets läsombud 2021.

Kajsa Bergh och Maria Lorentzon, bibliotekarier på Skarpnäcks bibliotek, fick utmärkelsen Årets läsombud 2021 för sina läsfrämjande insatser inom LSS. Genom digitala högläsningar når de ut till boenden och dagliga verksamheter runt om i hela staden. Foto: Myndigheten för tillgängliga medier (MTM).
Publicerad 2022-07-04

Biblioteket Play får nya medel och tillökning

Jenny Poncin, bibliotekschef på Forumbiblioteken i Nacka.

För ett par veckor sedan kom nyheten att Biblioteket Play får nya projektmedel till 2023. Utvecklingen av Stockholms stadsbiblioteks nya digitala programscen kan därmed fortsätta. Till nästa år får man dessutom tillökning. Foto: Daniel Nilsson och Forumbiblioteken. Publicerad 2022-06-28

Stockholm tar steg mot avgiftsfria bibliotek

Reservationslådor och avgiftsfri symbol

Den 1 juni slopar Stockholm stadsbibliotek reservationsavgifterna. Beslutet följer en svensk och internationell trend och syftar till att öka tillgängligheten av medier – helt i linje med den nya biblioteksplanen ”Mer relevant än någonsin”.
Publicerad 2022-05-25

Nobel i Rinkeby och Tensta

I april fick Rinkeby bibliotek ett efterlängtat finbesök. Förra årets nobelpristagare Abdulrazak Gurnah kom för att möta skolelever i samband med det uppskjutna traditionsenliga evenemanget Nobel i Rinkeby och Tensta. Det blev en vacker morgon av tal, musik, och samtal – och inte minst stolta barn och berörda vuxna.
Publicerad 2022-04-29

Premiärinspelning med Biblioteket Play

I juni 2022 lanserar Stockholms stadsbibliotek Biblioteket Play, en ny digital programscen med fokus på litteratur och bildning. Valfrid fick smyga med på Playredaktionens allra första inspelning – en serietecknarworkshop med mediepedagogen och serieskaparen Frida Ulvegren på Östberga bibliotek.
Publicerad 2022-03-29

UX – med användarupplevelsen i centrum

Personal med frågeformulär i högsta hugg, möbler som baxas runt, gröna oaser som växer upp, handtextade skyltar och fantasifulla prototyper. Detta kunde den som besökte något av Stockholms 40 bibliotek mötas av under några höstmånader 2021.
Publicerad 2022-03-08

Varför Valfrid?

Valfrid syftar på bibliotekspionjären och folkbildaren Valfrid Palmgren (1877–1967). Hon var politiker med stort engagemang i fredsfrågor samt i kvinnors rättigheter. Tidigt inspirerad av USA:s ”public libraries”, har Valfrid Palmgren haft stor betydelse för de svenska folkbibliotekens utveckling. Det var mycket tack vare henne som Stadsbiblioteket på Odenplan kunde slå upp portarna år 1928.

Läs mer om Valfrid Palmgren i Svensk kvinnobiografiskt lexikon.
"Bibliotekens svenska superhjälte – Valfrid Palmgren". Lyssna på Stil i SR P1 här!

Kontakt: biblioteksredaktionen@stockholm.se

När du kontaktar oss via e-post, behandlar vi de personuppgifter du uppger enligt Dataskyddsförordningen (GDPR) och Offentlighets- och sekretesslagen (OSL) (2009:400).

2022-07-05