Valfrid – Biblioteksutveckling Stockholm

Valfrid - Biblioteksutveckling Stockholm. Bildmontage.
Bildmontage: Stockholms stadsbibliotek.

I Valfrid berättar vi om olika delar av vår verksamhet och om olika projekt inom Stockholms stadsbibliotek. Precis som verksamheten på ett folkbibliotek, kommer innehållet i Valfrid att vara brokigt och omväxlande. Biblioteksutveckling, helt enkelt! Rubrikerna ger dig vägledning till vad texterna handlar om. Du hittar alla artiklar i listan med länkar.

Profilkläder ska öka tryggheten på biblioteken

Elisabeth Aquilonius med kollega vid en bokhylla.

Inom en snar framtid kommer all personal på Stockholms 40 bibliotek bära nya profilkläder. Genom att synliggöra personalen är syftet bland annat att öka tryggheten i biblioteksrummet.
Publicerad 2021-12-03

Nya perspektiv när biblioteken arbetar uppsökande

Bibliotekarier och sommarjobbare från Hagsätra och Högdalens bibliotek har under sommaren 2021 besökt ett närliggande genomgångsboende. Istället för att bibliotekarierna satt på kontoret och skapade ett färdigt program i förväg så fick detta upplägg växa fram på ett organiskt sätt. Eira Järveroth, bibliotekarie på Högdalens bibliotek säger: - Detta har lett till nya perspektiv och visat oss vikten av det spontana och att våga chansa.
Publicerad 2021-11-16

Barnprogramledarna gör succé på Stadsbiblioteket

Stockholms stadsbibliotek.

I Stadsbibliotekets nya programformat ”Uppdrag: böcker” är barnen programledare, experter, manusförfattare och researchers. – Jag tycker att det är bra att vi får göra allt, det är kul och man lär sig saker och blir självständig, säger Iris, 11 år. (På bilden: Karin Cellton, bibliotekarie på Stadsbiblioteket. Foto: Stockholms stadsbibliotek.)
Publicerad 2021-11-03

Bibblix hjärta – digitala tjänster och prioriterade målgrupper

Författaren Christina Wahldén besöker Rinkeby bibliotek på Bibblix-fest

De senaste åren har Stockholms stadsbibliotek drivit det läsfrämjande projektet ”Bibblix hjärta” bland barn i socioekonomiskt utsatta områden. Före pandemin genomfördes projektet i bland annat Rinkeby och gav nyttiga erfarenheter i det framtida arbetet med att nå ut till prioriterade målgrupper.
Publicerad 2021-10-15

Stockholm läser och skriver

Stockholms stadsbibliotek har arbetat med Stockholm läser i tio år. På Blackebergs och Skärholmens bibliotek har man i år utvecklat den klassiska läsecirkeln med kreativt skrivande. – Det blir ett sätt att formulera och dela sina erfarenheter med andra. Det stämmer väl med bibliotekens demokratiska uppdrag, säger Hanna Stjernfeldt, bibliotekarie i Blackeberg.
Publicerad 2021-09-09

Socialarbetare bland bokhyllorna

Socialarbetaren Jenny Hector

Med inspiration från San Francisco har Stockholms stadsbibliotek tagit initiativ till projektet ”Bibliotekssocionom”. Under ett år ska en nyanställd socionom arbeta med att utveckla bibliotekets arbete med socialt utsatta. Målet är att öka personalens trygghet och bygga strukturerade nätverk med andra myndigheter och organisationer.
Publicerad 2021-06-21

Varför Valfrid?

Valfrid syftar på bibliotekspionjären och folkbildaren Valfrid Palmgren (1877–1967). Hon var politiker med stort engagemang i fredsfrågor samt i kvinnors rättigheter. Tidigt inspirerad av USA:s ”public libraries”, har Valfrid Palmgren haft stor betydelse för de svenska folkbibliotekens utveckling. Det var mycket tack vare henne som Stadsbiblioteket på Odenplan kunde slå upp portarna år 1928.

Läs mer om Valfrid Palmgren i Svensk kvinnobiografiskt lexikon.
"Bibliotekens svenska superhjälte – Valfrid Palmgren". Lyssna på Stil i SR P1 här!

Kontakt: biblioteksredaktionen@stockholm.se

När du kontaktar oss via e-post, behandlar vi de personuppgifter du uppger enligt Dataskyddsförordningen (GDPR) och Offentlighets- och sekretesslagen (OSL) (2009:400).

2021-12-03